Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας: Βίντεο από την παράνομη τουρκική NAVTEX

Άσκηση ΕλλάδαςΓαλλίας: Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή

της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Στην ανατολική Μεσόγειο οι γαλλικές δυνάμεις

Μία φρεγάτα La Fayette, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale έστειλε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η Γαλλία. Σύμφωνα με το millitaire.gr, οι γαλλικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις. Στο ελικοπτεροφόρο -πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων- επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων. Τα δύο γαλλικά μαχητικά προσγειώθηκαν στη Σούδα της Κρήτης.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και του ξεκάθαρου μηνύματος που έστειλε προς την Τουρκία, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή: “Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα”, σημείωσε ο Μακρόν.

Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020

Φόβοι για ατύχημα

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα ενισχύει το διπλωματικό μέτωπο της Ελλάδας. Ο
Οι συνεχείς ελιγμοί του “Oruc Reis”, η ισχυρή παρουσία ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων σε μικρή έκταση, σε συνδυασμό με τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα, αυξάνει τους φόβους ενός ατυχήματος.

Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το Μαξίμου που από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία και είναι κάτι που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο σε μία από τις συναντήσεις που είχαν. Άλλωστε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος τον ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, τονίζοντας πως την ευθύνη θα την έχει εκείνος που προκαλεί.

 Γαλλικό ελικοπτεροφόρο και δύο Rafale έφθασαν στην Κρήτη
Keywords
Τυχαία Θέματα