Άρθρο Στουρνάρα: «Επανεξετάστε τους όρους του μνημονίου»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε άρθρο του στους «Financial Times»,ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των όρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, χαρακτηρίζοντας τους υπάρχοντες στόχους ως «μη ρεαλιστικούς και κοινωνικά μη βιώσιμους».

Μάλιστα, η πρόταση του διοικητή της ΤτΕ

είναι να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% όπως είναι ο στόχος για το 2018.

Τι αναφέρει στο άρθρο του

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παραμένει σε πρόγραμμα. Το ελληνικό πολιτικό οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία κατά το δεύτερο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας. Υποσχέθηκαν να διορθώσουν το σύστημα φορολογικών εσόδων, να ξεριζώσουν τα βαθιά ριζωμένα κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα», αναφέρει ο κος Στουρνάρας και συνεχίζει:

«Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν εκπλήρωσαν τη δική τους δέσμευση να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Είχαν συμφωνήσει, τον Νοέμβριο του 2012 και αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί το 2014, από τη στιγμή που η Ελλάδα πέτυχε με εξαιρετικό πόνο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το 2013.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η απόφαση καθυστέρησε λόγω του εκλογικού κύκλου αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο συνέβη και στις 24 Μαίου 2016, όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup ανέλαβαν την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός αποδέχθηκαν ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να εισέλθει σε μία πτωτική πορεία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους παρά το ότι ισχύουν τα κάτωθι:

– Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της και

– Δεύτερον, τα τρέχοντα επιτόκια στις αγορές είναι ιδιαίτερα ελκυστικά προκειμένου να υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειζομένους».

Το άρθρο Άρθρο Στουρνάρα: «Επανεξετάστε τους όρους του μνημονίου» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα