Λοκντάουν Ελλάδα κορονοϊός: «Δεν εξετάζεται το μέτρο», λέει ο Κικίλιας

Λοκντάουν Ελλάδα κορονοϊός: Το lockdown δεν υπάρχει τώρα στον βασικό σχεδιασμό μας και στα σενάρια που εξετάζουμε, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στην «Athens voice» και επισημαίνει: «Υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε

λίγες μέρες». Αναφερόμενος στα πολλά ημερήσια κρούσματα στην Αττική επισημαίνει πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο».

«Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος “σοφίας” στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας». Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, λέει ότι τον προβληματίζει και «γι’ αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας δεν είναι θέμα τύχης»

Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση της Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: « Η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που βλέπω ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες. Αυτοί που δεν το κάνουν, είναι μειοψηφία. Αλλά, δυστυχώς για όλους μας αρκεί η μειοψηφία για να εξαπλωθεί ο κορoνοϊός… Άδικο; Συμφωνώ, είναι άδικο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι λίγοι που συμπεριφέρονται με επιπολαιότητα, αδιαφορία, ακόμη και άρνηση σε σχέση με την ύπαρξη της πανδημίας ή άρνηση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορεί να πάρουν στον λαιμό τους, όπως λέμε, τους πολλούς».

Ο Β Κικίλιας αναφερόμενος στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζει πως κανείς δεν θα μείνει δίχως φροντίδα, όπως κανείς δεν έχει μείνει μέχρι τώρα. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες, όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το Ε.Σ.Υ. είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν» αναφέρει και προσθέτει πως τα δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν δείχνουν τάση για τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε «μονοθεματικά», δηλαδή που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς covid-19. «Οριστικά όμως δεν αποκλείω τίποτε όταν είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κρίση υγείας, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν σοβαρός» καταλήγει.

«Ο κ. Τσιόδρας είναι στην πρώτη γραμμή»Για την πιθανή επαναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο Β Κικίλιας εξηγεί πως «ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κάθε πρωί έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και μετά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεργαζόμαστε για πολλά θέματα. Η προσφορά του είναι τεράστια και πολύ καθαρά σας λέω ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο και τον άνθρωπο».

407 νέα κρούσματα– 88 διασωληνωμένοι

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 407 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3.150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Σήμερα, 7/10/2020, δηλώθηκαν 407 επιπλέον κρούσματα. Από τα 380 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Keywords
Τυχαία Θέματα