Εκλογές Μαδρίτη 2021: Ο “αριστερός” Ιγκλέσιας και η Ισπανίδα “Τραμπ”

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη —παρέα φυσικά με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο εμφανιζόταν μαζί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα το 2015. Τελικά ο 42χρονος ηγέτης των Podemos ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική, έχοντας ηττηθεί. Τουλάχιστον θα του μείνει εκείνη η βίλα με την πισίνα.

O Ιγκλέσιας,

αρχηγός του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos και εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης την αποχώρησή του από την πολιτική μετά την ήττα της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι  (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ως σήμερα ηγέτης των Podemos. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη». Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για την κληρονομιά των Podemos, αλλά παραδέχτηκε πως συνιστούν «τραγωδία» ο θρίαμβος του Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά», καθώς και τα καλά ποσοστά που απέσπασε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Isabel Díaz Ayuso: "Vamos a ser libres porque Madrid seguirá mañana de nuevo a peleando y trabajando por un futuro mejor." https://t.co/gJIX5osVBQ pic.twitter.com/45k6plV2zJ

— ESdiario (@ESdiario_com) May 4, 2021

Η… αριστερή έπαυλη

Σε ολόκληρο τον πλανήτη όμως, όλο και λιγοστεύουν εκείνοι που συγκινούνται από τη δήθεν «εναλλακτική λαϊκή αριστερά» και όσο για τον.. Πάμπλο; Στο ένα άκρο της, βρίσκεται η συμπάθεια που ο Ιγκλέσιας κατάφερε να προσελκύσει στα πρώτα του βήματα, το 2014, με στυλ Αλέξη, στο άλλο βρίσκεται μάλλον η έπαυλη των 600.000 ευρώ την οποίαν απέκτησε το 2018. Σίγουρα, τόσο ο έρωτας της ζωής του Ιγκλέσιας, η νυν υπουργός Ισότητας στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, η Ιρένε Μοντέρο, όσο και τα τρία παιδιά τους, δεν θα έπρεπε να στερηθούν τους άπλετους χώρους, τη γαλήνη -και, οπωσδήποτε, τα αναζωογονητικά λουτρά στην ιδιωτική πισίνα μιας βίλας συνολικού εμβαδού 268 τετραγωνικών μέτρων.

Φαίνεται όμως ότι η ζημιά που έκανε η βίλα στην αίγλη του επίδοξου ηγέτη των καταπιεσμένων μαζών ήταν υπόγεια, πιο σοβαρή και απείρως πιο σοβαρή από όσο ήθελε να πιστεύουν, τόσο ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας όσο και το επιτελείο του. Η έκπτωση στα μάτια των ψηφοφόρων, οι οποίοι είχαν πιστέψει το αφήγημα «ο Πάμπλο είναι ένας από εμάς», αργά ή γρήγορα, ίσως και νομοτελειακά, θα αποτυπωνόταν σε εκλογικό μερίδιο. Το πλήρωμα του χρόνου για τον πολιτικό Ιγκλέσιας φαίνεται πως ήρθε…

Πανεπιστημιακός

Αποχωρώντας από την πολιτική, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πιθανότατα θα επανέλθει στα καθήκοντά του ως πανεπιστημιακού δασκάλου. Στα 42 του χρόνια, ο Ιγκλέσιας κάλλιστα θα μπορούσε να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του ως καθηγητή και ερευνητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Complutense de Madrid (UCM). Εν αντιθέσει με τον Έλληνα πρώην φίλο και συνοδοιπόρο του, ο οποίος ακόμα πρέπει να διαβάζει για το Lower.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έξοδός του από την πολιτική απειλεί ακόμα και με εξαφάνιση το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική ζωή της Ισπανίας το 2014, όταν εφαρμόζονταν στη χώρα πολιτικές λιτότητας.

Αμηχανία στην Κουμουνδούρου

Η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περί των “διδαγμάτων” από τις εκλογές της Μαδρίτης θα ανοίξει , με την κάθε ιδεολογική “πλευρά” να εξάγει τα δικά της συμπεράσματα, μοιραίως. Ήδη χθες, ο διευθυντής της Αυγής Άγγελος Τσέκερης, σε ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, η οποία φαινομενικώς αφορούσε “ακτινογραφία” της εκλογικής κάλπης της Μαδρίτης, άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσέκερης στην ανάρτησή του, έγραψε μεταξύ άλλων:

“Καθώς φαίνεται οι Ισπανοί σοσιαλιστές καταποντίστηκαν στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. Και το έπαθαν επειδή στρογγύλεψαν εσκεμμένα την υποψηφιότητά τους, νομίζοντας ότι έτσι θα προσελκύσουν τους ψηφοφόρους των καταποντισμένων νεοφιλελεχίπστερ “Πολιτών”. (…) Γενικά θεωρώ ότι δουλειά μια προοδευτικής δύναμης δεν είναι να μοιάζει με κάτι άλλο. Είναι να εκπέμπει με σιγουριά κάποια πράγματα όπως:
-ότι είναι στην πολιτική ως εκπρόσωπος της κοινωνίας και όχι ως μάζεμα επαγγελματιών της πολιτικής εξουσίας. (…)

-ότι είναι αποτελεσματικότερη, ικανότερη και εξυπνότερη από τους αντιπάλους της, στην άσκηση πραγματικής πολιτικής, στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων και στην επικοινωνία. (…)

-ότι είναι ενωμένη και μπορεί να συζητήσει στο εσωτερικό της συντεταγμένα, αντί να τρώγεται για μαλακίες και για προσωπικούς ανταγωνισμούς και να δείχνει έλλειμμα πολιτικής ωριμότητας”.

Η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο

Ο θρίαμβος της 42χρονης Ισαβέλ ανακατεύει γερά την τράπουλα στην πολιτική σκηνή της Μαδρίτης και γενικότερα της Ισπανίας αφού ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αισθάνεται πλέον τεράστια πίεση τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας ανοίγει σήμερα», δήλωσε η Αγιούσο αμέσως μετά τη νίκη του κόμματός της με τους υποστηρικτές της να την επευφημούν στην έδρα του Λαϊκού κόμματος στην ισπανική πρωτεύουσα. «Ξεκινώντας από τη Μαδρίτη θα ξαναδώσουμε στον ισπανικό λαό την αυτοεκτίμηση του, την ενότητα και την ελευθερία που έχει ανάγκη… Οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες», πρόσθεσε.

Εφημερίδες, όπως η El Periodico ή η Público της κόλλησαν το προσωνύμιο της «Ισπανίδας Τραμπ», ενώ η ίδια ψαρεύει όλο και πιο απροκάλυπτα ψηφοφόρους από τον ακροδεξιό χώρο. Πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό Telecinco η Αγιούσο απάντησε στην κατηγορία ότι πολιτικά έχει μετακινηθεί πολύ προς τον ακροδεξιό χώρο: «Όταν σε αποκαλούν φασίστα, τότε ξέρεις ότι τα κάνεις όλα καλά, ότι βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Η ισχυρή γυναίκα της Μαδρίτης έδωσε το «φιλί της ζωής» στο κόμμα της που είχε πετύχει τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στις κάλπες το 2019 αλλά και στις αντίστοιχες περιφερειακές στην Καταλονία, τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά έδειξε και την… πόρτα στον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Isabel Díaz Ayuso (@isabeldiazayuso)

Πραγματικός αντίπαλος ο Σάντσεθ

Ωστόσο ο, παραιτηθείς Ιγκλέσιας δεν ήταν ποτέ ο πραγματικός αντίπαλος της Ντίαθ Αγιούσο, καθώς η ισχυρή γυναίκα της Μαδρίτης είχε βάλει στο στόχαστρό της τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, αμφισβητώντας με κάθε τρόπο την εθνική πολιτική, κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μετατρέποντας τις περιφερειακές εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα για τον Πέδρο Σάντσεθ.

Με σύνθημά της το «Ελευθερία», η Ντίαθ Αγιούσο υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιβάλει πολύ χαλαρά περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας εδώ και μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν περίπου φυσιολογικά, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και την ψυχολογία των Μαδριλένων, παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά μολύνσεων από τον ιό που καταγράφονται στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί καταστηματάρχες και επιχειρηματίες στάθηκαν ανοικτά στο πλευρό της, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των Σοσιαλιστών. Σε μια ακόμα προσπάθεια να μετατρέψει τις τοπικές εκλογές σε εθνικό δημοψήφισμα, η Ντίαθ Αγιούσο συνέκρινε την εθνική κυβέρνηση υπό τον Σάντσεθ με αυτήν της Βενεζουέλας…

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Isabel Díaz Ayuso (@isabeldiazayuso)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Isabel Díaz Ayuso (@isabeldiazayuso)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Isabel Díaz Ayuso (@isabeldiazayuso)

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, ιγκλεσιας, μαδριτη, τσιπρας, συριζα, αθηνα, vox, nuevo, https, twitter, στυλ, εμφάνιση, facebook, instagram, δημοψηφισμα 2015, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, www.facebook.com, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες 2014, εκλογες 2015, γουρια 2021, εσπα 2021, αποτελεσματα, instagram, γυναικα, δουλεια, εδρα, εθνικη, εξοδος, ηγετης, ηττα, ισπανια, οικονομια, πιεση, ψυχολογια, αιγλη, βιλα, βραδυ, βρισκεται, δειχνει, ευρω, ειπε, ελευθερια, εννοια, εμφάνιση, επικοινωνια, επρεπε, εσκεμμενα, εστιατορια, ευρωπη, ζημια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ισπανικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λογο, ματια, μηνες, νικη, ομαδα, οπωσδηποτε, παιδια, πισινα, πορτα, σιγουρα, συζητηση, στυλ, τρια, φυσικα, χειροτερα, ωρες, βηματα, εθνικο, https, χωρα, μεινει, μοιαζει, nuevo, σκηνη, vox, χαλαρα
Τυχαία Θέματα