Φωτιά τώρα – Εύβοια: Αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ, η “μάχη” των Canadair

Φωτιά τώρα Εύβοια: Η φωτιά καίει τα πάντα στην Εύβοια. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το αίτημα έγινε δεκτό και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί η Ιταλία και η Κροατία. Αναμένεται να απαντήσουν και άλλες χώρες και να διασαφηνιστεί πόσα και

τι είδους μέσα πυρόσβεσης θα αποστείλουν.

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη και πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει και καταστρέφουν τα σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη. Μάλιστα η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «οχυρώνει» τα Ψαχνά καθώς το εφιαλτικό σενάριο του Meteo προβλέπει ότι η πυρκαγιά μπορεί να περάσει από εκεί. Τα πρόσωπα όλων, γεμάτα απόγνωση, απελπισία.

Big fire in Evia, Greece before dawn this morning, August 13th. Report: @AdventureEvia pic.twitter.com/KIUP7WPopk

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) August 13, 2019

Φωτιά τώρα: Εγκαυματίας εθελοντής πυροσβέστης στο ΚΑΤ

Πυροσβέστης, ο οποίος από χθες έδινε σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Χαλκίδας στην Αθήνα και το νοσοκομείο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος πυροσβέστης έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια.

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες έχει καεί ΙΧ αυτοκίνητο αλλά και οικήματα στα χωριά που έχουν ζωστεί από τις φλόγες οι οποίες φτάνουν και τα 20 μέτρα ύψος.

Φωτιά τώρα: Δηλώσεις εκπροσώπου της πυροσβεστικής για τη φωτιά στην ΕύβοιαΦωτιά τώρα: Εκκενώθηκε η Πλατανιά

Εκκενώθηκε και το χωριό Πλατανιά καθώς ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς το χωριό. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Βουρδάνο που βρίσκεται στο χωριό, «το κυρίως μέτωπο της φωτιάς απέχει αυτή τη στιγμή από το χωριό περίπου 1 χιλιόμετρο, ωστόσο το μέτωπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βουρδάνος, «οι άνεμοι δεν είναι σταθεροί ως προς την κατεύθυνση τους καθώς για κάποιο διάστημα οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν προς το χωριό και κάποιες άλλες στιγμές τις εκτρέπουν».

Ωστόσο χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού και οι περίπου 50 κάτοικοι που βρίσκονται εκεί ήδη συγκεντρώνονται στην πλατεία, όπου αναμένουν τα μεταφορικά μέσα για να μεταφερθούν στα Ψαχνά όταν δοθεί η τελική εντολή για την εκκένωση του χωριού.

Significant damage reported from the large fire in Evia, Greece this afternoon, August 13. Report: @Psaxna.gr pic.twitter.com/xu1555ewFa

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) August 13, 2019

Φωτιά τώρα: Στα Ψαχνά ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Στα Ψαχνά έφτασε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου εξελίσσεται σύσκεψη με τη συμμετοχή του νεοεκλεγμένου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, του δημάρχου Γιώργου Ψαθά, του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά. Υπενθυμίζεται ότι και τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Ο καπνός από την φωτιά της Εύβοιας όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Metop-A. Είναι καλυμμένος όλος ο Κορινθιακός και μεγάλο μέρος του Σαρωνικού κόλπου, καθώς και το Λεκανοπεδιο της Αττικής. pic.twitter.com/H5EKIGfJMP

— KolydasΤ (@KolydasT) August 13, 2019

Φωτιά τώρα: Η ενημέρωση της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας.

Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα . Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς , το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Φωτιά τώρα: Kαθηγητής Πνευμονολογίας στο One ChannelΦωτιά τώρα: Αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατάνα καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.

Στο χωριό Μακρυμάλλη πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας. Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους. Μετά το μεσημέρι, έγινε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας που ανταποκρίθηκε άμεσα και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Φωτιά τώρα: Στα όρια με τα Ψαχνά η φωτιά στην ΕύβοιαΦωτιά τώρα: Εσπευσμένα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, από την Κρήτη όπου βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές και στις 18:30 θα επισκεφθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν δύο χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ λίγο μετά τις 16:00 δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το χωριό Σταυρός.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε, προηγουμένως υπήρξε οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών και παρότι δεν υπάρχει άμεση απειλή, κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο για λόγους ασφαλείας να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα χωριά.

Ωστόσο κάποιοι από τους κατοίκους αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και επέμεναν να παραμείνουν εκεί προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους. Τελικά υποχρεώθηκαν από την αστυνομία να αποχωρήσουν, καθώς κινδύνευε η ζωή τους.

Φωτιά τώρα: Η ίδια η “κόλαση”Φωτιά τώρα: Οι φλόγες στην Εύβοια φτάνουν τα 30 μέτρα

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στις 16:00 στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ ανέφερε πως η φωτιά στην Εύβοια βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη καλύψει μία πορεία 10-11 χιλιομέτρων περνώντας από τα χωριά Μακρυμάλλι, Κοντοδένδρι και Σταυρός. Τονίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης αναφέρθηκε στο μεγάλο μεγάλο θερμικό φορτίο, ενώ τόνισε ότι οι φλόγες ξεπερνούν τα 24 μέτρα, φτάνουν τα 30 μέτρα.

Αναφορικά με την πορεία της φωτιάς είπε «αυτή τη στιγμή ακολουθεί νότια, νοτιοδυτική πορεία και κατευθύνεται προς Κυπαρίσσι και Δροσιά. Είναι χωριά, όχι πυκνοκατοικημένα. Η φωτιά βρίσκεται βόρεια των Ψαχνών και είναι μέσα σε πυκνό δάσος και γι αυτό έχει πολύ καπνό, ο οποίος έχει φτάσει έως την Αττική».

Φωτιά τώρα: Προτεραιότητα να μην κινδυνέψει ούτε ένας άνθρωπος

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο σπίτι που να έχει καεί, κάποια υποδομή που έχει υποστεί ζημιές και το κυριότερο δεν έχει πάθει κάποιος άνθρωπος κάτι. Αυτή είναι και η προτεραιότητά μας, να μην κινδυνεύσει ούτε ένας άνθρωπος».

Λίγο πριν από τις 4 μ.μ. περίπου 300 κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά, με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Η εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια», δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Βουρδάνος. Συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό». Στο χωριό Μακρυμάλλη, η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτισμάτων.

Φωτιά τώρα: Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες στη φωτιά στην Εύβοια

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνολικά στη φωτιά επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 Α/Φ, 5 Ε/Π, & 1 Ε/Π ως Συντονιστικό. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με 72 πυροσβέστες & 6 οχήματα με 12 #πυροσβέστες Μ.Ε.Τ.Π.Ε.. Συνδράμουν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.,8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές εναέριες δυνάμεις, αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία κυρίως από τους πυκνούς καπνούς με συνέπεια να μην επιτρέπουν στους πιλότους να πλησιάσουν πολύ κοντά τις εστίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Φωτιά τώρα: Ανοιχτό ενδεχόμενο εμπρησμού

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Φωτιά τώρα: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς στην Εύβοια

Από τον καπνό της φωτιάς στην Εύβοια «πνίγεται» η Αττική. Από το πρωί ένα σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει Αθήνα, επηρεάζοντας την ορατότητα και προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες. Μάλιστα οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν δείχνουν πως τα επίπεδα ρύπων στην Αττική ξεπερνούν το «κόκκινο».

Φωτιά τώρα: Η περιοχή που κατακαίγεται στην Εύβοια

Στον χάρτη της Google φαίνεται η περιοχή που καίγεται στην Εύβοια, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου άγριας ζωής. Να σημειωθεί ότι πέρυσι, σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 12 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, είχε καεί η περιοχή αριστερά από το χωριό Κοντοδεσπότι, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Φέτος, καίγεται η περιοχή στα δεξιά του χωριού.

Φωτιά τώρα: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή των ευπαθών ομάδων

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ συνιστά σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών που επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα αυξάνοντας τον κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες .

Να παραμείνουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους  χώρους και να επικοινωνήσουν με το θεράποντα ιατρό σε περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα.

Φωτιά τώρα: Γέμισε από καπνούς και η Χαλκίδα

Σχολιάζοντας το θέμα ο Προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η χώρα για άλλη μια χρονιά δοκιμάζεται  από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το δασικό πλούτο της χώρας και απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ο κρατικός μηχανισμός παρότι πλέον επιδεικνύει ετοιμότητα, χρειάζεται ένα Στρατηγικό Σχέδιο πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα με τη στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιστημονικού  κόσμου.

Η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε αποτελεσματικής πολιτικής τόσο στην υγεία όσο και σε κάθε άλλο τομέα. Για να σταματήσουμε πλέον να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας».

Φωτιά τώρα: Ο Μητσοτάκης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής -Δείτε live

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που καίει ανεξέλεγκτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου είχε πάει για ολιγοήμερες διακοπές, καθώς η φωτιά στην Εύβοια καίει ανεξέλεγκτα, σε πολλά μέτωπα, και ήδη έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη, για τη φωτιά στην Εύβοια, παρουσία του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Keywords
φωτια, φωτια τωρα, ευβοια, βοηθεια, ομαδα διας, meteo.gr, big, fire, evia, dawn, twitter, αθηνα, απε-μπε, συμμετοχή, ελλαδα, λαρκο, κρητη, λεωφορεια, απε, ΟΤΑ, google, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, www.meteo.gr, www.google.gr, meteo, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, αποτελεσματα, ιατρικος συλλογος, evia, χωρες, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητο, θεμα, ιταλια, λαρκο, τηλεοραση, υγεια, υψος, φωτογραφιες, ωρα, weather, ανθρωπος, απε, απε-μπε, αττικη, ατμοσφαιρα, βορεια, βρισκεται, δασος, διαστημα, δειτε, δηλωσεις, δοθει, δοθηκε, εγινε, εγρηγορση, εθελοντης, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, εξελιξη, ερευνα, εσωτερικων, ζωη, ζωης, ζωνη, ιδια, ιδιο, ισχυς, καιγεται, κινητο, κυπαρισσι, κροατια, λαιλαπα, μητσοτακης, νοσοκομειο κατ, μπε, ξημερωματα, παντα, ορια, οχηματα, περιφερειακο, πρωι, σεναριο, συμμετοχή, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, τρια, συμπτωματα, χαλανδρι, ψαθα, ψαχνα, ατυχος, μποφορ, dawn, δημητρης, fire, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, ποδια, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα