Επικράτησε ο Ρουπακιώτης, αποσύρεται η διάταξη…

Όπως έγινε γνωστό και μετά την «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη για τους συμβασιούχους, την οποία είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να συνυπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης!

Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που με τη

σειρά του έχει επικοινωνήσει, τόσο με τον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και με τον Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.

Το ιστορικό ενός… «αντάρτικου»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, υπήρξε «αντάρτικο» στην κυβέρνηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, καθώς η ρύθμιση του Αντώνη Μανιτάκη -προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους- έβρισκε αντίθετο το συνάδελφό του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και είχε φέρει «ρωγμές» στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Με τη ρύθμιση-«αν εφαρμοζόταν» καταργείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Την ίδια στιγμή καταργούνταν οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Για «πραξικοπηματική» ρύθμιση μιλούν οι εργατολόγοι

Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη ρύθμιση εξέφρασαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ. Νικολουτσόπουλος και Γ. Λουκάς, χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική».

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».

«Ο τραγέλαφος της όλης ιστορίας είναι ότι με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με τη διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από την ''διοικητική μεταρρύθμιση'' του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων», συνεχίζει.

«Ούτε λίγο-ούτε πολύ καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

«Η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι προηγούμενες αποσύρσεις

Νωρίτερα και μετά το σάλο που προκλήθηκε ακόμα και σε ενδοκυβερνητικούς παράγοντες, αποσύρθηκε και η διάταξη που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και προέβλεπε μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ έως και 35%!

Την απόσυρση της διάταξης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η κυβέρνηση δείχνει σοβαρά σημάδια έλλειψης συντονισμού, με το Πολυνομοσχέδιο να κατέρχεται στην Βουλή (ακόμα και σήμερα, 25 Απριλίου), «κουτσουρεμένο». Να θυμίσουμε πως από το πολυνομοσχέδιο αφαιρέθηκε και η διάταξη που προέβλεπε την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα