Ισπανία: Ο υπουργός Εξωτερικών Μπορέλ στον… τάκο

Ισπανία: Είναι μερικές φορές που μια απλή κίνηση, που όταν γίνεται δεν της δίνεις τόση σημασία, μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχτιζες μέχρι τότε. Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνεται και ο Τζόσεφ Μπορέλ, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, μετά τη δημοσίευση που έκανε μέσω twitter ενός διαβαθμισμένου εγγράφου, που σχετίζεται με δικαστική έρευνα σε βάρος Καταλανής πολιτικού. Η γκάφα του Ισπανού ΥΠΕΞ έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα του, αλλά και την ίδια την ΕΕ, υπό την έννοια ότι ο Μπορέλ είναι ο επόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιες, που αναλαμβάνει σε τρεις εβδομάδες τα καθήκοντά της.

Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το περιστατικό, την Τετάρτη μέσω twitter ο Μπορέλ δημοσιοποίησε ένα έγγραφο που έστειλαν οι βρετανικές αρχές –μέσω του συστήματος Sirene– με το οποίο ζητούνται από τη Μαδρίτη επιπρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Κλάρας Πονσάτι, Καταλανής αυτονομίστριας πολιτικού η οποία έχει καταφύγει στη Σκωτία. Το μήνυμα του Μπορέλ διαγράφηκε γρήγορα, ωστόσο ήδη είχαν αποθηκευτεί αντίγραφά του, όπου φαινόταν ότι ο Μπορέλ έδινε προσωπικές, εμπιστευτικές πληροφορίες για την Πονσάτι.

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε το γεγονός, ωστόσο έκρινε ότι επαφίεται στην Ισπανία να κρίνει αν θα δώσει συνέχεια στο γεγονός.  Το μήνυμα στο Twitter αναρτήθηκε από τον Μπορέλ «με την ιδιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και επαφίεται στις ισπανικές αρχές» να κρίνουν πώς θα χειριστούν το θέμα, ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Παράλληλα, όμως δήλωσε πως «υπάρχουν σαφείς κανόνες για τη χρήση του Συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και αναμένουμε ότι όλοι θα τους σεβαστούν». Σύμφωνα με την Αντρέεβα, τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα Σένγκεν μπορούν να τα συμβουλεύονται μόνο οι αρμόδιες αρχές και η κάθε χώρα μέλος καταθέτει έναν κατάλογο με αυτές.

Η Καταλανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντιάνα Ρίμπα Γκινέρ

Ζητούν την ανάκληση του διορισμού του

Οι αντιδράσεις για τον διορισμό του Μπορέλ στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ξεκίνησαν. Την αρχή έκανε η Καταλανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντιάνα Ρίμπα Γκινέρ, που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στη διάδοχό του, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Ντιάνα Ρίμπα ι Γκινέρ τόνισε ότι η δημοσιοποίηση εμπιστευτικών δεδομένων για την Κλάρα Πονσάτι συνιστά «μια άκρως ανησυχητική και απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν υποψήφιο Επίτροπο».

Οικονομικές κυρώσεις

Μια πηγή της Κομισιόν ανέφερε ότι προβλέπεται η επιβολή οικονομικών κυρώσεων εάν παραβιαστεί η προστασία των συγκεκριμένων δεδομένων. Ένας εκπρόσωπος του συστήματος Sirene στη Βρετανία είπε ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στο έγγραφο απευθύνονταν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στους δικαστές και δεν ήταν «δημοσιοποιήσιμες». Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την υποψηφιότητα του Μπορέλ, όμως οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν και πάλι στις 27 Νοεμβρίου για να εγκρίνουν τη νέα Επιτροπή στο σύνολό της.

Η διωκόμενη Κλάρα Πονσάτι

Keywords
Τυχαία Θέματα