Έρικσεν: Μερικές σκέψεις πάνω στο περιστατικό

«Είμαι καλά. Θα μείνω όμως λίγο καιρό ακόμη για να κάνω κάποιες εξετάσεις…», τόνισε στους δημοσιογράφους ο διάσημος διεθνής παίκτης της Δανίας ο Κρίστιαν Έρικσεν, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι σταθερή. Τον άσο της Ίντερ και της Εθνικής Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν, επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης ο αρχηγός της ομάδος ο Σιμόν Κιάερ και ο τερματοφύλακας Κάστερ Σμάιχελ. Είχαν μάλιστα και μια κουβεντούλα μαζί του! «Ήταν πραγματικά ωραίο να τον βλέπω να χαμογελάει. Γνωρίζω την γυναίκα και τα παιδιά του. Είμαι υπερήφανος που έχω τον Κιάερ για αρχηγό.

Δεν με εκπλήσσει αυτό που έκανε. Που έτρεξε αμέσως να βοηθήσει τον Κρίστιαν»! Δήλωσε ο τερματοφύλακας Σμάιχελ, ο οποίος αποκάλυψε πως ο Έρικσεν τους ζήτησε με τον τρόπο του, πως πρέπει να κερδίσουν τα επόμενα παιχνίδια!

γράφει ο Γιώργος Κοντονής

τρόποι και λύσεις ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιες λαχτάρες. Εκείνο που πρέπει ΟΛΕΣ οι ομάδες να αποκτήσουν απαραιτήτως, είναι ο φορητός απινιδωτής (αχρείαστος να είναι…) που όπως αποδείχθηκε όταν χρειαστεί σώζει ζωές. Πρέπει ο απινιδωτής να είναι απαραίτητο εξάρτημα του ιατρικού τιμ κάθε ομάδας. Τι είναι ο απινιδωτής; Είναι το μηχάνημα εκείνο που αποτελεί και έχει γίνει πια ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των ιατρών στο euro2020, όπως είδαμε στην περίπτωση Έρικσεν! Τι κάνει; Δίνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Και μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό γίνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ.

Δεν είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν

Παρόλα αυτά η UEFA πρέπει να δει τι θα κάνει με τις δικές της διοργανώσεις που εφέτος λόγω κορονοϊού «έπεσαν» αμέσως μετά τα πρωταθλήματα! Έτσι οι ποδοσφαιριστές που δεν είναι μηχανές αλλά άνθρωποι δεν είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν ούτε μια ημέρα! Και αυτό γιατί με την λήξει των πρωταθλημάτων οι ποδοσφαιριστές ενσωματώθηκαν στις Εθνικές αρχίζοντας αμέσως την προετοιμασία για τα παιχνίδια του euro2020 που ήδη διεξάγονται σε έντεκα διαφορετικές πόλεις, 11 κρατών. Όχι κύριοι της UEFA οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μηχανές! Είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και πολλές φορές κάτω από αντίξοες – ακατάλληλες συνθήκες. Ή μήπως υπάρχει αντίρρηση;

Και στην Ελλάδα όμοιες περιπτώσεις

Είναι γεγονός τέτοια όμοια περιστατικά συμβαίνουν και στην χώρα μας. Κάποια είναι σοβαρά και κάποια λιγότερο ή καθόλου σοβαρά. Κάποια έρχονται στην δημοσιότητα και γίνονται γνωστά και κάποια όχι. Το πιο γνωστό και μάλιστα παρόμοιο με αυτό του Κρίστιαν Έρικσεν, έγινε στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο ντέρμπυ των «αιωνίων» στις 2 Μαρτίου του 2014!

Ήταν το 30 λεπτό του Ελληνικού «Ελ κλάσικο» και η αγωνία των παικτών είχε «πιάσει» ταβάνι! Εκείνη ακριβώς την στιγμή σε οργανωμένη επίθεση του Ολυμπιακού ο Ολαιτάν βρέθηκε με την μπάλα κάπου κοντά στην σέντρα όταν ξαφνικά έπεσε στο χορτάρι κάνοντας όχι μόνο το γήπεδο αλλά και όλη η Ελλάδα που παρακολουθούσε το ντέρμπυ από την τηλεόραση να παγώσει στην κυριολεξία! Στις «απεγνωσμένες» φωνές «γρήγορα».«Ελάτε γρηγορα». Έσπευσε το ιατρικό τιμ του Ολυμπιακού με επικεφαλής τον ιατρό Χρήστο Θέο και του Παναθηναϊκού και του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες. Το 20χρόνο παλικάρι συνήλθε. Και άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για περίπου δέκα ημέρες.

Ιογενής μυοκαρδίτιδα

Ύστερα από εξετάσεις η διάγνωση έκανε λόγο «για ιογενή μυοκαρδίτιδα», η οποία και του προκάλεσε καρδιακές αρρυθμίες. Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως οι γιατροί έπειτα από αυτή την διάγνωση απαγόρευσαν οποιαδήποτε έντονη αθλητική δραστηριότητα για περίπου έξι μήνες! Βέβαια ο Ολαιτάν επέστρεψε στα γήπεδα στις 21 Ιανουαρίου του 2015! Έπαιξε μάλιστα για 28 λεπτά εναντίον του Τυρνάβου! Εκείνο πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός πως η καριέρα του ποδοσφαιριστή από την Νιγηρία μπορεί να μην εξελίχτηκε έτσι όπως επιθυμούσε ο ιδιος και ο Ολυμπιακός, όμως ανάρρωσε πλήρως και σήμερα ζεί μια φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα ζωή!

Μια άλλη περίπτωση είναι και αυτή του Ντάρκο Κοβάτσεβιτς ο οποίος τον Ιανουάριο του 2009 (έπαιζε στον Ολυμπιακό και ήταν ο σκόρερ της ερυθρόλευκης ομάδας) σε μια εξέταση ρουτίνας οι γιατροί βρήκαν εξακρίβωσαν ότι ο Σέρβος διεθνής άσος είχε «στένωση αρτηρίας κατά 98%»! Αυτό όπως είπε ο γιατρός Πάνος Σταματόπουλος «σημαίνει πως η ζωή του Κοβάτσεβιτς κρέμεται σε μια κλωστή…»! Ο Ντάρκο έκανε εγχείρηση η οποία πέτυχε, αλλά ύστερα από οδηγίες των ιατρών σταμάτησε οριστικά το ποδόσφαιρο!

Keywords
Τυχαία Θέματα