Μπήκαν στο ταμείο τα 2,8 δισ. ευρώ, πάμε για τα επόμενα έξι

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, χθες, κατεβλήθη στην Ελλάδα το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ, από την ΕΕ, ολοκληρώνοντας το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Η δόση αναμένεται να στηρίξει τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία τις τελευταίες ημέρες περιορίσθηκαν λόγω της πληρωμής μισθών και συντάξεων, αλλά και λόγω της εξόφλησης ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου. Πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα προκαλεί και η μη μετάθεση της αποπληρωμής των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές

κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πλέον, με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η χώρα προσέρχεται στο Eurogroup της 13ης Μαΐου στοχεύοντας στην έγκριση της επόμενη δόσης, η οποία αθροιστικά (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) αφορά σε ποσό περίπου 6 δισ. ευρώ.

Η ελληνική Κυβέρνηση αναζητεί λύση για την στήριξη των διαθεσίμων μετά τις 20 Μαΐου οπότε λήγει ομόλογο 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκεται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Κανονικά το ομόλογο αυτό θα πληρωνόταν από την δόση των 6 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα μετά την θετική αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος το πρώτο τρίμηνο 2013.

Ωστόσο, αν και το Eurogroup της 13ης Μάιου θα εγκρίνει εγκαίρως την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δικής του συμμετοχής ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις 31 Μάιου 2013. Έτσι, θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος τρόπος κάλυψης των 1,4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα