Απάτες: Υπόσχονταν διαδικτυακα υψηλές αποδόσεις

Περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται το ποσό που έχασαν έντεκα πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν σε «επενδυτικούς συμβούλους», χωρίς να κάνουν νωρίτερα διασταύρωση των πληροφοριών, που τους έδιναν για τους εαυτούς τους, καθώς εμφανίζονταν σαν «εξειδικευμένοι χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί σύμβουλοι και εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους για υψηλές αποδόσεις! Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά τις καταγγελίες, όπως έγινες γνωστό, σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών ατόμων για απάτες με το πρόσχημα παροχής

επενδυτικών υπηρεσιών. Οι εμπλεκόμενοι, κατά τα στοιχεία της Δίωξης, είχαν συστήσει από το 2019 εταιρεία με αντικείμενο «συμβουλευτικές υπηρεσίες μάρκετινγκ», πλην, όμως, λέει η Αστυνομία, ουδέποτε είχαν λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παροχή επενδυτικών δραστηριοτήτων.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ακόμη, προσποιούνταν εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς συμβούλους για λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με έδρα στην αλλοδαπή, προσέγγιζαν ανυποψίαστα θύματα αρχικά τηλεφωνικά και ακολούθως προχωρούσαν στο επόμενο στάδιο της απάτης, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, αποσπούσαν χρηματικά ποσά ως επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια που θα τους απέφεραν υψηλά ποσοστά απόδοσης, τα οποία ωστόσο δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα. Δήλωναν, επίσης, ψευδή – ανύπαρκτη έδρα της επιχείρησης σε περιοχή των Αθηνών για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στη δράση τους, ενώ λειτουργούσαν τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο μετέφεραν τακτικά σε διαφορετικές διευθύνσεις εντός της Αττικής, ώστε να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις Αρχές.

Πώς προσέγγιζαν τα θύματα

Η προσέγγιση των θυμάτων λάμβανε χώρα με τη χρήση απατηλών μεθόδων επιθετικής διάθεσης χρηματοπιστωτικών μέσων (marketing), τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω του διαδικτύου. Εξιχνιάστηκαν 11 υποθέσεις με το παράνομο περιουσιακό όφελος, από την μέχρι σήμερα έρευνα, να ανέρχεται σε 460.000 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Η διερεύνηση της υπόθεσης, αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Ακολούθησε έρευνα, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής των κατηγορουμένων στην εγκληματική δραστηριότητα και τον εντοπισμό των χώρων-γραφείων που χρησιμοποιούσαν για τη δράση τους .

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην εταιρία, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 2 σκληροί δίσκοι, φορητή μονάδα αποθήκευσης, καθώς και πλήθος εγγράφων και παραστατικών που σχετίζονται με την υπόθεση.

Οι συμβουλές της Δίωξης

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους πολίτες – ενδιαφερόμενους επενδυτές και προτείνει τα ακόλουθα:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις για επενδυτικά προϊόντα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται γρήγορες και υψηλές αποδόσεις.Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από επενδυτικές εταιρείες.Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις, εγγυημένες αποδόσεις και μεγάλα κέρδη.Αναζητήστε πληροφορίες για την αξιοπιστία των επενδυτικών εταιρειών που σας προσεγγίζουν καθώς και εάν διαθέτουν φυσική έδρα, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ..Μην επενδύετε τα χρήματά σας σε υπηρεσίες χωρίς να είστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.Αιτηθείτε τους όρους και προϋποθέσεις, πριν πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή.Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης στο παρελθόν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι δράστες είναι πιθανό να σας προσεγγίσουν ξανά ή να διαθέσουν τα στοιχεία σας σε έτερους εγκληματίες.Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα