Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 14/11: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 14/11: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου 14/11/2020 για ακόμα μία ημέρα, τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, είναι τριψήφιος αριθμός. Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 2.835 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα,  366

συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ δυστυχώς, σήμερα καταγράφηκαν και 38 νέοι θάνατοι. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2835, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 72510 (ημερήσια μεταβολή +4.1%), εκ των οποίων 54.0% άνδρες.

38 θάνατοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1035 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 366 (69.4% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 72510 κρουσμάτων, 4622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 18812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).

Αναστέλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου η λειτουργία σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς

Την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών και την αντικατάστασή της με σύγχρονη τηλεκπαίδευση μεταξύ 2:00 – 5:00 το μεσημέρι (για δημοτικά και νηπιαγωγεία) και εκπαιδευτική τηλεόραση, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής και προστασίας έναντι του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Μετά τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στη λειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ανοικτές θα παραμείνουν μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Κωδικός SMS 4: Επιτρέπεται και μετά τις 21:00 η μετακίνηση βοηθών ατόμων με αναπηρία

Η κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα ότι οι προσωπικοί βοηθοί αναπήρων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, εξαιρούνται από την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9:00 μ.μ.. Δηλαδή, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό 4 για τα SMS (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) μετά τις 9:00 το βράδυ. Το CNN Greece επικοινώνησε με τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος επιβεβαίωσε την ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει: «Τα άτομα με αναπηρία, αλλά και οι ευάλωτες ομάδες, εξαιρούνται κάθετα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Ακόμα και μετά τις 21:00 οι βοηθοί των ατόμων με αναπηρία θα μπορούν να μετακινούνται με τον κωδικό 4 μέσω SMS

Να διευκρινιστεί πάντως ότι το SMS 4 δεν επαναφέρεται για τις άλλες κατηγορίες ατόμων που έχουν ανάγκη βοήθειας, όπως οι ηλικιωμένοι.

Διαμαρτυρίες

Της διευκρίνισης της κυβέρνησης είχαν προηγηθεί οι έντονες διαμαρτυρίες αναπήρων και άλλων πολιτών. Ο ανάπηρος ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας είχε γράψει χαρακτηριστικά στο Facebook: «Από αύριο το βράδυ στις 9 και μέχρι τις 5 το πρωί οι άνθρωποι με σοβαρές βλάβες ΔΕΝ θα έχουν προσωπική βοήθεια. Τα νέα μέτρα επιτρέπουν την μετακίνηση για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα τα ζητήματα που συνδέονται με την Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με σοβαρές βλάβες.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως οι άνθρωποι με βλάβες είναι αόρατοι, υποστηριζόμενοι συνήθως από τις οικογένειές τους ή πρόσωπα που τους βοηθούν δίχως να έχουμε θεσπίσει την ειδικότητα του προσωπικού βοηθού. Η προσωπική βοήθεια δεν είναι ζήτημα υγείας, ούτε μπορεί να αποδοθεί σε έμμισθή εργασία διότι η πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη ανάγκη. Πως ακριβώς θα μετακινηθούν από αύριο το βράδυ εκείνες και εκείνοι που φροντίζουν ανάπηρα άτομα;»

Τα SMS

Να δούμε τώρα τι ισχύει πλέον με τα SMS:

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 (ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ).

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00. Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα