Ερντογάν Αμμόχωστος: Η βροχή χάλασε το “πικ νικ” στα Βαρώσια – Έντονες αντιδράσεις

Ερντογάν Αμμόχωστος: Κάτω από καταρρακτώδη βροχή ολοκληρώθηκε η προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στα Βαρώσια. Με δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε τους Ελληνοκύπριους να διεκδικήσουν την επιστροφή των περιουσιών τους μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ, με τη συνοδεία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετέβησαν γύρω στις 16:30 το απόγευμα και υπό δυνατή βροχή, στην περιφραγμένη πόλη κοντά στο συγκρότημα

διαμερισμάτων Σερενίσιμα, στην Λεωφόρο Κένεντι, στο παραλιακό μέτωπο του Βαρωσιού.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν και το μέρος του Βαρωσιού που είναι κλειστό, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου περιλαμβάνονταν σε διάφορες προτάσεις, και σε σχέση με το θέμα των απευθείας πτήσεων, αλλά όλες απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό, είπε, θεωρήσαμε ότι πλέον πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους παλιούς ιδιοκτήτες, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να αποκτήσουν τις εδώ περιουσίες τους.

Μόνη λύση τα δύο κράτη

Αυτό το θέμα, πρόσθεσε, το συζήτησαν πρώτα εσωτερικά και αφού πήραν και τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής κυβέρνησης, προχώρησαν στο βήμα. Αυτό το βήμα, είπε, είναι ένα ανθρώπινο βήμα, θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της όμορφης περιοχής, «το κάναμε για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί στους «Ελληνοκύπριους γειτονές μας» ότι μπορούν να αιτηθούν για επιστροφή των περιουσιών τους με αυτόν τον τρόπο, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Ο Τατάρ έκλεισε την ομιλία του με την έκφραση «Τι ευτυχία είναι να λες ότι είσαι Τούρκος».

«Αφού είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσίου, είναι να προβληματίζεται κανείς γιατί, ως βορράς και ως νότος, αυτά τα μέρη με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον κόσμο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, «το θέμα εδώ θα λυθεί».

«Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα, να διανύσουμε μια απόσταση, γιατί η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν έλαβε υπόψην στον δίκαιο διαμοιρασμό», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας πως μετά το δημοψήφισμα του 2004 και παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ έκανε μέλη της την «νότια Κύπρο» -κατά την έκφρασή του- και άφησε την «βόρεια Κύπρο» στην απομόνωση. «Ως άτομο που συμμετείχα σε εκείνες τις συνομιλίες», συνέχισε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν, «δεν είναι εύκολο να χωνέψεις την αδικία που έγινε στην τδβκ». «Πλέον, πρέπει να κόψουμε εμείς, τον ομφάλιο λώρο».

Είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής

Μια νέα διαδικασία ξεκίνησε πλέον με ταχύτητα, με την εργασία που έχει γίνει στο Βαρώσι, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εδώ και περιμένουν την ημέρα που θα τους συναντήσουν».

Λόγω της βροχής και της καθυστέρησης στο πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου, η συνοδεία του οδηγήθηκαν κατευθείαν και μόνο στο χώρο του λευκού σπιτιού – κιόσκι με θέα προς τη θάλασσα και μετά τις δηλώσεις αναχώρησαν για την Λευκωσία, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου για τον κορωνοϊό, το οποίο χτίστηκε σε περίπου δύο μήνες με χρήματα από την Τουρκία.

«Πρόκληση χωρίς προηγούμενο»

Πρόκληση χωρίς προηγούμενο χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και δη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με την Κυπριακή Δημοκρατία οι τουρκικές ενέργειες αντίκεινται στη δημιουργία θετικού κλίματος για να συγκληθεί άτυπη πενταμερής διάσκεψη που θα συζητήσει την επίλυση του Κυπριακού, ενώ όπως τονίστηκε, «προκαλείται το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών».

Για «πρωτοφανή πρόκληση» η οποία «προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο» έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Αντίδραση ΕΕ

Με δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε όσα έλαβαν χώρα στα Βαρώσια σε μία στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμα της ΕΕ είναι σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εκτός της βάσης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πριν από περίπου ένα μήνα, το άνοιγμα του περίκλειστου τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου, των Βαρωσίων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Το τμήμα που παρέμενε περίκλειστο μετά την διπλή τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, προστατευόταν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 του ΟΗΕ, τα οποία περιγράφουν ότι η περιοχή πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους, ως κίνηση καλής θέλησης, πριν την επίλυση του Κυπριακού. Εν τούτοις, στην μέχρι πρόσφατα περίκλειστη περιοχή στήθηκαν ροτόντες, ξύλινα τραπέζια και πυκνός σημαιοστολισμός, προς τιμήν του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν. Πρόκειται για οργανώσεις που εναντιώνονται στην προσπάθεια αφομοίωσης των Τουρκοκυπρίων» από την Άγκυρα, με τις αρχές να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς την τουρκική «πρεσβεία»…

Keywords
Τυχαία Θέματα