Λιώσιμο πάγων 2020: Επικίνδυνα αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική

Λιώσιμο πάγων 2020: Δορυφόροι κατέγραψαν ότι οι φετινοί θαλάσσιοι παγετώνες έφτασαν στον κατώτατο όγκο τους στα 3,74 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο πάγος έχει «πέσει» κάτω από τα 4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 40 χρόνια κατά τα οποία γίνονται σχετικές μετρήσεις, αναφέρουν ερευνητές στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο (NSIDC).

Η φετινή μείωση ήταν ιδιαιτέρως γρήγορη μεταξύ της 31ης Αυγούστου και της 5ης Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των ρευμάτων θερμού αέρα που έφταναν στην περιοχή από τον καύσωνα που

έπληξε τη Σιβηρία, σύμφωνα με το NSIDC. Ταχύτερος ο ρυθμός απώλειας πάγου κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ημερών ήταν φέτος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά έχει καταγραφεί. Άλλη ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τον Ιούλιο ότι ο σιβηρικός καύσωνας θα ήταν σχεδόν αδύνατος χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει μειώσει τον όγκο του πάγου που καλύπτει τον πολικό ωκεανό σε τέτοιο βαθμό, ώστε φέτος να φτάσει στο δεύτερο χαμηλότερο εύρος του εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες

Καθώς ο πάγος του αρκτικού ωκεανού εξαφανίζεται, αφήνει πίσω του «μπαλώματα» σκούρου νερού. Αυτά τα σκοτεινά νερά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία αντί να την αντανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα, μια διαδικασία που επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και εξηγεί εν μέρει τους λόγους που οι αρκτικές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί με υπερδιπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Η απώλεια του θαλάσσιου πάγου απειλεί και την άγρια ζωή της Αρκτικής, από τις πολικές αρκούδες και τις φώκιες μέχρι τα πλαγκτόν και τα βρύα, προειδοποιεί ο Τομ Φόρμαν, ειδικός στην πολική άγρια ζωή και οδηγός στην Αρκτική. Η απελευθέρωση μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα από το λιώσιμο των πάγων θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα επιβαρύνει τον παγκόσμιο «κλιματικό λογαριασμό» με 7Ο τρισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Λιώσιμο πάγων 2020: Τεράστιες οι οικονομικές συνέπειες

Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές συνέπειες από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα είναι τεράστιες και αναμένεται να επηρεάσουν όλο τον κόσμο, ενώ όπως επισημαίνουν οι ερευνητές ο οικονομικός αντίκτυπος θα «αγγίξει» τα 70 τρισ. δολάρια μέχρι το 2300. Συγκεκριμένα εάν οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων δεν εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους για την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων στη Αρκτική, θα εχει ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 5% και ό,τι συνεπάγεται αυτό στα σχετικά κόστη, αναφέρει έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Communications.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που μπορεί να υπολογίσει τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Στην έρευνα αναφέρεται, επίσης, ότι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική θα αυξήσει την παγκόσμια ανισότητα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης, είναι πιθανό να επιβαρύνει τις φτωχότερες χώρες που βρίσκονται σε θερμότερες περιοχές όπως η Ινδία και η Αφρική, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε αύξηση των θερμοκρασιών.

Πηγή: guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα