Η ώρα του Καμμένου: Θεσμικές «ταχυδακτυλουργίες» για να αποφύγει η κυβέρνηση την πτώση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αύριο το μεσημέρι αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης του Πάνου Καμμένου ως πολιτικού αρχηγού εντός της Βουλής

Το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετρά τα λεπτά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να φτάσει το θέμα της αλλαγής του κανονισμού, στα άκρα. Αυτό φάνηκε άλλωστε κι από τις διαρροές για πρότασης μομφής

προς τον Νίκο Βούτση. Εάν ενεργοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Βουλής τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον «διαχωρισμό» των προέδρων των Κοινοβουλευτικών ομάδων από τις ίδιες τις ομάδες τους, με αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής.

Κάπως έτσι επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα που «σκορπά» ο Πάνος Καμμένος αλλά και να κρατήσει με το μέρος της τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το Ποτάμι, όση κριτική κι αν δέχεται από τους Συριζαίους, είναι το κόμμα που έβαλε πλάτη για να περάσουν προοδευτικού περιεχομένου νομοσχέδια στη Βουλή, ενώ η θετική του ψήφος στις Πρέσπες ήταν καθοριστικής σημασίας.

Στο στόχαστρο Καμμένου ο Τσίπρας

Με ένα οργισμένο tweet ο Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας ευθεία αναφορά στον Ρουβίκωνα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να σταματήσει.

Η εξέλιξη των γεγονότων πάντως, δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός στο πολιτικό διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

Αν υπήρχε σχεδιασμός, η κυβέρνηση θα είχε ανοίξει την ίδια συζήτηση ενδεχομένως και πριν από την αποχώρηση Καμμένου.

Αντίθετα, το γεγονός ότι το έκανε εσπευσμένα και αμέσως μετά τις απειλές του περί κυβερνητικής θητείας μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, φαίνεται να επιβεβαιώνει το άγχος της για τον ανταρτοπόλεμο του πρώην υπουργού.

Των ανακοινώσεων Τζανακόπουλου, για το άνοιγμα της συζήτησης σε σχέση κε τον κανονισμό της Βουλής, προηγήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης και αλλεπάλληλες επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Νίκο Βούτση, που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Ωστόσο, παρά τη σφοδρή αντίδραση σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού, προκειμένου να εξευμενιστεί με κάποιο τρόπο ο κ. Καμμένος.

Με τι τον εκβιάζει, διερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν είναι ο μόνος.

Παρά τα πολλά σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες, αυτό που φαντάζει πια ως πιο πιθανό είναι, με την αλλαγή του κανονισμού, οι πρόεδροι των κομμάτων να διατηρούν την ιδιότητα τους και κατά συνέπεια και κάποια από τα προνόμια τους.

Αυτό θα βοηθήσει τόσο τον Πάνο Καμμένο, που αναμένεται να χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, όσο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, το κόμμα του οποίου ήδη κοινοβουλευτικά έχει διαλυθεί.

Το αν αυτό θα ικανοποιήσει ή όχι τον Πάνο Καμμένο μένει να φανεί, ωστόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει πως ο ίδιος το μόνο που θέλει δεν είναι η αλλαγή του κανονισμού, αλλά η ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου 15, με τον τρόπο όμως που εκείνος θεωρεί σωστό, τρόπος που θα του επιτρέψει να διατηρήσει πλήρως την κοινοβουλευτική του ομάδα, έστω κι αν ο πέμπτος βουλευτής είναι ο Αριστείδης Φωκάς προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων.

Χθες, και ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε ζητήσει να μην αλλάξει ο κ. Βούτσης τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δεν απέκλεισε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, αν την καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη στάση του κόμματος του τη Δευτέρα.

«Βλέπουμε απίστευτες ραδιουργίες στη Βουλή για να μείνει λίγο ακόμη περισσότερο στην καρέκλα ο κ. Καμμένος. Από το κοινοβούλιο αναδύεται μια δυσωδία, όσα έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες μόνο αηδία προκαλούν στους πολίτες. Το μεσημέρι της Δευτέρας υπάρχει μια συνεδρίαση στη Βουλή για αυτό. Ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας είναι ένας κακός πρωθυπουργός γιατί είναι εκβιαζόμενος και ενδίδει στους εκβιασμούς του κ. Καμμένου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αρνητικός και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής

«Για το Ποτάμι δεν είναι τα καλά και συμφέροντα, για αυτό ακριβώς είπα από την πρώτη στιγμή τολμηρά, ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και να δώσουν τη δυνατότητα σε τρεις βουλευτές να συστήνουν κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με δανεικούς βουλευτές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Το άρθρο Η ώρα του Καμμένου: Θεσμικές «ταχυδακτυλουργίες» για να αποφύγει η κυβέρνηση την πτώση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα