Κορoνοϊός και νέοι: Το 45% των νέων κρουσμάτων είναι από 18 – 39 ετών

Κορoνοϊός και νέοι: Εκτός από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός, πως ο ιός «επιλέγει» πλέον πολλούς νέους, και όχι μόνο ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, ό0πως λανθασμένα πιστεύουν μερικοί, αλλά η ηλικιακή τους ομάδας, αποτελεί την «αγαπημένη» του νέου κορωνοϊού. Χθες, Σάββατο 17/10, ανακοινώθηκαν 482 νέα κρούσματα στη χώρα μας, επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη καταγραφή μετά τα 508 της

Παρασκευής. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η ηλικιακή κατανομή δείχνει ότι η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και υπάρχει δυσκολία του περιορισμού της παρά τα μέτρα, καθώς οι νέοι, που κυκλοφορούν και περισσότερο, βρίσκονται στο στόχαστρο του φονικού ιού.

Από τα 482 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, πάνω από το 45% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών, ενώ περιλαμβάνονται και 40 παιδιά έως 18 ετών. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Σε ό,τι αφορά τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, που έχουν φθάσει τα 24.932, η πλειοψηφία τους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών.

“Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ελεγχόμενα” εξηγεί η Αναστασία Κοτανίδου στο TheTOC, σημειώνοντας ότι καμία περιοχή της χώρας δεν πιέζεται σε επίπεδο εντατικής θεραπείας, είτε πρόκειται για ασθενείς με covid είτε για ασθενείς με οποιαδήποτε άλλη πάθηση που χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ. “Ανάσα” στο σύστημα αναμένεται να δώσουν και οι δωρεές της Βουλής των Ελλήνων σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Κοτανίδου: “Δεν τηρούμε τα μέτρα – Τι νόημα έχει να πάρουμε κι άλλα;”

Την ίδια ώρα ωστόσο σε βασικό πρόβλημα διαχείρισης της πανδημίας εξελίσσεται η μη τήρηση των μέτρων, όπως αναφέρει η πνευμονολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. “Δεν τηρούμε τα μέτρα. Ασχέτως αν τα παίρνουμε δεν τα τηρούμε” σημειώνει χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι “μάλλον έχει κουραστεί ο κόσμος και γι’αυτό θεωρεί ότι δεν πρέπει να τηρεί τα μέτρα”. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει νόημα για τη λήψη και νέων πρωτοβουλιών ούτως ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. “Δεν πρέπει να παρθούν κι άλλα μέτρα, αφού δεν τηρούμε αυτά τα οποία υπάρχουν. Τι νόημα έχει;” υπογραμμίζει η κ. Κοτανίδου.

Τα κρούσματα, το lockdown και η σύγκριση με την Ευρώπη

Αναφορικά με τα κρούσματα, η κα. Κοτανίδου τονίζει ότι “το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχουν σχετικά σταθεροποιηθεί”. “Από τη στιγμή που έχουμε τόσα πολλά κρούσματα είναι λογικό να έχουμε περισσότερες εισαγωγές στις εντατικές και περισσότερους θανάτους” προσθέτει και υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων που θα έθετε σε συναγερμό τη χώρα, καθώς αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, τα τοπικά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όλα αυτά είναι συνισταμένες που θα θέσουν όλη την Πολιτεία σε συναγερμό”.

Ως προς το σενάριο ενός νέου lockdown ή της καθολικής χρήσης μάσκας απαντά: “Όταν υπάρχει τέτοια πανδημία σαν την πανδημία που υπάρχει τώρα είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των ειδικών”. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και την επιδημιολογική της εικόνα, διευκρινίζει ότι “καμία σχέση δεν έχουμε με τις υπόλοιπες χώρες. Είναι πολύ καλύτερη η εικόνα εδώ. Το βλέπετε και από τα νούμερα που βλέπουμε κάθε μέρα”.

Οι εικόνες συνωστισμού

Παράλληλα, τα φαινόμενα συνωστισμού μετατρέπονται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, με τελευταίο παράδειγμα τις φωτογραφίες και τα πλάνα από το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Ασκληπιού. “Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο σχέδιο. Να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ότι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό” λέει η ειδικός, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να είναι χρήσιμη μια νέα καμπάνια ενημέρωσης.

Κοτανίδου: Ελπίδες για ένα εμβόλιο αρχές του 2021

Εδώ και μήνες, οι έρευνες που γίνονται για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού έχουν μετατραπεί σε θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. “Ελπίζω ότι αρχές του ‘21 θα μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε. Η Ευρώπη έχει κάνει συμβόλαια για τρία εμβόλια. Όποιο βγει και ξεκινήσει η διάθεσή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα πάρουμε” δηλώνει η καθηγήτρια πνευμονολογίας.

Δείτε ακόμη“Φίμωτρα, παγίδες βρωμιάς, καταπάτηση ελευθεριών” – 100 χρόνια πριν, οι άνθρωποι τα έβαζαν με τη μάσκα“Πάνω που ανεβαίναμε, μπαίνει φρένο” – Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΥΠΦΑΑ για τα νέα μέτρα στα γυμναστήρια
Keywords
Τυχαία Θέματα