Η κρίση «φρέναρε» τα βιολογικά προϊόντα

Από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

Στροφή στα βιολογικά προϊόντα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευση του προϊόντος που αγοράζουν και καταναλώνουν. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί στις γειτονιές τα καταστήματα βιολογικών-παραδοσιακών προϊόντων, ενώ μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πλέον διαθέτουν ειδικά ράφια, στα οποία φιλοξενούνται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Η «Αττική free press» βρέθηκε στη βιολογική αγορά της Καισαριανής και

συνομίλησε με βιολογικούς καλλιεργητές, οι οποίοι εξήγησαν τους λόγους, για τους οποίους η επιλογή βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να είναι καθολική από τους καταναλωτές.

Αρχικά λίγοι ήταν οι καταναλωτές, οι οποίοι γυρνούσαν την πλάτη στα συμβατικά προϊόντα, επιλέγοντας να ψωνίσουν βιολογικά. Τα κατά καιρούς διατροφικά σκάνδαλα όμως σε συνδυασμό με έρευνες για τα οφέλη των βιολογικών παραγωγών ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν τους καταναλωτές να «ψαχτούν» περισσότερο σχετικά με τα προϊόντα που φιλοξενούν στο τραπέζι τους. Αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα «φρέναρε» τη στροφή των καταναλωτών προς τα βιολογικά προϊόντα, εντούτοις -όπως αναφέρουν οι καλλιεργητές αυτών- πλέον οι πολίτες δείχνουν περισσότερη ευαισθητοποίηση στο θέμα.

Βιολογικά προϊόντα vs συμβατικών

Θα αναρωτηθεί κανείς για τη διαφορά των βιολογικών καλλιεργειών σε σύγκριση με τις συμβατικές… Όπως εξηγεί στην «Αττική free press» ο Καραδήμος Ευτύχιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, «τον ίδιο σπόρο θα βάλω εγώ, τον ίδιο και ο συμβατικός παραγωγός, 300 κιλά θα βγάλω εγώ, 300 και αυτός. Ο συμβατικός καλλιεργητής την ώρα που θα κάνει την επέμβαση στο χωράφι του για να σπείρει, θα ρίξει ένα φάρμακο κάτω στη γη και ένα άλλο πάνω από τη γη. Το ένα θα είναι για να μην βγουν τα χορτάρια, το άλλο για να μην τρυπήσουν τα έντομα την καλλιέργεια. Εμείς τι θα κάνουμε από τη μεριά μας για την καλλιέργεια; Θα ρίξουμε λίγο θειάφι, που είναι εντομοαπωθητικό κάτω από τη γη, άρα θα πληρώσουμε και εμείς-ίσως ελάχιστα λιγότερο ποσό. Άρα ως τώρα, αυτός θα πληρώσει το φάρμακο, εγώ το θειάφι. Από πάνω αυτός θα ραντίσει για τα χόρτα, εγώ όμως θα αναγκαστώ να πάω με τον εργάτη μου και να σκαλίσω το χωράφι. Αυτός θα βγάλει π.χ. 3 τόνους, ενώ εγώ θα βγάλω 1, αλλά θα έχω παρέμβει ελάχιστα στη γη και δεν θα την έχω επιβαρύνει». Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο Πέτρος Χανιωτάκης, παραγωγός από την Ιεράπετρα της Κρήτης. «Το δικό μας προϊόν είναι καθαρό και αγνό, χωρίς χημικά φάρμακα και δηλητήρια, χωρίς πρόσθετα».

Παρομοίως, ο παραγωγός Δημοσθένης Π. εξηγεί ότι «η παραγωγή μας διαφέρει. Στις συμβατικές καλλιέργειες με τα χημικά λιπάσματα, τα φάρμακα κ.τ.λ. βγαίνει μεγαλύτερη η παραγωγή, εδώ δεν χρησιμοποιούμαι χημικά, αλλά οργανικά λιπάσματα, άρα έχουμε και μικρότερη παραγωγή. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα οργανικά λιπάσματα είναι πιο ακριβά σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί των συμβατικών προϊόντων. Εμείς εργαζόμαστε σε ένα καθαρό περιβάλλον και σε αυτό καλλιεργούμε. Τα σκευάσματα μας είναι πιο ακριβά. Το εντομοκτόνο στη συμβατική έχει δράση και κρατάει για 15 μέρες. Το φυσικό σκεύασμα που ρίχνω εγώ δρα για 2-3 μέρες και μετά πρέπει να επαναλάβω τη διαδικασία, άρα έχω παραπάνω κόστος. Να στο πω αλλιώς: Αν κάνει κάποιος στη συμβατική 8 ψεκασμούς, εγώ κάνω 12».

Πώς ξεχωρίζετε το βιολογικό προϊόν από το συμβατικό;

Όπως διαπιστώνουν οι βιολογικοί παραγωγοί, πολύς κόσμος είναι διστακτικός απέναντι στα προϊόντα τους, καθώς νομίζει ότι τα περί βιολογικής καλλιέργειας είναι απάτη. Ο κ. Χανιωτάκης ξεκαθαρίζει ότι «εμείς εργαζόμαστε σε ένα καθαρό περιβάλλον και σε αυτό καλλιεργούμε. Ελεγχόμαστε πάντως για να στήσουμε πάγκο, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα».

Όπως αναφέρει ο κ. Καραδήμος, «αρχίζουμε από την νομαρχία και γίνεται μετά μια σειρά ελέγχων. Υπάρχει και ο εσωτερικός έλεγχος, εμείς οι ίδιοι ελέγχουμε, αν έχουμε μια φοβία για ένα προϊόν. Ελέγχουμε για να δούμε αν έχει χημικά ή όχι, αν είναι ασφαλές. Θα πάρουμε επί τόπου δείγμα, για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Ξοδεύουμε πάρα πολλά λεφτά από την ίδια την αγορά των παραγωγών, προκειμένου να είμαστε και εμείς ήσυχοι. Επίσης, ακόμη και ο ίδιος καταναλωτής μπορεί να ελέγξει τι αγοράζει. Μπορεί να πάει το λαχανικό ή το φρούτο σε έναν γεωπόνο ή όπου αλλού θέλει και να διαπιστώσει, εάν τον κοροϊδεύουμε. Έχει τύχει να έρθει πελάτης και να μου πει ότι πήγε για έλεγχο το προϊόν που αγόρασε και βγήκε “καθαρό”».

Ελαφρώς «τσιμπημένες» οι τιμές των βιολογικών αγορών

Επισκεπτόμενοι τη βιολογική αγορά στην Καισαριανή παρατηρήσαμε ότι οι τιμές των προϊόντων στους πάγκους ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την τιμή των ίδιων προϊόντων που διατίθενται στις συμβατικές λαϊκές αγορές. Όπως εξήγησε ο κ. Καραδήμος «οι τιμές δεν είναι απλησίαστες, αντίθετα τις θεωρώ κανονικές και λογικές. Εδώ το μόνο που έχει κρατήσει ο παραγωγός δεν είναι η μεγάλη τιμή, αλλά η σταθερή τιμή. Δεν γράφει άλλη τιμή στον πάγκο του το πρωί και άλλη μετά τις 12:00, όπως συμβαίνει στις συμβατικές. Ο κόσμος ψωνίζει όλη την ημέρα σε μία και μοναδική τιμή το προϊόν, γιατί αγοράζει κάτι που πραγματικά έχει αξία, δεν παίρνει ένα προϊόν μειωμένης αξίας. Για εμάς τους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, δεν είναι το σημάδι στην πατάτα ή στην ντομάτα που θα καθορίσει την τιμή του προϊόντος, αλλά το εσωτερικό του και τα δικά μας προϊόντα είναι πάντοτε καλά. Μην κρίνετε από την όψη, αλλά από τη γεύση».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η τιμή των προϊόντων είναι υψηλότερη από των συμβατικών προϊόντων και αυτό οφείλεται στη δυσκολία της παραγωγής τους λόγω των πολλών προϋποθέσεων που επιβάλλει ο νόμος να πληρούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση των βιολογικών προϊόντων ισχύει η ρήση “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”». Πάντως, οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι παρά τη στροφή των καταναλωτών προς τα βιολογικά, η κρίση «διέκοψε» την πορεία τους. «Τώρα με την κρίση είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και αυτοί που ψώνιζαν από πριν βιολογικά συνεχίζουν να παίρνουν. Φυσικά, δεν φεύγουν με γεμάτες σακούλες, αλλά αγοράζουν», αναφέρει ο κ. Χανιωτάκης.

«Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είχε κάνει μια στροφή προς τα βιολογικά, αλλά ήρθε η κρίση το 2009-2010 και άλλαξε εντελώς το σκηνικό. “Φρενάρισε” τον κόσμο, δεν υπάρχει και προβολή των βιολογικών προϊόντων, ενώ θα έπρεπε. Μετά το 2004-2005 ο κόσμος που ερχόταν στις βιολογικές λαϊκές είχε αυξηθεί, μετά την κρίση όμως άρχισε η πτώση. Όπως σε όλους τους κλάδους δηλαδή», προσθέτει.

Πολλαπλά τα οφέλη από τη βιολογική καλλιέργεια

Σύμφωνα με τους βιολογικούς παραγωγούς, τα οφέλη από τη βιολογική καλλιέργεια είναι πολλαπλά τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον. «Ο παραγωγός προσπαθεί να “μάθει” τον καταναλωτή να σέβεται το περιβάλλον του, γιατί το ίδιο κάνει και αυτός, όταν φυτεύει. Για εμάς τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Να φάμε και εμείς ως άνθρωποι, αλλά να μην καταστρέψουμε τη φύση, να πάρουμε ό,τι μπορούμε από αυτήν, χωρίς όμως να την “ξεζουμίσουμε”. Ας μην τα βλέπουμε όλα σε ευρώ και ας πάψουμε να σκεφτόμαστε μονάχα με βάση το χρήμα. Ας υποθέσουμε ότι αύριο δεν έχουμε λεφτά. Πώς θα τραφούμε; Από τη φύση, η οποία θα μας βοηθήσει, αρκεί όμως και εμείς να την σεβαστούμε», αναφέρει ο κ. Καραδήμος.

«Η βιολογική καλλιέργεια πρέπει να γίνει συνείδηση. Να ξέρουμε κάθε προϊόν από που είναι και πώς έχει φτιαχτεί, τι έχει βάλει ο παραγωγός στο χορτάρι του. Ο άνθρωπος εδώ έχει ιδρώσει, έχει κουραστεί για να φτιάξει κάτι φυσικό και να έρθει στην αγορά να το πουλήσει. Ας μην τα μηδενίσουμε όλα, πρόκειται για ευθύνη. Στηρίζουμε το περιβάλλον μας και τον κόσμο που ψωνίζει από εμάς, στον οποίο δεν θα δώσουμε χημικά προϊόντα», προσθέτει εξηγώντας στην «Αττική free press» τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής και συμπληρώνει: «Εμείς προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με τον παλιό, πατροπαράδοτο τρόπο. Μια ισορροπία προσπαθούμε να φτιάξουμε και να πετύχουμε για το καλό όλων μας. Νοιαζόμαστε και για τους ανθρώπους, το τι καταναλώνουν. Όλους τους ξέρουμε με το όνομά τους, τους αντιμετωπίζουμε φιλικά, γιατί ξέρουμε ότι το προϊόν που πουλάμε είναι αγνό».

Οι βιολογικές αγορές της Αττικής…

ΔEYTEPA

Kηφισιά: Xαριλάου Tρικούπη

Ν. Σμύρνη: μπροστά από Ιωσηφόγλειο Ιδρυμα

Χαϊδάρι: όπισθεν Δημαρχείου

Ωράριο για τις τρεις: 14.30 - 19.30

TPITH

N. Hράκλειο: Eλ. Bενιζέλου.

Π. Ψυχικό: Πλ. Αρσακείου

Kορυδαλλός: Πλ. Eλευθερίας.

Ωράριο για τις τρεις: 14.30 - 19.30

TETAPTH

Hλιούπολη: Mαρίνου Aντύπα.

Γλυφάδα: πλ. Ξενοφώντος.

Πειραιάς: πλατεία Πηγάδας.

Ωράριο για τις τρεις: 14.30 -19.30

ΠEMΠTH

Γέρακας: Εθν. Αντιστάσεως

Παλαιό Φάληρο: Πάρκινγκ Ταε Κβο Ντο

Θρακομακεδόνες: πλ. Αλμπανέλλα.

Ωράριο για τις τρεις: 14.00 - 17.00

ΠAPAΣKEYH

Κολωνάκι: πλ. Δεξαμενής

Kαισαριανή: πίσω από το γήπεδο της Nήαρ Ηστ

Xολαργός: Σύρου, δίπλα στο Δημαρχείο.

Νέα Ιωνία: Φιλελλήνων

Ωράριο για όλες: 14.30 - 19.30

ΣABBATO

Κυψέλη: Δημοτική Αγορά.

Bούλα: Ξενοφώντος και Λυκούργου.

Κάτω Πατήσια: Πάτμου και Καραβία.

Ίλιον: Λεωφ. Δημοκρατίας

Ωράριο των παραπάνω: 09.00 - 14.00

Keywords
Τυχαία Θέματα