Αττική κορονοϊός – λοκντάουν: Τα 7 στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Αττική κορονοϊός – λοκντάουν: Στα «μαύρα» δεδομένα για την επιδημία του κορωνοϊού στην Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Ο λοιμωξιολόγος μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για την άκρως ανησυχητική πορεία του κορωνοϊού στην Αττική καθώς και για το ενδεχόμενο lockdown. Ο κ. Σύψας υποστήριξε αρχικά ότι η Ελλάδα

και η Αττική «είναι στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown» προσέθεσε, εξηγώντας πως αντί να συζητούμε για το lockdown θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ.

Σε εκείνο το σημείο επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σε σχεδόν δραματικό τόνο, είπε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει».

Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:

αύξηση κρουσμάτων

θάνατοι

εισαγωγές στα νοσοκομεία

διασωληνώσεις

κάλυψη κλινών ΜΕΘ

ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά

δείκτης R

«Όλα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική. Είναι πολύ σημαντικό» προσέθεσε. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη R, ο Νίκος Σύψας είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 1 και πως στην Αττική είναι ίσως λίγο πάνω από το 1 «με ανοδική τάση».

Σύψας: Οι μετανάστες είναι ευπαθής ομάδα

Ο καθηγητής αμέσως μετά ερωτήθηκε για την εισαγγελική απόφαση για τη διακίνηση fake news για τον κορωνοϊό και είπε ότι το βασικό σήμερα είναι «να προφυλάξουμε τις ζωές μας και την υγεία των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Παραχωρούμε, όπως τον Μάρτιο που ουσιαστικά “φυλακιστήκαμε”, ένα κομμάτι από τις ατομικές μας ελευθερίες, συνειδητά». Για το ενδεχόμενο lockdown o Νίκος Σύψας είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι οριζόντιο ή αν είναι τεχνικά δυνατό να γίνει απομόνωση ενός ή δυο δήμων στην Αττική, καθώς όλοι επικοινωνούν μεταξύ τους και το κέντρο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοιημένες περιοχές της Ευρώπης. […] Δεν χρειάζεται πανικός, αν αποδώσουν τα μέτρα τότε δεν θα γίνει lockdown. Ομως πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

Καταλήγοντας ο καθηγητής ερωτήθηκε για τις εστίες υπερμετάδοσης στο κέντρο και τις αναφορές που έχουν γίνει στους μετανάστες: «Οι μετανάστες, εκείνοι που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα σε ένα σπίτι με 10 ή 20 άτομα, είναι ευπαθής ομάδα. Εκεί βρίσκει χώρο ο ιός και εξαπλώνεται. Δεν φταίνε οι μετανάστες για αυτό. […] Οι εστίες αυτές στο κέντρο αποδίδονται επίσης στην επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά και, σε μικρότερο βαθμό, στο άνοιγμα των σχολείων».

Σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων -Νέα τσουχτερά πρόστιμα για τους ανυπάκοους

Ασταμάτητοι έλεγχοι πραγματοποιούνται πανελλαδικά από την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 37.778 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

6 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 660 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 56 άτομα.

3 για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, σε Αττική, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (116) σχετικές παραβάσεις.
2 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (186) σχετικές παραβάσεις.

Παραβάσεις για μάσκα και αποστάσεις

Την ίδια ώρα, βεβαιώθηκαν 245 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης, ενώ επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Συγκεκριμένα οι παραβάσεις εντοπίστηκαν:

43 στη Θεσσαλονίκη,
42 στην Κεντρική Μακεδονία,
42 στην Αττική,
41 στη Στερεά Ελλάδα,
18 στην Ήπειρο,
12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
9 στην Πελοπόννησο,
8 στη Θεσσαλία,
8 στη Δυτική Ελλάδα
7 στην Κρήτη
6 στο Βόρειο Αιγαίο,
6 στα Ιόνια Νησιά και
3 στο Νότιο Αιγαίο.
Από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 16.005 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 15.991 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 14 των 300 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα