Εγκύκλιος για τους παράλληλα ασφαλισμένους: Πώς θα γλιτώσουν την περικοπή στη σύνταξη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μεταβατικό καθεστώς προβλέπεται για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 έως χθες στον ένα φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν εργαζόμενοι με την ασφάλιση του δεύτερου φορέα.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος ρυθμίζεται το τοπίο για όσους ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα, προκειμένου να διευθετήσουν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους και να αποφύγουν το ψαλίδι 60% στη σύνταξη, λόγω

εργασίας.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018 με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης και για τον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης, πλην του Δημοσίου.
Βέβαια, χάνουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Την προσαύξηση δικαιούνται οι παλαιοί ασφαλισμένοι που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην Ταμείων ή το Δημόσιο και κατέβαλαν δύο ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι, που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους και στο δεύτερο φορέα καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών.

Αντίθετα, δεν δικαιούνται προσαύξησης παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ένα μόνο Ταμείο και κατέβαλλαν μια μόνο εισφορά. Αυτοί δικαιούνται μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη. Οι επιπλέον εισφορές που καταβάλλουν από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ λόγω διπλής ιδιότητας και με το δεδομένο ότι ο χρόνος ασφάλισης είναι ένας (χρόνος ΕΦΚΑ), θα αυξήσουν την βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης.

Αντίθετα, όσοι κατέβαλλαν δυο εισφορές δικαιούνται προσαύξηση και η σύνταξή τους υπολογίζεται ως εξής

α) εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τότε λαμβάνει:

– εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης στον φορέα όπου θεμελιώνει και για το χρόνο στον ΕΦΚΑ,

– προσαύξηση σύνταξης από τον πρώην φορέα ή το Δημόσιο όπου δεν θεμελιώνεται δικαίωμα.

β) εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα και στους δύο πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τότε θα λάβει το πλέον συμφέρον ποσό από τους εξής τρεις υπολογισμού: εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης στον ένα πρώην φορέα ή στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ, καθώς και προσαύξηση σύνταξης για το χρόνο από τον άλλο πρώην φορέα ή το αντίστροφο, ή μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές συντάξεις.

Δείτε ακόμη:

Ο Νόμος που κάνει περήφανο τον Κατρούγκαλο, διέλυσε τους επαγγελματίες – Χάθηκαν εισοδήματα 1,4 δις. ευρώ

Το άρθρο Εγκύκλιος για τους παράλληλα ασφαλισμένους: Πώς θα γλιτώσουν την περικοπή στη σύνταξη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα