Μπορεί μια αλλαγή στον Google Chrome να επηρεάσει ολόκληρο το internet;

Και όμως απ’ ό,τι φαίνεται μπορεί! Την προηγούμενη εβδομάδα στον λογαριασμό της Google στο Google + δημοσιεύθηκε μια πληροφορία από κάποιο υπάλληλο της γνωστής εταιρείας, που μιλούσε για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λυθούν κάποια προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς στον Chrome, όσον αφορά τις διευθύνσεις web. Αυτό που προτείνει η Google

είναι η μετάφραση των διευθύνσεων ιστοσελίδων σε μηχανή γλώσσας, δηλαδή π.χ. το “www.google.com” μετατρέπεται σε IP διεύθυνση όπως 216.239.51.99, που μπορεί να διαβαστεί από μηχανές στο Internet.

Μέχρι στιγμής ο τρόπος που λειτουργούν οι browsers, όπως ο Chrome, είναι ο εξής: Ο browser στέλνει αίτημα στο λειτουργικό σύστημα που επικοινωνεί με τον DNS server. Ο χρήστης, φυσικά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τους DNS servers στον υπολογιστή του. Όμως η Google παρέχει τους δικούς της DNS servers και αυτή είναι η αλλαγή που προκύπτει από την απόφαση της γνωστής εταιρείας.
Μια τέτοια αλλαγή στον Chrome που θα επέτρεπε την παράκαμψη των επιλογών του συστήματος σημαίνει ότι η Google θα μπορούσε να επιβλέπει κυριολεκτικά όλη την κίνηση στο Internet, δίνοντας στην εταιρεία ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, κάτι που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο από την Διεθνή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πάρα πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να κατανοήσουν το πόσες πληροφορίες περνούν από τους DNS servers και οι πιθανές συνέπειες για τον έλεγχο του διαδικτύου και το προσωπικό απόρρητο είναι τεράστιες. Φανταστείτε ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται στο Internet είναι κρυπτογραφημένες για εμάς όμως για μια μηχανή είναι παιχνιδάκι. Αυτό που, ίσως, υλοποιήσει η Google παρομοιάζεται με έναν υπάλληλο στο ταχυδρομείο που ανοίγει όλα τα γράμματα. Από όλα αυτά βέβαια δεν έχει πραγματοποιηθεί κα΄τι ακόμα , αλλά και μόνο στην ιδέα, αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν. Προς το παρόν η Google δεν έχει «απολογηθεί» για το σχέδιο της, κάτι που αναμένεται να κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα