Έρευνες για την μυστήρια αυτοκτονία του Σλόμπονταν Πράλγιακ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι ολλανδικές αρχές διενεργούν έρευνα για το πώς ένας κατηγορούμενος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Κροάτης της Βοσνίας Σλόμπονταν Πράλγιακ, κατάφερε να αυτοκτονήσει μπροστά στους δικαστές που είχαν μόλις επιβεβαιώσει σε δεύτερο βαθμό την καταδίκη του.

Η εισαγγελία της Χάγης ανακοίνωσε ότι ξεκινά, «έπειτα από αίτημα του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία», έρευνα για τον θάνατο του Πράλγιακ. «Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του

ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Πράλγιακ κατάπιε κάτι και πέθανε πιθανόν από τις συνέπειες» της πράξης αυτής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Η έρευνα αναμένεται κυρίως να προσδιορίσει αν ο Σλόμπονταν Πράλγιακ έλαβε βοήθεια για να αυτοκτονήσει. «Προς το παρόν η έρευνα θα επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και στην «παραβίαση» του κανονισμού για τις ιατρικές ουσίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Καθώς η έρευνα ξεκίνησε μόλις, η εισαγγελία δεν μπορεί να κάνει περισσότερα σχόλια.»

Το δραματικό συμβάν σημειώθηκε κατά την εκφώνηση της ετυμηγορίας στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος έξι πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κροατομουσουλμανικής σύγκρουσης (1993-1994) στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας που επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε 20ετή κάθειρξη, ο Σλόμπονταν Πράλγιακ, 72 ετών, όρθιος απέναντι στους δικαστές, είπε με δυνατή φωνή: «Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας».

Στη συνέχεια έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενό του. Ο δικηγόρος του πρόφερε τη λέξη «δηλητήριο» ενώ η δίκη διακόπηκε.Λίγο μετά, ο Νέναντ Γκολτσέβσκι, εκπρόσωπος του ΔΠΔ, ανακοίνωσε τον θάνατο του Πράλγιακ. «Ένας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο HMC της Χάγης» όπου διακομίστηκε αφού «κατάπιε ένα υγρό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου», είπε.

Το κροατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Hina ήταν πιο άμεσο: ο Πράλγιακ «πέθανε σε νοσοκομείο της Χάγης αφού κατάπιε δηλητήριο» μέσα στη δικαστική αίθουσα, ανακοίνωσε.

Δεν είναι γνωστό πώς ο κατηγορούμενος κατάφερε να έχει στην κατοχή του, όντας στο δικαστήριο, μία φιάλη που περιείχε το ύποπτο υγρό. Ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ αρνήθηκε να «σχολιάσει».

Το άρθρο Έρευνες για την μυστήρια αυτοκτονία του Σλόμπονταν Πράλγιακ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα