Αποκαλυπτική έρευνα – Τι συμβαίνει με τους «φίλους» στο Facebook

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες φίλους στο Facebook που μοιράζονται καθημερινά τις χαρές, τις λύπες, το άγχος και κάθε τους σκέψη. Πόσοι πραγματικά όμως νοιάζονται για όλα αυτά;

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, στην πλειονότητά τους οι διαδικτυακοί μας φίλοι δεν νοιάζουνται για εμάς και δεν συμπάσχουν με τα όσα μας απασχολούν.

Κατά την ίδια έρευνα, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες του facebook μπορεί να έχουν εκατοντάδες φίλους, μπορούν να βασιστούν μόνο σε περίπου 4 από αυτούς.

Η έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Robin Dunbar, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στην Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιχείρησε να μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στους φίλους στο Facebook και τους πραγματικούς φίλους.

Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον ανησυχητικό. Όπως αναφέρει ο Independent, o Dunbar ανακάλυψε ότι υπάρχει πολύ μικρή συσχέτιση ανάμεσα στο να έχεις φίλους στα κοινωνικά δίκτυα και να μπορείς πραγματικά να βασιστείς σε αυτούς ή ακόμη και να έχεις μια τακτική επικοινωνία μαζί τους.

Ο μέσος χρήστης -που μελέτησε η έρευνα- έχει περίπου 150 φίλους στο Facebook. Μόνο όμως 14 εξ αυτών θα έλεγαν ότι συμπάσχουν μαζί του σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό. Ο μέσος χρήστης δήλωσε πως μόνο το 27% των φίλων τους στο Facebook ήταν αληθινοί.

“Όπως αναφέρει ο Independent, η έρευνα υποστηρίζει πως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η φιλία στην πραγματική ζωή. «Υπάρχει ένας γνωστικός περιορισμός στο μέγεθος των κοινωνικών δικτύων που ακόμη και τα προτερήματα της επικοινωνίας των online media δεν μπορούν να υπερκεράσουν. Με πρακτικούς όρους, μπορεί να αντανακλά το γεγονός ότι οι αληθινές (σε αντίθεση με τις πρόχειρες) σχέσεις απαιτούν τουλάχιστον μια περιστασιακή διαντίδραση με τον άλλο πρόσωπο με πρόσωπο, έτσι ώστε να διατηρηθούν», ανέφερε ο καθηγητής Dunbar.

Keywords
Τυχαία Θέματα