Επίδομα 534 Μαΐου δικαιούχοι: Ποιοι εργαζόμενοι μένουν εκτός

Καθώς σταδιακά ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν και η οικονομία βγαίνει από το «ψυγείο», με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αλλά και της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα, έρχεται νέο, αυστηρότερο, πλαίσιο για τις αναστολές εργασίας και για τους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ.

Δείτε ακόμη: Ανοίγει ξανά η Επιστρεπτέα 7: Δικαιούχοι χιλιάδες αποκλεισμένοι λόγω λαθών

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αναστολές εργασίας θα «τρέξουν» με κριτήρια τζίρου σε δύο διαφορετικές ταχύτητες,

καθώς αφενός οι ΚΑΔ που θα δικαιούνται να θέσουν εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας είναι λιγότερες, ενώ θα ισχύουν «κόφτες» για τους μερικώς απασχολούμενους. Για τις αναστολές Μαΐου ισχύουν 8 συγκεκριμένοι κανόνες:

8 κανόνες για αναστολές

-Το κριτήριο τζίρου, θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και κλάδους, που θα είναι τον Μάιο ανοιχτές – πληττόμενες.

-Εξαίρεση αποτελεί η εστίαση, για την οποία δεν θα ισχύσει κριτήριο τζίρου αν και ανοίγει από τις 3 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα.

-Οι κλειστές επιχειρήσεις ή το λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away θα έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών χωρίς κριτήρια τζίρου.

-Μπαίνει νέος κόφτης για την μερική απασχόληση, ο οποίος θα έχει σημείο αναφοράς τις 16 ώρες την εβδομάδα κατ ελάχιστον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο «Εργάνη» κατά την 29/4/2021.

-Παραμένει σε ισχύ ο «κόφτης» της ημερομηνίας πρόσληψης στις 31 Ιανουαρίου.

-Σε ισχύ παραμένει και το σύστημα της προαναγγελίας.

-Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται, για παράδειγμα σε τυχόν επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

-Στενεύει η περίμετρος της λίστας ΚΑΔ για τους ανοιχτούς – πληττόμενους, καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από τον αναπνευστήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα