Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδας: Τί αναφέρει η JP Morgan

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan αναφέρει πως αν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαιωθεί και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και η ΝΔ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται μια ανάσα

από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν υψηλότερες αποδόσεις έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (δηλαδή μετά τις 22 Μαΐου), λόγω των ισχυρών επιδόσεων της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η JP Morgan διατηρεί την εποικοδομητική της προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα μεσοπρόθεσμα, αλλά στις παρούσες αποτιμήσεις είναι ουδέτερη και δεν προτείνει αγορές.

Επίσης, εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διακινούνται με χαμηλότερα spreads από τα ιταλικά, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, του σταθερού πολιτικού τοπίου, αλλά και της προβλεπόμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023, με την αγορά να τιμολογεί ήδη την πιθανή αναβάθμιση.

Ανάπτυξη και επενδυτική βαθμίδα

Στην ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως «αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια δεύτερη τετραετία, χωρίς να χρειαστεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μας, μια δεύτερη εντολή στη ΝΔ για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία με τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

«Σε περίπτωση δεύτερης διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι υψηλή η πιθανότητα η χώρα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η Fitch Ratings θα είναι η πρώτη που θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τις εκλογές, έχοντας αναβαθμίσει ήδη φέτος την Ελλάδα στις 27 Ιανουαρίου από “ΒΒ” σε “ΒΒ+”. Βλέπουμε μικρή πιθανότητα η Fitch Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε “BBB-” κατά την αναθεώρηση της 9ης Ιουνίου, καθώς πιστεύουμε πως θα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, αλλά και τη μελλοντική ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής πριν την αξιολόγηση. Βλέπουμε, όμως, υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, και από τη Fitch Ratings στην επόμενή της αξιολόγηση, την 1η Δεκεμβρίου», επισημαίνει η JP Morgan.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επενδυτική, Ελλάδας, JP Morgan,ependytiki, elladas, JP Morgan