Από τη γέφυρα των στεναγμών στη γέφυρα των ληστειών!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από τη θρυλική γέφυρα των στεναγμών της Βενετίας στη γέφυρα των… ληστειών της Βοιωτίας! Ο λόγος για τη γέφυρα του Πυρίου, κοντά στη Θήβα, η διέλευση της οποίας από τους οδηγούς έχει εξελιχθεί σε πραγματικό εγχείρημα, καθώς κάθε τόσο αρκετοί από τους αυτούς ζουν πραγματικό εφιάλτη. Ληστές, οπλισμένοι με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, τούβλα, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, στήνουν ενέδρα και επιτίθενται κατά αυτοκινήτων και οδηγών με απώτερο βέβαια σκοπό τη ληστεία.

Η Αστυνομία γνωρίζει το πρόβλημα και δυο φορές τον τελευταίο καιρό έχει

προχωρήσει σε συλλήψεις δραστών επιθέσεων-ληστειών, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι θα λύσουν το πρόβλημα της γέφυρας του… τρόμου. Πριν από περίπου δέκα ημέρες συνελήφθη ένας 46χρονος της περιοχής, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με κατηγορίες για ληστείες, κλοπές και φθορές. Ο συγκεκριμένος, μόνος ή με τη βοήθεια ανήλικων δραστών, χρησιμοποιώντας, κατά την Αστυνομία «τούβλα, τσιμεντόλιθους και άλλα αντικείμενα» προσπαθούσε να ανακόψει τη διέλευση των οχημάτων «βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών και των συνεπιβατών τους».

Ή τοποθετούσε τα αντικείμενα στο οδόστρωμα ή τα… πετούσε κατά των οδηγών. Αν κατάφερνε μέσα σε κλίμα πανικού των θυμάτων να ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητα, με απειλές για τη ζωή των οδηγών και των επιβατών, άρπαζε ό,τι είχαν στην κατοχή τους. Τον τρόμο είχαν ζήσει από την ίδια ομάδα στην ίδια γέφυρα οι επιβάτες τουριστικού λεωφορείου και ο οδηγός μεγάλου φορτηγού, ενώ αμέτρητος είναι ο αριθμός των οδηγών που ξέφυγαν με ελιγμούς και μέσα σε «βροχή» από τσιμεντόλιθους, σίδερα, τούβλα και πέτρες! Δεν είχαν περάσει παρά μόνο 20 ημέρες από την τελευταία επιχείρηση σύλληψης άλλων τριών δραστών, οι οποίοι, όπως λέει η Αστυνομία «επί δύο μήνες, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές ταχύτητες, επεδίωκαν την ακινητοποίηση των οχημάτων με σκοπό την τέλεση κλοπών η ληστειών».

Τρόμος για 46χρονη γυναίκα

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις ληστείες σε εκείνη τη φάση. Θύμα της πρώτης ήταν μια 46χρονη γυναίκα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τους δράστες, ενώ αυτοί ήταν πάνω στη γέφυρα. Είδε μπροστά της έναν από τους δράστες να κρατάει μια μεγάλη πέτρα στο χέρι και να απειλεί ότι θα την… προσγειώσει στο κεφάλι της έντρομης οδηγού. Η οδηγός είχε 60 ευρώ στην τσάντα της, τα οποία έσπευσε να παραδώσει στους ληστές για να γλιτώσει τα χειρότερα. Λίγο αργότερα, οι δράστες επιχείρησαν με τον ίδιο τρόπο να ακινητοποιήσουν πλήρως έναν άνδρα οδηγό. Εκείνος αντελήφθη αμέσως τα σχέδιά τους και πάτησε γκάζι! Διέφυγε τελικά μέσα σε «βροχή» από πέτρες, που έσπαζαν το παρμπρίζ και τα τζάμια με κίνδυνο να πέσουν στο κεφάλι του. Σε άλλη περίπτωση μια γυναίκα οδηγός «έχασε» το πορτοφόλι της από τους ίδιους δράστες, ενώ και άλλος οδηγός κατάφερε έγκαιρα, όπως είπε στην αστυνομία, να πατήσει το γκάζι και να ξεφύγει μόνο με… υλικές ζημιές από τις πέτρες που έπεφταν πάνω στο όχημα.

Πολλοί έζησαν τον τρόμο, λίγοι καταγγέλλουν

Η Αστυνομία θεωρεί ότι πολλοί περισσότεροι οδηγοί έχουν ζήσει το δικό τους θρίλερ πάνω στην ιδιόμορφη στενή γέφυρα του Πυρίου, που… διευκολύνει τους επίδοξους ληστές να κατακλέβουν οδηγούς και συνεπιβάτες. Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις σε βάρος τους είτε από φόβο, είτε γιατί ήταν τυχαία διερχόμενοι και είχαν άλλο επείγοντα προορισμό. Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι συχνές οι περιπολίες της τοπικής αστυνομίας στη γέφυρα των ληστειών, που είναι και των… στεναγμών!

Keywords
Τυχαία Θέματα