Κύκλωμα αστυνομικών – πλαστών ταυτοτήτων: Πώς δούλευε επί σειρά ετών – Οι ακριβείς ρόλοι

πολυπλόκαμο κύκλωμα που “έσβηνε” το ποινικό παρελθόν των κακοποιών. Ο ρόλος-κλειδί ανώνυμου αποστολέα γραμμάτων στις εσωτερικές υποθέσεις, ο οποίος έδινε κατά καιρούς ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις των εμπλεκομένων με λεπτομέρειες!

Η εγκληματική οργάνωση με ενέργειες και πληρωμές ομογενών που συντόνιζαν την οργάνωση έδωσαν έγγραφα σε στυγνούς κακοποιούς, όπως δολοφόνο αστυνομικού στην Αλβανία, παρ’ ολίγο δολοφόνο Ελλήνων αστυνομικών στην Ελλάδα και άτομα που καταδιώκονταν ως και για θαλάσσια πειρατεία

(!) από Ρωσία και Γαλλία!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ένας τυχαίος έλεγχος Αλβανού κακοποιού στο Χαλάνδρι στις αρχές του έτους και ένας ανώνυμος γνώστης των παράνομων ενεργειών του πρωτοφανούς, δυσώδους κυκλώματος που υπέβοσκε στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ, ήταν τα δύο καθοριστικά στοιχεία, για την εξάρθρωσή του. Στο Χαλάνδρι ο άνδρας που κλήθηκε για έλεγχο, έδειξε δελτίο ταυτότητας που τον έφερε ως Γεωργιανό υπήκοο. Στη δακτυλοσκόπηση που έγινε στο Τμήμα Ασφαλείας, όμως, προέκυψε ότι δεν ήταν άλλος από έναν Αλβανό κακοποιό ο οποίος διωκόταν για υποθέσεις ναρκωτικών. Ενημερώθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για το σοβαρό εύρημα από αστυνομικούς του καθήκοντος. Το ερεύνησε γιατί και στο παρελθόν, είχε υποβάλει στοιχεία ερευνών στις εισαγγελικές Αρχές, αλλά δεν είχαν κριθεί ικανά για άσκηση διώξεων.

Η ανώνυμη επιστολή

Ενώ έψαχναν πως εκδόθηκε αυτή η ταυτότητα, στις 25 Φεβρουαρίου, φθάνει στις Εσωτερικές Υποθέσεις ανώνυμη επιστολή με πληροφορίες-«φωτιά’ για τη δράση του κυκλώματος, ονόματα εγκεφάλων, αστυνομικών, αριθμούς τηλεφώνων. Έτσι ξεκίνησε το ξεσκέπασμα της μαφιόζικης οργάνωσης με τη σύλληψη εννέα αστυνομικών, αξιωματικών και κατώτερου βαθμού αστυνομικών, την εμπλοκή άλλων 21, δύο αποστράτων, πολιτικής υπαλλήλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δεκάδων άλλων.

Εμπλεκόμενος και ταξίαρχος ε.α!

Για να αντιληφθεί κανείς το βάθος χρόνου στο οποίο δρούσε το κύκλωμα με κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ(!) τονίζεται ότι υπό κατηγορία είναι και νυν Ταξίαρχος εν αποστρατεία ο οποίος αναμίχθηκε στο κύκλωμα σε μικρότερο βαθμό, πριν από χρόνια! Το κύκλωμα με τη συμμετοχή αστυνομικών έχει εκδώσει ταυτότητες και άλλα έγγραφα σε σκληρούς κακοποιούς που έχουν κατηγορηθεί για βαριά αδικήματα.

Δολοφόνος αστυνομικού

Ένας Αλβανός στη χώρα του για δολοφονία αστυνομικού, ένας άλλος Αλβανός στη χώρα μας για πυροβολισμούς σε συμπλοκή με καλάσνικοφ κατά Ελλήνων αστυνομικών! «Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης», αναφέρει  Αστυνομία «προέκυψε ότι, το κύκλωμα είχε αναπτύξει ιεραρχικά δομημένο και πολύπλοκο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι υπό τις εντολές του διευθύνοντα της οργάνωσης, δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς, πολλές φορές με πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Τι πετύχαιναν οι κακοποιοί

Με τη χρήση των εγγράφων, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν – κατά περίπτωση – πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα: Την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής».

Ο διευθυντής της οργάνωσης και οι άλλοι

«Σχετικά με τον τρόπο δράσης, αναφέρεται: Ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων. Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Κοντά στα τμήματα!

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης. Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή. Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Έψαχναν την…υπηρεσία τους

Επιπρόσθετα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας». Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε.

Οι κωδικοί ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Πλήθος κατασχεθέντων

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος, 15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήμης, συσκευές gps tracker, 608.025 ευρώ, 37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, ψηφιακή κάμερα, μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης, 4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηρίων και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παράβολων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα