Καμπούλ – Αφγανιστάν τώρα: Η απελπισία συσσωρεύεται στο αεροδρόμιο, σπαρακτικές εικόνες

Την έναρξη μιας πολιτικής περιόδου σηματοδοτεί και επίσημα η πρόθεση των Ταλιμπάν να ανακοινώσουν νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων. Τα νέα τους σχέδια γνωστοποίησε εκπρόσωπός τους, λίγες ημέρες αφότου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου με την οποία έδωσαν ένα πρώτο στίγμα της διακυβέρνησής τους. «Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters

αξιωματούχος των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Στο Αφγανιστάν, ωστόσο, οι σκηνές χάους δημιουργούν βαθιά ανησυχία, με τον κόσμο πανικόβλητο να τρέχει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για διαφυγή και να ποδοπατείται.

Desperation
While the parents can not enter to the #Kabul airport, they give their children to US and UK soldiers, hoping that they will have a better future.
1/2#AfghanistanCrisis #Afghanishtan pic.twitter.com/lgnrNaIYnh

— The Dead District (@TheDeadDistrict) August 20, 2021

#Afghan parents passing their children to #Azerbaijani peacekeepers at the airport in #Kabul. They are saying in Azerbaijani "pass him to me, be careful on the barbed wire, easy, easy now…" pic.twitter.com/NAfDxpVEy2

— The Caspian Post (@thecaspianpost) August 21, 2021

It's doomsday in #Kabul.#Afghanistan pic.twitter.com/l3OvRc8pZW

— Hizbullah Khan (@HizbkKhan) August 20, 2021

The despair of waiting to leave home, because home will no longer be home. #Afghanistan.https://t.co/PcIfPZ66Lp pic.twitter.com/Giqxzvf43Y

— Marcus Yam 文火 (@yamphoto) August 21, 2021

Good morning people

Mention your location & time

Panjshir – Afghanistan
Time: 9:40 am pic.twitter.com/zsYnbSN3mL

— Panjshir_Province (@PanjshirProvin1) August 21, 2021

Οι δυτικές δυνάμεις, την ίδια ώρα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και ειδικά των ελευθεριών των γυναικών. Οι Ταλιμπάν έχουν, έως τώρα, δημιουργήσει ένα πλαίσιο ασάφειας γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών. Έχουν διαμηνύσει ότι θα προβλέπονται δικαιώματα για τις γυναίκες εντός όμως των ορίων που υπαγορεύει το καθεστώς τους, δηλαδή της πιο σκληρής εκδοχής της σαρία. Κατά την περίοδο διακυβέρνησής τους, από το 1996 έως το 2001, οι Ταλιμπάν απέκλειαν τις γυναίκες από εκπαίδευση και εργασία, ενώ τις υποχρέωναν να φορούν μπούρκα που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Look at the American soldiers at Kabul airport shooting at women and children pic.twitter.com/nkaKjIFGi1

— شيلتر (@zezo1299) August 20, 2021

Φρίκη στην Καμπούλ

Η απελπισία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συσσωρεύεται, καθώς νέες σκηνές χάους κάνουν τον γύρο του κόσμου, με πρωταγωνιστές παιδιά, γυναίκες και άνδρες να ποδοπατούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν μέχρι εκεί, ώστε να αποχωρήσουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο από το Αφγανιστάν. Μπορεί οι Ταλιμπάν να υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να παρέχουν στις ξένες δυνάμεις την πλήρη υποστήριξή τους στην απομάκρυνση των υπηκόων τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ωστόσο το χάος συνεχίζεται. Η απόγνωση των ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, κάτι που φαίνεται και στις αντιδράσεις τους.

The most touching photos u will see from Kabul ( Afghanistan today)#PrayForAfghanistan. pic.twitter.com/OdGZfyRFHV

— J O S H U A (@josh_voy8ge) August 21, 2021

Πλήθη ατόμων συνεχίζουν να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, επιθυμώντας απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα

Οι σκηνές αυτές εκτυλίσσονται καθώς τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποίησαν πως οι Ταλιμπάν διεξάγουν στοχευμένες έρευνες για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την πρώην κυβέρνηση ή με ξένες δυνάμεις. Κάποια χαρακτηριστικά πλάνα που τραβήχτηκαν από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι», δείχνουν οικογένειες να έχουν πέσει στο έδαφος, την ώρα που οι συγκεντρωμένοι απομακρύνονταν από τις πύλες εισόδου. Για να γίνει αυτό, οι στρατιώτες έριξαν καπνογόνα και πυροβόλησαν στον αέρα. To αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά να ποδοπατηθούν, φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια.

Τα συγκεκριμένα πλάνα είναι τα τελευταία από μια σειρά βίντεο που προέρχονται από το αεροδρόμιο και περιλαμβάνουν μητέρες να πετούν τα μωρά τους μέσα από τα συρματοπλέγματα, γυναίκες να μαστιγώνονται από τους Ταλιμπάν και κόσμος να χάνει τη ζωή του, πέφτοντας από τα αεροπλάνα που φεύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σε ένα άλλο βίντεο που δείχνει συγκεντρωμένο πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ένας άνδρας φαίνεται να παραδίδει το παιδί του σε έναν στρατιώτη, προκειμένου αυτό να γλιτώσει. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα στρατεύματα δεν απομακρύνουν τα παιδιά χωρίς τις οικογένειές τους, ενώ όσοι δεν μπορούν να διαφύγουν, καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τα καταφέρουν συγγενικά τους πρόσωπα, ιδίως τα παιδιά.

