Η συμμορία των θωρακισμένων θυρών: Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Τον έψαχναν οι Αστυνομίες επτά ευρωπαϊκών χωρών, καθώς είχε αφήσει πίσω τους ίχνη συμμετοχής σε αριστοτεχνικές διαρρήξεις οικιών με παραβίαση των θωρακισμένων θυρών τους. Τον βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης να ηγείται τριμελούς συμμορίας διαρρηκτών τα μέλη της οποίας με οργάνωση, τρύπωναν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, χωρίς αυτή τη φορά να αφήνουν πίσω τους ίχνη. Πρόκειται για Γεωργιανό, ο οποίος συνελήφθη

με έναν συμπατριώτη του και έναν ομογενή!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα μέτρα που έπαιρναν κάθε φορά που αποφάσιζαν εισβολή σε σπίτι, κατά προτίμηση εν απουσία των ενοίκων… ζαλίζουν.

Αναφέρει η Αστυνομία για τα χαρακτηριστικά της δράσης τους:

Η μετάβαση στις περιοχές των υποψήφιων στόχων τους  με δύο οχήματα, τα οποία στάθμευαν σε μακρινή απόσταση, ώστε να προσεγγίζουν πεζοί τις πολυκατοικίες που είχαν προεπιλέξει, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Η παράνομη είσοδος στα διαμερίσματα, πρωινές ή βραδινές ώρες χωρίς ίχνη διάρρηξης θωρακισμένων θυρών και εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων.

Η λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης με αλλαγή πεζοδρομίων και πραγματοποίηση αναστροφών ή επικίνδυνων ελιγμών κατά την κίνησή τους με τα “επιχειρησιακά” τους οχήματα.

Η αλλαγή ενδυμάτων μετά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων ώστε να αποφύγουν πιθανή αναγνώρισή τους.

Η εκμετάλλευση διενέργειας υπαίθριων λαϊκών αγορών στις περιοχές δράσης τους που συνεπαγόταν την έξοδο των ενοίκων.Αστυνομικοί Του Τμήματος Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων,  οργάνωσαν  επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκαν στις περιοχές κέντρου πόλης και Χαριλάου και τα τρία μέλη της εγκληματικής συμμορίας, τα οποία συνελήφθησαν βάσει σχετικών Ενταλμάτων.

Πρόκειται για άντρες ηλικίας 46, 37 και 38 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, τουλάχιστον από τα τέλη Απριλίου 2021, ενώθηκαν για την τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Έχοντας διακριτούς ρόλους , σε διάστημα τριών μηνών, διέπραξαν μία  ληστεία και εννέα  διαρρήξεις οικιών στις περιοχές Καλαμαριάς, Χαριλάου και Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, όπου διέμεναν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Διαρρηκτικά εργαλεία (λίμες, κλειδιά – εργαλεία, λοστός), μεταλλική μέγγενη πάγκου, ηλεκτρικό εργαλείο λιμαρίσματος αντικειμένων, κουκούλα προσώπου τύπου full face , μύλος κλειδαριάς θύρας οικίας, κλειδιά από κλειδαριές τύπου χρηματοκιβωτίου, συσκευή εντοπισμού GPS, 12 κινητά τηλέφωνα, 6 ρολόγια και 2 ηλεκτρονικές συσκευές ( tablet ) η νόμιμη κατοχή των οποίων ερευνάται, 4 φιαλίδια με υγρή μεθαδόνη συνολικού μικτού βάρους 591,8 γραμμαρίων, ένα μικροδέμα ηρωίνης βάρους 0,5 γραμμαρίου, δύο σπρέι πιπεριού και ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι – τύπου στιλέτο.

Η λείας τους, που περιλαμβάνει χρηματικά ποσά, χρυσαφικά – κοσμήματα και διάφορες συσκευές, ανέρχεται συνολικά στις 128.000 ευρώ περίπου.

Υπογραμμίζεται ότι, καταλήγει η Αστυνομία, οι δράστες έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα, ενώ ένας εξ’ αυτών (ο 38χρονος), έχει ταυτοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο, ως εμπλεκόμενος σε διαρρήξεις οικιών σε επτά  Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τη συνεργασία αστυνομικών υπηρεσιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα