Ιανός κακοκαιρία – Παρασκευή: Αλλάζει πορεία ο κυκλώνας

Ιανός κακοκαιρία – Παρασκευή: Αισιόδοξη είναι η πρόγνωση του windy.com για την Ελλάδα, σχετικά με την κατεύθυνση της κακοκαιρίας Ιανός, που πλήττει ήδη τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου. Σύμφωνα με το windy.com, τώρα ο κυκλώνας πλήττει τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αύριο θα χτυπήσει τα νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη την Παρασκευή θα βρεθούν στο επίκεντρο του Ιανού, με

τα παράλια της Αχαΐας και της Ηλείας να πλήττονται εξίσου. Τις επόμενες ημέρες, η κακοκαιρία θα εξασθενήσει και θα κινηθεί νοτιότερα, ωστόσο αύριο Παρασκευή τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ισχυρά στη Δυτική Ελλάδα και απαιτείται προσοχή.

Λέκκας: “Δεν είναι ευνοϊκή εξέλιξη αν κινηθεί νότια”

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS του Mega για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό και τις πιθανές πορείες που θα ακολουθήσει. Έντονα φαινόμενα για τις επόμενες 48 ώρες αναμένονται σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα “οποία δεν μπορούμε να καθορίσουμε γεωγραφικά πού θα εκδηλωθούν” αφού το φαινόμενο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Σημείωσε μάλιστα ότι το να κατευθυνθεί νότια δεν είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς “αν ερχόταν προς την Αττική, από χερσαίες δηλαδή περιοχές, θα αποδυναμωνόταν πολύ το φαινόμενο. Όταν περνάει από χερσαίες περιοχές αποφορτίζεται και στο τέλος αποσβένεται τελείως. Όταν κατευθυνθεί προς τη νότια Πελοπόννησο, πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Αν είναι ακριβώς στην ακτογραμμή ενισχύεται από τη θαλάσσια μάζα, κι αποφορτίζεται με έντονο τρόπο στον χερσαίο χώρο, θα έχουμε δηλαδή έντονα φαινόμενα στην Πάτρα, την Κυλλήνη, τη Ζαχάρω, την Κυπαρισσία και τη Μεθώνη.

Αν ακολουθηθεί αυτό το δρομολόγιο θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά πέρυσι το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Αν έμπαινε εγκάρσια σε χερσαίο χώρο θα αποφορτιζόταν σταδιακά”.

Κακοκαιρία Ιανός: Πώς θα κινηθεί – Το καλό σενάριο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ Χριστίνα Σούζη, ο κυκλώνας αυτή τη στιγμή είναι ακόμα ανοιχτά του Ιονίου. Αύριο, Παρασκευή, θα παραμείνει δυτικά της Πελοποννήσου και δεν θα περάσει μέσα από την Πελοπόννησο μέχρι το Σάββατο. Στη συνέχεια θα κινηθεί νότια της Πελοποννήσου και μετά θα φύγει.

Επομένως, το καλό σενάριο είναι ότι θα επηρεαστεί μικρότερη περιοχή από ό,τι αρχικά φαινόταν. Επίσης, στην Αττική δεν θα είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα. Νωρίς το Σάββατο θα αρχίσουν να εξασθενούν τα καιρικά φαινόμενα.

Πού θα έχουμε τις περισσότερες και εντονότερες βροχές

Παρασκευή 18/9 νωρίς το πρωί:

• Νησιά Ιονίου
• Αιτωλοακαρνανία
• Δυτική Πελοπόννησος

Παρασκευή 18/9 απόγευμα:

• Στερεά
• Εύβοια

Σάββατο 19/9 πρωί:

• Στερεά
• Αττική
• Α.ΒΑ. Πελοπόννησος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στη δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, ενώ οι ριπές του ανέμου μπορεί να φτάσουν έως και τα 11-12 μποφόρ.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων

Μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του, σε κατάσταση ετοιμότητας ολόκληρο τον μηχανισμό του. «Από απόψε έως και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε 24ωρη επιφυλακή τα συνεργεία καθαρισμού, ώστε να διατηρούν ανοιχτά και καθαρά τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα και μπάζα σε όλη την πόλη.

Έθεσε όλες τις τεχνικές υπηρεσίες του σε 24ωρη ετοιμότητα και η Δημοτική Αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε όλο το Δήμο.Για την προστασία των αστέγων από αύριο 8 πμ έως και στις 10 το βράδυ μεθαύριο Σάββατο , θα είναι συνεχώς ανοιχτές οι Λέσχες Φιλίας , στο Νέο Κόσμο και στην Κολοκυνθούς. Επίσης το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 1595 και 210 5277000 θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λαμβάνει αιτήματα των πολιτών.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συνολάκης: Να μείνουν εκτός σπιτιού όσοι μένουν σε υπόγεια και ισόγεια
Keywords
Τυχαία Θέματα