Ισραηλινό φάρμακο Ελλάδα: “Γκάζια” Μητσοτάκη, μετά το Πάσχα οι δοκιμές

Πολλά χαμόγελα και ελπίδες φέρνει σε κυβέρνηση και επιτροπή η έναρξη των κλινικών δοκιμών του νέου φαρμάκου κατά του κορονοϊού στα νοσοκομεία και Σωτηρία και Αττικόν. Η ανακάλυψη του ισραηλινού καθηγητή ιατρικής Ναντίρ Άρμπερ είναι ενθαρρυντική για την άμεση καταπολέμηση της πανδημίας καθώς δεν αφορά την πρόληψη αλλά άτομα που έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται. Το γεγονός πως πρόκειται για εισπνεόμενο φάρμακο, είναι ένα σημαντικό καθώς χτυπάει αμέσως στο αναπνευστικό σύστημα και συγκεκριμένα τους πνεύμονες που βάλλονται από

την Covid. Αυτό εκτιμά ο ισραηλινός καθηγητής πως είναι και το μεγάλο “όπλο” της ανακάλυψης και είναι κάτι που τόνισε στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα σε περίπου 100 ασθενείς που έχουν ήδη κολλήσει από Κορονοϊό και νοσηλεύονται, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα προτιμηθούν περιπτώσεις που είναι στα πρόθυρα της διασωλήνωσης. “Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Γκάζια Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός γνώρισε τον Ναντίρ Άρμπερ κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ στις 8 Φεβρουαρίου. Ο καθηγητής Ιατρικής είχε περιγράψει λίγο νωρίτερα την ανακάλυψή του στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία και ρώτησε τον Ισραηλινό ομόλογο του προκειμένου να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε στο γραφείο του καθηγητή ιατρικής και εξήγησε στον πρωθυπουργό τις ιδιότητες του ελπιδοφόρου φαρμακευτικού σκευάσματος. “Θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε άμεσα και ζήτησε από τον Σωτήρη Τσιόδρα να έρθει σε επαφή με τον Ναντίρ Άρμπερ προκειμένου να συζητήσουν για την ανακάλυψη και αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πράγματι στις 12 Φεβρουαρίου οι δύο καθηγητές επικοινωνούν και συμφωνούν να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες στην χώρα μας. “Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη “Φάση 2″ της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα” δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την συνάντηση του στο Μαξίμου με τον ισραηλινό καθηγητή ιατρικής, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα

Το πειραματικό φάρμακο “EXO-C24” που αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου στις ωοθήκες φαίνεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε άτομα που νοσούν μέτρια έως σοβαρά. Το εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ, ενώ η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ.

Στις πρώτες δοκιμές που έγιναν από 30 ασθενείς θεραπεύτηκαν οι 29 μέσα σε διάστημα 3 έως 5 ημερών. “Θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό” δήλωσε ο ισραηλινός καθηγητής ιατρικής. Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν με ιδιαιτέρως γοργούς ρυθμούς στον εμβολιασμό των πολιτών δημιουργώντας ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή καθώς η χώρα έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα καθώς έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα