Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας νέα: Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας νέα: Το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η επανέναρξη των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα γίνει με συγκεκριμένη ατζέντα από την ελληνική πλευρά, στην συνάντηση που θα γίνει μετά την Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά θα πάει στις επαφές

με την Τουρκία με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Αυτή αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και το καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Δεν αποκλείεται ωστόσο η Τουρκία να βάλει και άλλα θέματα στην συζήτηση, κάτι που είχε επαναλάβει και σε προηγούμενες επαφές με την Αθήνα, κάτι που ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να συζητήσει, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Τα πρόσωπα που πάρουν το βάρος των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή και ο κ. Τ. Ετσιγές, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αμφότεροι έμπειροι σε τέτοιες συζητήσεις. Τα πρόσωπα που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για τον διάλογο, είναι η κα Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της τουρκικής Huriyet, κάνει λόγο για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Αυτό είναι ωστόσο κάτι που η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να μην το έχει θέσει ως αίτημα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την Άγκυρα ωστόσο για μια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και αυτό καθώς ο Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο μετά την κρίση στον Έβρο, είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός πάντως, έχει τονίσει επανειλημμένα πως είναι υπέρ του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση και μένει να φανεί αν θα γίνει μία κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν για επικοινωνία των δύο ηγετών.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Από πλευρά της πάντως η Τουρκία επί της ουσίας επιμένει σε έναν διάλογο με θεματολογία ευρύτερη που δεν θα αφορά αποκλειστικά τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε και ο Ερντογάν στις συνομιλίες που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ήδη προς σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η τουρκική Navtex  για ασκήσεις στα νησιά του του Βορειοανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα αυτή την φορά στη Λήμνο την Τετάρτη και Πέμπτη. Ο συμβολισμός της έκδοσης αυτής της Navtex είναι εμφανής καθώς εκδόθηκε την ώρα που η Αθήνα ανακοίνωνε την έναρξη των διερευνητικών επαφών και συνδέεται με την αξίωση της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Υποβαθμίζονται οι κυρώσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα των κυρώσεων μπορεί τυπικά να παραμένει ενεργό εντούτοις είναι ακόμη περισσότερο υποβαθμισμένο καθώς θα τορπίλιζε το κλίμα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία τον οποίο προωθεί πρωτοστατώντας η Γερμανία έχοντας ωστόσο τη στήριξη και της Γαλλίας προς σ’ αυτή την κατεύθυνση όπως έδειξε και η τηλεφωνική συνομιλία του Μακρόν με τον Ερντογάν. Αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γειτονικής χώρας  θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της. «Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα