Επίδομα ρεύματος 2022 αίτηση – δικαιούχοι: Ποιοι παίρνουν τα 600 ευρώ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για το επίδομα ρεύματος 600 ευρώ. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι τον Ιούνιο θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Δικαιούχοι για το επίδομα αυτό θα είναι όσοι είχαν συνολική αύξηση άνω των 30 ευρώ σε αυτό το διάστημα των 6 μηνών. Το ελάχιστο ποσό της επιδότησης

θα είναι τα 18 ευρώ, με την ανώτατη επιστροφή θα φτάσει τα 600 ευρώ.

Επίδομα ρεύματος 600 ευρώ: Τι ισχύει για τους φοιτητές και εξοχικές κατοικίες

Δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές αποκλειστικά πρώτης κατοικίας, με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φοιτητική κατοικία, ο φοιτητής μπορεί να λάβει το επίδομα ρεύματος 600 ευρώ αν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση. Αν δεν έχει δηλωθεί η κατοικία ή πρόκειται για άλλη περίπτωση ενοικίασης τότε δεν λαμβάνει την επιδότηση ρεύματος.

Τα εξοχικά, εφόσον είναι δηλωμένα ως δευτερεύουσα κατοικία, δεν δικαιούνται το επίδομα. Σε σχετική ερώτηση, ο αν. Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε ότι από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο θα υπάρχει μείωση στις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και από τον Ιούνιο και μετά, θα υπαχθούν και αυτά στο νέο σύστημα. Όπως ανακοινώθηκε και κατά την εξειδίκευση των μέτρων, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Αυτό το πακέτο επιδοτήσεων αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, και είναι οριζόντιο για όλο τον πληθυσμό, δηλαδή δεν δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα:Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ.Επίδομα ρεύματος 600 ευρώ: Τι ισχύει για λογαριασμούς που βγαίνουν σε διαφορετικό όνομαΈνα από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς πολίτες είναι το τι θα ισχύσει με το επίδομα ρεύματος για όλους όσους λαμβάνουν λογαριασμούς σε άλλο όνομα. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι:

«Δεν έχει καμία σημασία το όνομα που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για να πιστωθούν οι επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων»

Το επίδομα ρεύματος 600 ευρώ θα δοθεί βάσει της δήλωσης της πρώτης κατοικίας στο Ε1 και δεν θα έχει να κάνει με το όνομα του λογαριασμού. Αν έχει δηλωθεί κανονικά η πρώτη κατοικία στο Ε1 τότε δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα με την αναδρομική επιδότηση των αυξήσεων στο ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίδομα, 2022, Ποιοι, 600,epidoma, 2022, poioi, 600