Μπουτάρης: «Εγώ δεν μπορώ να συνυπάρχω με κτήνη»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σήμερα συμπληρώνονται 74 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί από τις συμμαχικές δυνάμεις και έχει καθιερωθεί ως διεθνής Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια

Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζοντας τον φόρο αίματος που πλήρωσαν οι Εβραίοι της χώρας κατά τη διάρκεια των φασιστών ναζί, ο πρόεδρος της ΙΚΘ, Δαυίδ Σαλτιέλ ανέφερε ότι τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων ανέρχονται σε 67.000, «εκ των οποίων οι 50.000 ήταν Θεσσαλονικείς».

«Η ανθρωπότητα δε μπορεί να ζήσει άλλο ένα τέτοιο ολοκαύτωμα».

Παραπέμποντας σε εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ο πρόεδρος της ΙΚΘ σημείωσε πως «18%, 13% ,20%. Αυτά είναι τα ποσοστά που απολαμβάνουν ακροδεξιοί σχηματισμοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προανήγγειλε την 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων της πόλης, κατόπιν των βανδαλισμών που καταγράφηκαν στα εβραϊκά νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής.

«Είναι ντροπή να φυλάμε μνημεία σε μια κοινωνία όπως της Θεσσαλονίκης που είναι μια κοινωνία ανεκτική» είπε ο κ. Μπουτάρης.

«‘Ομως όλα έχουν όρια. Εγώ δεν μπορώ να συνυπάρχω με κτήνη. Είναι κτηνώδης συμπεριφορά. Ο φασισμός είναι αντίληψη που δηλώνει, ότι αυτός που την έχει δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος».

Στην εκδήλωση παρίσταται και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μαζί σας σήμερα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να στέκομαι εδώ για την ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος» υπογράμμισε ο Jens Plotner.

«Σαν σήμερα, 74 χρόνια πριν απελευθερώθηκε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Άουσβιτς από τα στρατεύματα» υπενθύμισε ο Γερμανός πρέσβης για να συμπληρώσει ότι «Δεν είναι οι αριθμοί που πρέπει να θυμόμαστε, αλλά τα άτομα».

Στην πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου των Εβραίων στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε τόσο η υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου όσο και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Φτάνει πια λοιπόν. Ας αναλάβουν κάποιοι την ευθύνη τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

«Δε βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία του Ολοκαυτώματος. Η επανειλημμένη βεβήλωση, μάς προκαλεί αβάσταχτο πόνο και θα πρέπει να μας ταρακουνήσει» ξεκαθάρισε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το «αυγό» του, προπηλακίζει και βανδαλίζει εδώ και πολλά χρόνια. Στη χώρα μας αυτό έχει όνομα και λέγεται Χρυσή Αυγή» πρόσθεσε.

Το άρθρο Μπουτάρης: «Εγώ δεν μπορώ να συνυπάρχω με κτήνη» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα