Λύση για το ΕΤΑΤ αναζητούν κυβέρνηση- τραπεζοϋπάλληλοι

Τρόπους θωράκισης του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) αναζητούν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Ρωμανιά με τον Ενιαίο Αγωνιστικό Σύλλογο Εργαζομένων στηνAlpha Bank.

Ο αναπληρωτής υπουργός έχει αναφερθεί στην πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στη σύνταξη των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών, ώστε οι τράπεζες να αναλάβουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους για τις μαύρες τρύπες που δημιουργούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Το προεδρείο του συλλόγου ζήτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι και να διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες, ώστε να καταβληθούν τα προβλεπόμενα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 350-450 εκατ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από τα ταμεία, σε μια περίοδο δύσκολη όσον αφορά την ταμειακή τους ισορροπία.Για το λόγο αυτό άλλωστε το μέτρο περιλαμβάνεται, χωρίς να κοστολογείται, στις ελληνικές προτάσεις προς τους εκπροσώπους των θεσμών.

Βάσει του σχεδιασμού αναλογιστικές μελέτες θα γίνουν για όλες τις τράπεζες που έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να εισπραχθούν τα απαιτούμενα ποσά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις προς τα ταμεία.

Να σημειωθεί ότι το μέλλον του ΕΤΑΤ απασχόλησε και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, μεταξύ της ηγεσίας της κοινωνικής ασφάλισης με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, όπου και αποφασίστηκε η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων να καταθέσει τις προτάσεις της, σύντομα, στον κ. Στρατούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα της ΟΤΟΕ είναι η κατοχύρωση του επιπέδου συνολικής σύνταξης στα σημερινά επίπεδα, με ένταξη τμήματος της σύνταξης στο ΙΚΑ, αναλογική σύνταξη με βάση ασφαλιστικές κλάσεις και ποσοστά αναπλήρωσης. Το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης θα απομείνει στο ΕΤΑΤ με σκοπό να συνεχίζει να καταβάλλεται με παράλληλη μελέτη βιωσιμότητας και προτάσεις που θα εγγυώνται και θα διασφαλίζουν εργαζομένους και συνταξιούχους.

Keywords