ΟΗΕ: Eκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν, δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής

Οι περισσότεροι Αφγανοί δεν μπορούν να φύγουν από την πατρίδα τους και εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν «δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής», δήλωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Η Σαμπία Μαντού, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο υπό το φως αυτού που αποκάλεσε «κρίση σε εξέλιξη». «Η συντριπτική πλειονότητα των Αφγανών δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα μέσω συνηθισμένων διαύλων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Μέχρι σήμερα, εκείνοι που μπορεί να κινδυνεύουν δεν έχουν σαφή τρόπο διαφυγής».

The Haqqani’s were also in the Doha talks where US Pres envoy was negotiating with terrorists – they’re now leading the so-called talks w the Afghan govt which are a sham – they want 100 percent power & the Taliban flag flying over Afghanistan on 9/11 https://t.co/k9j0pbLK0J

Lara Logan (@laralogan) August 21, 2021

Υπήρξαν μόνο «μικρής κλίμακας κινήσεις» Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα προς το Πακιστάν και το Ιράν, είπε η Μαντού. Οι δύο χώρες φιλοξενούν ήδη το 90% των 2,6 εκατ. Αφγανών προσφύγων που έχουν καταγραφεί αφότου έφυγαν από την πατρίδα τους τις τελευταίες δεκαετίες. Τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από την Καμπούλ αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, το οποίο δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη Δύση.

So you somehow got in the Kabul airport. You think everything is fine? Not quite.

Here is the ordeal of an Afghan family.

Four Instagram stories first. You sleep out in the cold at night and US soldiers keep aim at you #Afghanistan pic.twitter.com/bhqzvPOHKy

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 21, 2021

Η Μαντού καλωσόρισε την απομάκρυνση Αφγανών υπηκόων μέσω ξεχωριστών διμερών προγραμμάτων, αλλά τόνισε πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν μια «επείγουσα και ευρύτερη διεθνή ανθρωπιστική απόκριση. Η Υπατη Αρμοστεία παραμένει ανήσυχη για τον κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος αμάχων σε αυτό το εξελισσόμενο πλαίσιο, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

#VIDEO: A small Afghan child was pulled over a wall to US soldiers at #Kabul airport as thousands attempted to flee following the Taliban's takeover of #Afghanistan. (Warning: distressing) pic.twitter.com/tugO3flzOx

— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) August 20, 2021

Υπήρχαν 823 Αφγανοί στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που έφυγε από την Καμπούλ

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι μεταγωγικό αεροσκάφος που αναχώρησε από την Καμπούλ και ήταν το αντικείμενο φωτογραφίας που έγινε εμβληματική, καθώς δείχνει στοιβαγμένους εκατοντάδες Αφγανούς ακόμη και στο δάπεδο του αεροσκάφους, είχε μεταφέρει ένα συνολικό αριθμό-ρεκόρ 823 επιβατών. Μια πρώτη εκτίμηση, που έκανε λόγο για 640 επιβάτες που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον διάδρομο αποπροσγείωσης, δεν περιελάβανε τα 183 παιδιά, πολλά από τα οποία κάθονταν στα γόνατα των γονιών τους, ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Είναι αριθμός-ρεκόρ για ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III, υπερδιπλάσιος της κανονικής χωρητικότητας αυτού του μεγάλου αεροπλάνου. Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάμεστο αεροπλάνο, που απογειώθηκε την Κυριακή, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Το αεροπλάνο «μετέφερε με πλήρη ασφάλεια 823 Αφγανούς από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση. Η φωτογραφία αυτή «μαρτυρά την ανθρωπιά των στρατιωτών μας στην αποστολή τους», είχε δηλώσει ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ εκ μέρους του Πενταγώνου.

Americans beaten in Kabul as Taliban 'goes door to door executing anyone' that worked with the US https://t.co/zOMYCG9Qnl

— Dinesh D'Souza (@DineshDSouza) August 21, 2021

Συγκλονίζει 14χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν: «Φοβάμαι τους Ταλιμπάν»

Ενα 14χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν, που βρέθηκε στο εφιαλτικό περιστατικό στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, πριν από μερικές ημέρες, μίλησε στο BBC για όσα είδε. «Είδαμε κάποιους να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο. Εκεί υπήρχε μια οικογένεια που προσπαθούσε να μπει μέσα. Είχε πολλές αποσκευές, οπότε ρώτησα αν χρειάζονται βοήθεια. Μου είπαν ναι. Πήρα τις τσάντες και μπήκα μαζί τους στο αεροδρόμιο. Ρώτησα μια από τις κυρίες που πήγαιναν και μου είπε “πάμε στον Καναδά”», περιέγραψε.

Και συνέχισε: «Τους βοήθησα με τις τσάντες τους και άρχισα να απομακρύνομαι, αλλά είδαμε τους Ταλιμπάν στην πύλη. Αρχισαν να πυροβολούν, οπότε τρέξαμε πίσω στο αεροδρόμιο. Εφτασαν δύο αεροπλάνα και ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Είδα ένα αεροπλάνο να πετάει, άνθρωποι ήταν πιασμένοι πάνω του. Είδα έναν άνδρα να πέφτει από το αεροπλάνο…».

Keywords
Τυχαία Θέματα