Εξήγγειλε ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα ο πρωθυπουργός

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που υποδέχτηκε το κοινωνικό μέρισμα, νέα επίθεση στις «ελίτ» για τους φορολογικούς παραδείσους με αφορμή όσα είπε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ανοίγματα στις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της περιοχής περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή από

το βήμα του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου.

Από το ισλαμικό στο ελληνικό αστικό δίκαιο

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη μουσουλμανική μειονότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και μάλιστα εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που όπως είπε θα έρθει τις επόμενες μέρες στη βουλή με την οποία τα μέλη της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης θα έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου στα αστικά δικαστήρια, ενώ μέχρι σήμερα τα ζητήματα αυτά υπάγονταν στη δικαιοδοσία των Μουφτήδων, η οποία τώρα «ψαλίδίζεται», με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος.

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θα υπηρετεί 5 στόχους:

θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Αν δεν συμφωνούν η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Εκλογές το 2019

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημασία του «θεσμού» των περιφερειακών συνεδρίων που ενισχύουν τους δεσμούς της κυβέρνησης με τις περιφερειακές αρχές και επιτρέπουν καλύτερο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, απευθύνθηκε στον δήμαρχο Κομοτηνής λέγοντάς του ότι θα επισκεφθεί την πόλη πολλές ακόμη φορές ως τις εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Απάντησε έτσι και επίσημα στις εκτιμήσεις της ΝΔ η οποία είδα στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προετοιμασία για εκλογές εντός του 2018. «Θα έρθω ακόμη αρκετές φορές μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019 με αυτή μου την ιδιότητα» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν φταίω εγώ που προηγούμενοι πρωθυπουργοί έρχονταν μόνο όταν υπήρχε εκλογική διαδικασία».

«Ελλάδα της αρπαχτής» όσοι βγάζουν τα λεφτά τους αφορολόγητα έξω

Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι ο καθένας κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει μια σειρά από πράγματα από την προσπάθεια της χώρας και των παραγωγικών τάξεων για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης έως το «πώς αντιμετωπίζει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που ανακοινώθηκε χθες» και κάθε μέτρο που «που αποσκοπεί να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την στασιμότητα». «Από το πώς αντιμετωπίζει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore».

Ως προς το τελευταίο, φωτογραφίζοντας τον Άδωνη Γεωργιάδη, είπε ότι κάποιοι σήμερα μας ενημέρωσαν ότι «το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου εκεί, αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό». Και συνέχισε σχολιάζοντας:

«Θα σας πω μόνο ότι αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».

Βιομηχανία – Υποδομές – Ενέργεια

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα υπό τη μορφή ενοτήτων στις παραγωγικές δυνατότητες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της ΕΝΚΛΩ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους, ενώ στο κομμάτι των υποδομών αναφέρθηκε στα τμήματα των οδικών αξόνων που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και σε αυτά που βρίσκονται στο στάδιο δημοπράτησης καθώς και στο γενικότερο σχεδιασμό διασύνδεσης των λιμανιών της βορείου Ελλάδας με την Εγνατία οδό αλλά και με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης»

«Κάποιοι προσπάθησαν σήμερα να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους, αποτελεί ηθικό- μάλιστα- δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή, ασκώντας ουσιαστικά κριτική στη ΝΔ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, στις σημερινές δηλώσεις του ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Τόνισε πως «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής».

«Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική», πρόσθεσε. Αντί απάντησης, όπως είπε, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης», για να υπογραμμίσει πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

«Θα έρθει άμεσα στην Βουλή το «νομοσχέδιο-τομή», για τις Ενεργειακές Κοινότητες»

Πρόκειται να έρθει άμεσα στην Βουλή το «νομοσχέδιο-τομή», για τις Ενεργειακές Κοινότητες, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξήγησε ότι πρόκειται για θεσμική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην παράλληλη προώθηση του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο, «στοχευμένο ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών». Σημαντικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόσθεσε, έχει και η δημιουργία ειδικού προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Το άρθρο Εξήγγειλε ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα