Κατέστρεψαν από λάθος το αρχείο του «φωτογράφου των συγγραφέων»

Χιλιάδες διαφάνειες και αρνητικά του αργεντινού φωτογράφου Ντανιέλ Μορτζίνσκι, του «φωτογράφου των συγγραφέων» ο οποίος πραγματοποίησε απειράριθμες εκθέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, κατέστρεψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Αυτό το «θλιβερό συμβάν», όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα έγινε γνωστό όταν στις 7 Μαρτίου ένας δημοσιογράφος της El Pais πήγε στο γραφείο που ο φωτογράφος διατηρούσε χιλιάδες πρωτότυπα αρνητικά και διαφάνειες και ανακάλυψε

ότι ήταν τελείως κενό!

«Επί 10 χρόνια χρησιμοποιούσα στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της El Pais και της Le Monde ένα γραφείο στον 7ο όροφο των γραφείων της σύνταξης της εφημερίδας, όπου διατηρούσα χιλιάδες πρωτότυπα αρνητικά και διαφάνειες», αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο φωτογράφος, που έχει κάνει εκατοντάδες πορτραίτα προσωπικοτήτων από το χώρο του πολιτισμού, όπως του Μάριο Βάργκας Λιόσα, Ερνέστο Σάμπατο, Αντόλφο Μπιόι Κασάρες, Μισέλ Ουελμπέκ, Λουίς Σεπούλβεδα, Ντανιέλ Τσαβαρία, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Ουμπέρτο Έκο, Οκτάβιο Πας, Χόρχε Σεμπρούν, Ζοζέ Σαραμάγκο.

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα μάλιστα έχει γράψει: «Δεν αρκεί να πει κανείς ότι ο Μορτζίνσκι έχει φωτογραφήσει συγγραφείς. [...] Οι εικόνες που έχει αποτυπώσει η φωτογραφική μηχανή αυτού του καλλιτέχνη, αποτελούν μια σεβάσμια ερμηνεία της προσωπικότητας κάθε συγγραφέα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά και στις εκφράσεις του προσώπου του».

Ο αργεντινός φωτογράφος συνεχίζοντας στο προσωπικό του ιστότοπο γράφει: «Στις 7 Μαρτίου ένας δημοσιογράφος της El Pais πήγε στο γραφείο αυτό και ανακάλυψε ότι ήταν τελείως κενό, χωρίς κανείς να μας έχει προειδοποιήσει. Κανείς δεν ξέρει γιατί αποφάσισαν να εξαφανίσουν το έργο μας ολόκληρης ζωής», προσθέτει ο 53χρονος φωτογράφος.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα, οι El Pais και Le Monde εξηγούν ότι «προσπάθησαν αμέσως να καταλάβουν πως συνέβη το θλιβερό συμβάν και εξετάζουν με ποιο τρόπο τα απολεσθέντα αρχεία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν».

Οι διευθύνσεις των δύο εφημερίδων ζητούν συγνώμη από τον φωτογράφο για την «καταστροφή των αρχείων του, η οποία έγινε χωρίς η διεύθυνση να έχει την παραμικρή ιδέα».

Ωστόσο οι δύο εφημερίδες εκφράζουν λύπη που ο φωτογράφος «αφού αποφάσισε να αποθηκεύσει τα αρχεία του στην έδρα της εφημερίδας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν σε αυτήν, ρίχνει όλη την ευθύνη στη Monde για το συμβάν».

Υπογραμμίζουν πως αντίθετα με όσα λέει φωτογράφος, «καμιά συμφωνία δεν υπήρξε μεταξύ των El Pais και Le Monde που προέβλεπε ότι ο φωτογράφος θα μπορεί να αποθηκεύει τα αρχεία του στα γραφεία της Monde».

Η διεύθυνση της Monde πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση με τον Αργεντινό φωτογράφο τις προσεχείς ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα