Κορωνοϊός Κίνα: Φονικότερος από τον Sars – Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Κορωνοϊός Κίνα: Ο απολογισμός των νεκρών από το νέο κορωνοϊό ανέρχεται πλέον στους 811, καθώς ακόμη 89 ασθενείς υπέκυψαν το Σάββατο, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας. Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, καταγράφτηκαν επιπλέον 81 θάνατοι. Όπως αναφέρει το Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφτηκαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα. Στην Κίνα θα βρεθούν την Δευτέρα ή την Τρίτη εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου

Οργανισμού Υγείας για να ερευνήσουν τον κορωνοϊό. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ερευνά την επιδημία του κορωνοϊού θα αναχωρήσει για την Κίνα την Δευτέρα ή την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς,.

Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ανέφερε ότι ο ανεφοδιασμός σε ιατρικό εξοπλισμό βρίσκεται σε καλά επίπεδα, ωστόσο ενδέχεται να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα αν επιδεινωθεί η επιδημία. Σύμφωνα με τον Κάο Γκουανγκτζίνγκ, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί προστατευτικών ειδών επαναλειτουργούν τις μονάδες τους από τις 7 Φεβρουαρίου, όμως κάποια μικρότερα εργοστάσια δεν έχουν προς το παρόν τεθεί σε λειτουργία. «Ελλείψεις υπάρχουν ακόμη», παραδέχτηκε. Σύμφωνα με τον Κάο, τα εργοστάσια της Χουμπέι μπορούν να παράγουν πάνω από 30.000 προστατευτικές στολές ημερησίως και σύντομα η παραγωγή θα αυξηθεί στις 50.000.

Κορωνοϊός: «Χτύπησε» σαλέ στις γαλλικές Άλπεις – Στο νοσοκομείο 9χρονος Βρετανός

Σε νοσοκομείο της Γαλλίας νοσηλεύεται ένας 9χρονος Βρετανός, που βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό. Ο 9χρονος είναι ένας από τους πέντε Βρετανούς πολίτες που βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό κατά τις διακοπές τους στις γαλλικές Άλπεις. Ακόμα έξι Βρετανοί πολίτες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Γαλλίας, σε Λιόν, Γκρενόμπλ και Σεντ Ετιέν και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί, αν έχουν νοσήσει από τον θανατηφόρο ιό, που για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε σε ασθενείς στην κινεζική πόλη Ουχάν.

Οι έντεκα Βρετανοί είχαν επισκεφθεί τις γαλλικές Άλπεις για να κάνουν σκι και διέμεναν σε δύο διαμερίσματα σε σαλέ, στο χειμερινό θέρετρο Λε Κονταμίν-Μονζουά της Άνω Σαβοΐας, όταν τους επισκέφθηκε ένας συμπατριώτης τους, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Σιγκαπούρη και όταν επέστρεψε στη Βρετανία στα τέλη Ιανουαρίου διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με τη Βρετανία

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζίν, δήλωσε πως κανένας από τους Βρετανούς τουρίστες «δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση» ενώ ο Ζαν Ιβ Γκραλ, επικεφαλής των τοπικών αρχών Υγείας, ανέφερε στους δημοσιογράφους πως ο 9χρονος Βρετανός έκανε διακοπές στην περιοχή μαζί με τον πατέρα και τα δύο αδέλφια του ενώ η μητέρα των παιδιών παρέμεινε στη Βρετανία. Οι υπόλοιποι επτά Βρετανοί διέμεναν σε άλλο διαμέρισμα, αλλά δεν έγινε γνωστό ποιο από τα δύο διαμερίσματα είχε επισκεφθεί ο Βρετανός που νοσούσε από τον θανατηφόρο ιό.

Οι τοπικές αρχές Υγείας απολύμαναν το κτήριο όπου διέμεναν οι έντεκα Βρετανοί και αναζητούν τυχόν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους. Ο 9χρονος είχε παρακολουθήσει μαθήματα σε δύο σχολεία της περιοχής. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να διευκρινιστεί με ποιους είχε έρθει σε επαφή ο μικρός Βρετανός.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ συγκάλεσε σύσκεψη με την υπουργό Υγείας το Σάββατο και θέσπισε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή με την Βρετανία, ώστε να εντοπιστούν τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους Βρετανούς που νοσούν. Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Υγείας ο Βρετανός που μετέδωσε τον κορωνοϊό στους συμπατριώτες του βρισκόταν στη Σιγκαπούρη από τις 20 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου και στις 24 Ιανουαρίου επισκέφθηκε τη Γαλλία για τέσσερις ημέρες. Στις 28 Ιανουαρίου επέστρεψε στη Βρετανία.

Κορωνοϊός: Ανησυχία στους τουρίστες

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Le Dauphiné, οι τουρίστες στο γαλλικό χειμερινό θέρετρο Λε Κονταμίν-Μονζουά ανησυχούν για τα κρούσματα του κορωνοϊού και η διευθύντρια του τοπικού γραφείου τουρισμού προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Ο δήμος μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες προφύλαξης από τον φονικό ιό και οι γιατροί της περιοχής προμήθευσαν το δημαρχείο με χειρουργικές μάσκες και απολυμαντικά.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου για ενημέρωση τους κατοίκους της Λε Κονταμίν-Μονζουά και των γύρω περιοχών σε αίθουσα του χωριού. Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν και έμαθαν λεπτομέρειες για τα κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως την Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί την Λε Κονταμίν-Μονζουά και στην συνέχεια θα μεταβεί στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ για να μιλήσει με τους ασθενείς.

Στη Γαλλία έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 11 κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές τα έξι πρώτα κρούσματα, που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού και του Μπορντό έχουν θεραπευθεί και σύντομα θα λάβουν εξιτήριο.

100 επιβάτες του Diamond Princess αισθάνθηκαν αδιαθεσία ή ανέβασαν πυρετό

Περίπου 100 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, ανέβασαν πυρετό ή αισθάνθηκαν αδιαθεσία, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι οι επιβάτες αυτοί θα επανεξεταστούν κατεπειγόντως.

Μέχρι τώρα, 64 άνθρωποι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 3.700 εκδρομείς από 50 χώρες. Το Diamond Princess απέπλευσε από τη Γιοκοχάμα στις 20 Ιανουαρίου και επέστρεψε στις 3 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένας Κινέζος που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουαρίου. Οι ιαπωνικές αρχές διέταξαν το κρουαζιερόπλοιο να αράξει στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα για να εξεταστούν οι επιβάτες και το πλήρωμα. Η καραντίνα θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Κορωνοϊός: Σε ύψιστη επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης

Όσον αφορά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιταλία και Βέλγιο.

Στην πλειονότητά τους αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Κίνα με εξαίρεση κάποια περιστατικά στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί ότι ο κίνδυνος νέων εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι μέτριος ως υψηλός παρ’ ότι η πιθανότητα μετάδοσης του ιού εντός των ευρωπαϊκών κρατών θεωρείται χαμηλή.

Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ευρώπη είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έλληνες στην Κίνα: Υπογράφουμε για να βγούμε από το σπίτι
Keywords
Τυχαία Θέματα