ΙΟΒΕ: Οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τις επιπτώσεις της κρίσης στη σχέση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας παρουσιάζει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Εκπαίδευση και αγορά εργασίας στην Ελλάδα: Επιπτώσεις της κρίσης και προκλήσεις».

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αμείβουν τους εργαζόμενους με μισθό χαμηλότερο από ό,τι ο στενός ή ευρύτερος δημόσιος

τομέας, και οι σπουδές έχουν μικρότερη επίδραση στον ιδιωτικό σε σχέση με τον δημόσιο.

Ελπίδα για μια θέση εργασίας – Προσλήψεις 15.000 ανέργων

Επίσης, οι γυναίκες διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους άντρες, ωστόσο, ο μισθός των γυναικών είναι χαμηλότερος κατά μέσο όρο από τον ανδρών.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τα έτη 2000-2009,η ανεργία είναι χειρότερη για όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από τις σχολές, γεγονός που αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Δραματικοί οι δείκτες της ανεργίας

Τα πιο αποκαρδιωτικά στοιχεία όμως δείχνουν πως πολλοί πτυχιούχοι επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης προκειμένου να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες, κυρίως της ΕΕ, όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι περισσότερες, επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

Επιπλέον παρουσιάζονται τα στοιχεία της ICAP με βάση τα οποία σε δείγμα 1268 ατόμων οι οποίοι μετακινήθηκαν εκτός της χώρας, το 55% αυτών αναφέρει ως λόγο την αναζήτηση εργασίας, έχοντας όμως εργαστεί στην Ελλάδα, ενώ μόλις 1 στους 10 δηλώνει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στην Ελλάδα και αναζητά εργασία σε άλλη χώρα.

ΟΑΕΔ για κοινωφελή εργασία: Οι προσλήψεις στην πυροπροστασία

Πρόκειται κυρίως για άτομα ηλικίας 26 έως 35 ετών(6 στα 10 άτομα) χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις ενώ ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης οι 9 στους 10 έχουν ολοκληρώσει την ανώτατη εκπαίδευση, με την πλειονότητα να έχει μεταπτυχιακές σπουδές (55% μεταπτυχιακό τίτλο και 9% διδακτορικό).

Το άρθρο ΙΟΒΕ: Οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα – Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα