Ελληνική Δικαιοσύνη: Από ισόβια, αθώοι!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Μπορεί να είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως δολοφόνοι δύο Αλβανοί, αλλά μετά από την εκ νέου δικαστική βάσανο, αθωώθηκαν, με τους δικαστές να αξιολογούν διαφορετικά τα ίδια περιστατικά!

Αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας δύο Αλβανοί που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, καθώς είχαν κριθεί ένοχοι, κατά περίπτωση, για ηθική αυτουργία και φυσική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Το δικαστήριο του δεύτερου

βαθμού, υπό την προεδρία του…

Η υπόθεση αφορά δύο δολοφονίες και απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2008 στον Άγιο Παντελεήμονα.

Για τα αδικήματα αυτά είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί.

Ο C.R. είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του συμπατριώτη του Ν.Ε.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι είχε δώσει την εντολή δολοφονίας, επειδή πίστευε ότι το θύμα τον είχε καταδώσει στην Αστυνομία σε υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μελών της λεγόμενης Αλβανικής μαφίας.

Ο συμπατριώτης του Ρ.Ε. είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη ως φυσικός αυτουργός σε άλλη δολοφονία.

Η καταδίκη του είχε βασιστεί στην κατάθεση μιας αλλοδαπής, αυτόπτη μάρτυρα, η οποία φερόταν να τον έχει αναγνωρίσει στην Αστυνομία, λέγοντας ότι τον είδε στο σημείο του φόνου να πυροβολεί στον αέρα.

Η μαρτυρία αυτή είχε κριθεί αξιόπιστη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε ισόβια, συμπληρώνοντας 8 χρόνια στην φυλακή…

Η αθώωση

Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η μητέρα του θύματος Ν.Ε. εμφανίστηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο καταδικασθείς συμπατριώτης της, είναι ο υπαίτιος για το χαμό του παιδιού της.

Αυτή η μαρτυρία φαίνεται πως άλλαξε τα δεδομένα στην υπόθεση…

Εξάλλου, κατά την ακροαματική διαδικασία, αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της μάρτυρα που είχε αναγνωρίσει τον δεύτερο κατηγορούμενο Ρ. Ε.

Όπως διαπιστώθηκε, η αναγνώριση είχε γίνει με την τοποθέτηση του κατηγορούμενου Αλβανού ανάμεσα σε τέσσερις αστυνομικούς…

Το δικαστήριο έκρινε την αναγνώριση αυτή ως πλημμελέστατη και αναληθή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εισαγγελέας της Έδρας Ιωάννης Αγγελής είχε ζητήσει την καταδίκη του καταδικασθέντος στον πρώτο βαθμό ως φυσικού αυτουργού και την απαλλαγή του φερόμενου ως ηθικού αυτουργου.

Όμως το δικαστήριο αθώωσε και τους δύο κατηγορούμενους. Αθώωσε ομόφωνα τον C.R. και με συντριπτική πλειοψηφία 6-1 τον Ρ.Ε.

«Είναι από τις σπάνιες φορές που η Δικαιοσύνη, όχι μόνο αποδίδει δίκαιο, στο τέλος, αλλά με τον τρόπο της δίνει το μήνυμα ότι καμία διωκτική αρχή δεν μπορεί να φαλκιδεύει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, για να χρεώσει άδικα ένα αδίκημα, πολλώ δε μάλλον ανθρωποκτονία, σε έναν εξόφθαλμα αθώο. Αναμένω με αγωνία το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για τους κανόνες και τα εχέγγυα της αναγνώρισης ενός δράστη. Πέρα από οποιαδήποτε αποζημίωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση από την αποβολή του στίγματος ενοχής από έναν αθώο» δήλωσε ο δικηγόρος του Ρ.Ε. Γιάννης Απατσίδης.

«Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, η οποία κήρυξε ομόφωνα αθώο τον εντολέα μου. Η απόφαση του Εφετείου υποδηλώνει σαφέστατα ότι υπήρξε δικαστική πλάνη στον πρώτο βαθμό. Είναι, δε, σημαντική η απόφαση του Εφετείου, γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο στη νομολογία και στη δικαστηριακή πρακτική να υπάρχει ισόβια κάθειρξη στο πρωτόδικο δικαστήριο και αθώωση στο Εφετείο. Χαίρομαι που αποκαταστάθηκε μία κατάφωρη αδικία» δήλωσε για την αθώωση του δικού του πελάτη C.R. ο δικηγόρος του Σάκης Κεχαγιόγλου.

Θα διεκδικήσουν αποζημίωση από το κράτος

Με βάση την δευτεροβάθμια αθωωτική δικαστική κρίση οι δύο κατηγορούμενοι δικαιούνται να διεκδικήσουν αποζημίωση ως αδίκως καταδικασθέντες που αναγκάστηκαν να εκτίσουν ποινή στη φυλακή.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί υποχρέωση της Δικαιοσύνης να καταβάλει αποζημίωση, καθώς ο καταδικασθείς πρωτοδίκως έστω και αν αθωωθεί στο δεύτερο βαθμό έχει ήδη στιγματιστεί ως εγκληματίας. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, αν έχει παραμείνει έστω και μία ώρα άδικα στη φυλακή. Πόσο μάλλον, αν παρέμεινε έγκλειστος οκτώ χρόνια..

Το άρθρο Ελληνική Δικαιοσύνη: Από ισόβια, αθώοι! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα