Επίθεση στον πρύτανη ΑΣΟΕΕ: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Επίθεση στον πρύτανη ΑΣΟΕΕ: Περισσότεροι από 10 αντιεξουσιαστές προερχόμενοι από τις καταλήψεις Βανκούβερ, Ματρόζου, GARE και Λέλας Καραγιάννη, και ίσως 4-5 φοιτητές αποτέλεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές ενδείξεις που επικαλείται το The Toc, την ομάδα που προχώρησε στην σοκαριστική επίθεση διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Δημήτρη Μπουραντώνη, οι οποίοι επικηρύχθηκαν για την αποτρόπαια πράξη

τους.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε πράξη τις δηλώσεις τους και με κοινή υπουργική απόφαση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκήρυξε χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης “Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης” την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας αυτεπάγγελτα προβαίνουν στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των δραστών, με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος.

Πώς ξεκίνησε η επίθεση

Από τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι οι περίπου 15 δράστες ξεκίνησαν την επίθεσή τους με ορμητήριο το αντιεξουσιαστικό “Στέκι της ΑΣΟΕΕ”, που βρίσκεται σε δύο δωμάτια, στο υπόγειο του πανεπιστημίου, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκκενωθεί από την αστυνομία. Από εκεί ένας-ένας οι δράστες ανέβηκαν και προσέγγισαν το γραφείο του πρύτανη από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τουλάχιστον 5-6 άτομα εισέβαλλαν στον γραφείο και οι υπόλοιποι παρέμειναν έξω από αυτό. Δύο από αυτούς ακινητοποίησαν τον έκπληκτο πρύτανη και οι υπόλοιποι κρέμασαν στον λαιμό του την ταμπέλα που έγραφε “αλληλεγγύη στις καταλήψεις”, ένα ένας από αυτούς είχε τον ρόλο του… φωτογράφου αποτυπώνοντας την αποτρόπαια ενέργειά τους, την οποία δημοσίευσαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας που ανέλαβαν την υπόθεση εκτιμούν πως πρόκειται για την ίδια ομάδα ατόμων, η οποία στις 9 Οκτωβρίου είχε εισβάλει στο γραφείο του πρύτανη του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη. Είχαν πετάξει μπογιές, αναποδογύρισαν γραφεία και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Παρόμοια επίθεση είχαν προβεί και στο γραφείο του πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου προβαίνοντας σε καταστροφές, όταν εκείνος απουσίαζε.

Αναμένεται η κατάθεση του πρύτανη

Τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας ενημέρωσαν και αναμένεται να λάβουν κατάθεση από τον πρύτανη και ίσως σε έναν ακόμη καθηγητή του πανεπιστημίου, ο οποίος συζητούσε μαζί του λίγα λεπτά πριν την επίθεση. Παράλληλα, συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναμένεται να εξερευνήσει τους χώρους του γραφείου, αναζητώντας αποτυπώματα και γενετικό υλικό που ενδεχομένως ανήκουν στον δράστες.

Οι αστυνομικοί από την ανατριχιαστική εικόνα του πρύτανη διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες που τον έχουν ακινητοποιήσει, φορά χαρακτηριστικό πουκάμισο, τσάντα περασμένη χιαστί και χειρουργικά γάντια, ένας δεύτερος δράστης φαίνεται πως δεν φορά γάντια, ενώ οι περισσότεροι από τους άλλους δράστες φορούσαν κουκούλες και γάντια. Αναζητούν επίσης, υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ελπίζοντας να εντοπίσουν κινήσεις ατόμων με αυτά τα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένεται να ζητήσουν από τον πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής έρευνας, να δώσει τα ρούχα που φορούσε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προκειμένου αυτά να δοθούν στο εργαστήριο DNA των εγκληματολογικών εργαστηρίων, προς αναζήτηση γενετικού υλικού που ενδεχομένως ανήκει σε κάποιους από τους δράστες.

Το “μήνυμα” στους δράστες

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι αυτή η επίθεση έγινε με διαφορετικά νομικά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί ένα “μήνυμα” για τους δράστες πως θα έχουν διαφορετική ποινική αντιμετώπιση.

Την περασμένη Παρασκευή, η φωτογραφία του πρύτανη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για “δράστες που θα επικηρυχθούν”. Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επικοινώνησε άμεσα με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησε χωρίς κωλυσιεργία να γίνουν όλες οι απαιτούμενες έρευνες για τη σύλληψη των θρασύτατων ατόμων.

Η ανακοίνωση του κ. Χρυσοχοΐδη

“Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη.

Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει”.

Η αντίδραση της Νίκης Κεραμέως

Σε ανακοίνωση για το περιστατικό με την απαράδεκτη φωτογραφία και τον προπηλακισμό του πρύτανη προέβη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. “Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη”.

Σακελλαροπούλου για επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ: Η διαπόμπευση είναι μορφή ολοκληρωτισμού

Παρέμβαση για την ντροπιαστική επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης του ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντώνης, έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνει ότι η επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη προσβάλλει βάναυσα την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Παράλληλα, τονίζει ότι «η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας» και επισημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας».

Η επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ Δημήτρη Μπουραντώνη προσβάλλει βάναυσα την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας.

President GR (@PresidencyGR) October 31, 2020

Μητσοτάκης: Μέτρα για τα πανεπιστήμια μετά την επίθεση στον πρύτανη στην ΑΣΟΕΕ

Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 16:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας και την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη.

Τα παραπάνω ανακοινώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα σημειώνοντας σε δήλωση του ότι ο απαράδεκτος, φασιστικός, προπηλακισμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από ομόθυμη καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των Πανεπιστήμιων.

Keywords
Τυχαία Θέματα