Χρήση μάσκας: Η μάσκα δεν είναι καταναγκασμός
Χρήση μάσκας: Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζει πως τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας. Δεν πρόκειται για χρήση που σκοπό έχει να προστατεύσει τους άλλους, αλλά είναι το μέσο για να συνεχίσουμε φυσιολογικά τη ζωή μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας προστατεύσει από τον ιό. Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι η χρήση μάσκας μάς προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά. «Και ενώ για τους περισσότερους θα περάσει χωρίς προβλήματα, κάποιοι θα δώσουν μάχη για τη ζωή τους», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αυτό είναι κάτι που «οι γιατροί και οι νοσηλευτές το γνωρίζουν καλά».
Αυτό όπως λέει, αποδεικνύεται από όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί υγειονομικοί παγκοσμίως και στην Ελλάδα μολύνονται και νοσούν, ενίοτε με μοιραία κατάληξη. «Όλοι εμείς οι οποίοι είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, προστατευόμαστε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και αυτό παρακαλούμε και τους συμπολίτες μας να πράξουν, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ύπουλη αυτή ασθένεια». «Η μάσκα, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “όπλο” προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19. Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».
Χρήση μάσκας: Μάσκες ή ασπίδες;Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα. Στην πραγματικότητα οι ασπίδες αντικαθιστούν τη χρήση των ειδικών γυαλιών και όχι τις μάσκες που προστατεύουν μύτη και στόμα. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι οι ασπίδες δεν είναι αντίστοιχα προϊόντα με τις μάσκες».
Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τις μάσκες;Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας. «Τις μάσκες τις φοράμε χωρίς να πιάνουμε την εσωτερική τους επιφάνεια. Στις χειρουργικές, η εσωτερική πλευρά είναι πιο ανοιχτόχρωμη και στην επάνω πλευρά της έχει έλασμα για την καμπύλη της μύτης, ώστε να μην θολώνουν τα γυαλιά όσων φορούν. Τα video που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΔΥ δείχνουν με ακρίβεια πώς να φοράμε και να αφαιρούμε με ασφάλεια τη μάσκα. Εξάλλου, πρέπει να τονίσω ότι και στις πάνινες μάσκες είναι σημαντικό να μην εναλλάσσουμε την εσωτερική με την εξωτερική πλευρά». Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο η μάσκα συνίσταται σε παιδιά άνω των 4 ετών και όλους τους ενήλικες. Δεν συνίσταται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένες πνευμονοπάθειες συγκεκριμένου βαθμού, και στα άτομα με νοητική υστέρηση.
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτωνΟ πρόεδρος του ΠΙΣ εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και ζητάει τη συνεργασία της κοινωνίας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. «Με φοβίζει η κούραση της κοινωνίας της οποίας η συνεργασία είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Και με προβληματίζει η απόδοση ευθύνης σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι νέοι. Είναι άδικη καθώς η χαλάρωση κατά τον μήνα Ιούλιο αφορούσε όλους ανεξαιρέτως. Εκτός από τις εικόνες της διασκέδασης στις παραλίες είδαμε και επίσημες δεξιώσεις με αντίστοιχο συνωστισμό ανθρώπων».
Δείτε ακόμη655 προσλήψεις στα ΜΜΜ ανακοίνωσε ο ΚαραμανλήςΈκρυβαν την κάνναβη μέσα στις συσκευασίες με τις ελιέςΣυνελήφθη 40χρονος “λογιστής” που εξαπατούσε ηλικιωμένους- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παγώνη: Ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπερνά το 1 - Με διασωληνώσεις έχουν ξεφύγει τα πράγματα
- Έρρικα Πρεζεράκου: Δύσκολες ώρες μετά το πολύωρο χειρουργείο
- Τι αναφέρει το Λιμενικό για τον τραυματισμό της Έρρικας Πρεζεράκου
- Κορονοϊός: Η Ελλάδα «αγκαλιά» με το κακό σενάριο - Στα πρόθυρα επιθετικής αύξησης κρουσμάτων
- ΠΟΕΔΗΝ: Δεν έχει τέλος» η μόλυνση προσωπικού στα νοσοκομεία
- 30 εν δυνάμει βόμβες – μαμούθ στην Ελλάδα
- Τρώτε ξηρούς καρπούς; Μετά από αυτό σίγουρα θα το κάνετε
- Κορονοϊός: Ωράριο στα μπαρ στη Θεσσαλονίκη και ανοιχτά όλα για τη ΔΕΘ
- Η παραλία που ορκίζεσαι πως είναι στην Αφρική, κι όμως είναι… ελληνική
- Γιατί Μητσοτάκης – Δένδιας τράβηξαν τώρα το χαρτί της ΑΟΖ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Χρήση μάσκας: Η μάσκα δεν είναι καταναγκασμός
- Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες
- «Μαϊμού» λογιστής: Υποσχόταν επιστροφές χρημάτων
- Νιτρικό αμμώνιο: Επίφοβο λιμάνι της Ινδίας
- Χατζηβασιλείου OPEN: Η νέα τηλεοπτική στέγη της παρουσιάστριας
- Στέφανος Χίος νέα: Ο Δημητρακόπουλος επιβεβαιώνει τη συνάντησή τους
- Επενδυτικά προγράμματα ΕΑΤΕ 2020: Η τράπεζα ανακοίνωσε τις αναλυτικές προδιαγραφές
- Αναστασία Γιούσεφ σχέσεις: Ο Οικονομόπουλος, ο Βέρτης και οι… άντρες
- Αεροσκάφος Ινδία: Συντριβή με τουλάχιστον 15 νεκρούς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποχώρησε από το Open μετά από δύο χρόνια συνεργασίας – «Ο κύκλος έκλεισε»
- Προειδοποίηση Παγώνη: Ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπερνά το 1
- Παγώνη: Ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπερνά το 1 - Αν ξεκινήσουμε διασωληνώσεις θα έχουν ξεφύγει τα πράγματα
- Ενθουσιασμός των υποστηρικτών του Χαφτάρ για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου
- Σχέδιο Πισσαρίδη: Like από Άδωνι, Σκυλακάκη, dislike από ΚΙΝΑΛ
- Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 με στόχο τη μείωση της ταφής των απορριμάτων
- Πώς ένα παλιό κρυολόγημα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να «διαβάσει» τον κορωνοϊό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Το Πανεπιστήμιο Πατρών θεσπίζει το «Πρόγραμμα Βιομηχανικών Διδακτορικών UPatras IQ»
- Στέλλα Γκαντώνα: Σε ποιό κανάλι έκλεισε μετά την αποχώρηση της από το Open;