Επίταξη κλινικών Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών

Επίταξη κλινικών Θεσσαλονίκη: Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών που έφερε η πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν πλέον οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, μετά την εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, επιτάσσονται από σήμερα δύο ιδιωτικές κλινικές

της Θεσσαλονίκης, η Γενική Κλινική και η Κλινική Σαραφιανού για τη νοσηλεία των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid, μετά τη λήξη, χτες βράδυ, του τελεσιγράφου που υπουργείου Υγείας, με το οποίο είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των κλινικών της πόλης να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών Covid.

Πλέον, οι κλινικές αυτές, με το προσωπικό και τους γιατρούς τους, εντάσσονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ, ενώ ήδη η διακομιδή ασθενών από την κλινική Σαραφιανός που δεν νοσούν από Covid-19 έχει ξεκινήσει.  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, οι κλινικές αυτές έχουν συνολικά 300 κλίνες (100 η κλινική Σαραφιανού και 200 η Γενική).

Ο αρχικός σχεδιασμός

Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ, ο κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά non Covid και τα νοσοκομεία ασθενείς με Covid ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα των ασθενών και μετάδοση του κορωνοϊού. «Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες.

Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Σαραφιανός. Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε ότι δεν γνωρίζει καθώς αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από δηλώσεις που έκαναν σε κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γενικός Γραμματέα Υγείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid θα μεταφερθούν αλλού, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ.

Σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αυτή η διαδικασία απάντησε,

«Δεν το περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός». Ανέφερε ακόμη ότι ενώ είχαν πρόθεση δύο κέντρα αποκατάστασης να διαθέσουν, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200, δεν προχώρησε η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για άγνωστους, όπως ανέφερε, λόγους.

Οι ιδιωτικές κλινικές δεν διαθέτουν την εμπειρία του ΕΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Σαραφιανός είχε δηλώσει στο CNN Greece ότι «η αρνητική μας απάντηση, δεν κρύβει αναλγησία, αλλά επίγνωση της σοβαρής κατάστασης. Οι ιδιωτικές κλινικές και όλο το υγειονομικό προσωπικό αυτών, δεν διαθέτουν την εμπειρία του ΕΣΥ, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά με κορωνοϊό, επομένως ό,τι και εάν συμβεί, δηλαδή εάν υπάρξει διασπορά του ιού (καθώς στις εν λόγω κλινικές νοσηλεύονται και άτομα χωρίς κορωνοϊό), πιθανόν να επιφέρει ποινικές και αστικές ευθύνες σε βάρος των επιχειρήσεων. Επιπλέον το κόστος μίας νοσηλείας COVID-19 είναι πολύ υψηλό, προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

ΦΕΚ: Για 15 μέρες η επίταξη

Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και της ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ: epitaksi-klinikwn-thessaloniki
Keywords
Τυχαία Θέματα