Αντισημιτισμός Ευρώπη: Γροθιές, απειλές και οργισμένες διαδηλώσεις
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς πυροδοτεί αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλοί Εβραίοι να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη γηραιά ήπειρο, γράφει η Wall Street Jpurnal. Το αστέρι του Δαβίδ καρφώθηκε ωμά στις πόρτες εβραϊκών σπιτιών στο Βερολίνο. Ένας Ορθόδοξος Εβραίος γρονθοκοπήθηκε στο πρόσωπο σε λεωφορείο του Λονδίνου. Ενώ διακεκριμένος Εβραίος πολιτικός στη Γαλλία έλαβε απειλητικές επιστολές. Σε όλη την Ευρώπη, όπου οι αιώνες πογκρόμ και το Ολοκαύτωμα σχεδόν εξάλειψαν τους Εβραίους, όσοι παραμένουν έχουν δεχθεί διπλό πλήγμα. Το πρώτο είναι η θλίψη και το σοκ από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που διέλυσε την υπόθεση ότι τουλάχιστον εκεί οι Εβραίοι ήταν ασφαλείς από τα είδη των επιθέσεων που σημάδεψαν την ιστορία τους στην Ευρώπη.
Το δεύτερο πλήγμα είναι η αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων μετά την επίθεση και εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραδοσιακά φιλοξενούσε Εβραίους που εγκατέλειπαν την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει καταγράψει τουλάχιστον 805 αντισημιτικά περιστατικά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, τα υψηλότερα από ποτέ σε διάστημα 21 ημερών και περισσότερα από το σύνολο για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με το Community Security Trust, μια εβραϊκή ομάδα που παρακολουθεί τον αντισημιτισμό από το 1984.
Γροθιές, απειλές και οργισμένες διαδηλώσειςΗ Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν επίσης καταγράψει αύξηση στα επεισόδια, όπως επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε εβραϊκό κέντρο με συναγωγή και σχολείο στο Βερολίνο. Στις 24 Οκτωβρίου, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν πρώην μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στην μαχητική ομάδα ως ύποπτος ότι σχεδίαζε να οδηγήσει ένα φορτηγό σε μια διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ, ανέφεραν οι εισαγγελείς.Την Κυριακή, ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε σε αεροδρόμιο στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, όπου ζουν κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι. Εκατοντάδες άνθρωποι, ορισμένοι φωνάζοντας αντισημιτικά συνθήματα και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, έσπευσαν στο χώρο προσγείωσης για να αναζητήσουν επιβάτες σε μια πτήση που έφτανε από το Τελ Αβίβ. Υπήρχαν περίπου 15 Ισραηλινοί στην πτήση και κανένας δεν τραυματίστηκε, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Οι μουσουλμάνοι ηγέτες στο Νταγκεστάν καταδίκασαν το περιστατικό. Ένα εβραϊκό κέντρο σε μια γειτονική δημοκρατία πυρπολήθηκε.
«Δεν έχω φύγει από το σπίτι μου εδώ και μέρες και η κόρη μου δεν πάει σχολείο»Η επίθεση της Χαμάς και η επακόλουθη αύξηση των αντισημιτικών επεισοδίων κάνει ορισμένους Ευρωπαίους Εβραίους να αναρωτιούνται αν θα είναι ποτέ ασφαλείς, είτε στο Ισραήλ είτε στην Ευρώπη, μια ήπειρο που ήταν το κέντρο της εβραϊκής ζωής για αιώνες μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Εβραίοι στην Ευρώπη λένε ότι αντιμετωπίζουν τώρα έναν συνδυασμό ακροδεξιού αντισημιτισμού καθώς και αυξανόμενου ανταγωνισμού λόγω της σύγκρουσης του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους τόσο από την άκρα αριστερά όσο και από τον αυξανόμενο μουσουλμανικό πληθυσμό της Ευρώπης, οι οποίοι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ υπερτερούν κατά πολύ των εβραϊκών κοινοτήτων.
«Δεν έχω φύγει από το σπίτι μου εδώ και μέρες και η κόρη μου δεν πάει σχολείο», λέει η Mίρνα Φανκ 42 ετών, συγγραφέας και μητέρα ενός 8χρονου από το Βερολίνο. Πολλοί από τους συνομηλίκους της σκέφτονται να μεταναστεύσουν, λέει, αλλά τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι ούτε το Ισραήλ δεν είναι ασφαλές. «Που πρέπει να πάμε;» αναρωτιέται. Δηλώνει απογοητευμένοι από τις αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που συχνά περιλάμβαναν αντισημιτικά συνθήματα, από τις πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία. Είναι τρομοκρατημένη από την άνοδο του αντισημιτιισμού στη Γερμανία, εν μέρει και στους κόλπους του μουσουλμανικού πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων. Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας, αντίθετα, αριθμεί περίπου 118.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Εβραίοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση που μετανάστευσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η… Αλεξάνδρα Παναγιώταρου εισβάλλει στο πλατό την ώρα της συνέντευξης του Στάθη Σχίζα
- Νέο «χτύπημα» Γιαννακόπουλου σε Ολυμπιακό μετά τον Ναν – Φέρνει και 2ο NBAer, όχι όμως 3άρι
- Το παράξενο θέαμα με τα εκατοντάδες ψάρια στην Εύβοια – Ο… τρελός χορός τους
- Αναζήτησε τους κλέφτες του αυτοκινήτου του, τους βρήκε και κατέληξε με… χειροπέδες
- Τηλεθέαση βραδινή ζώνη: Από το 22% στο 4% - Μεγάλη απόκλιση σε σειρές
- Η Φαίη ήταν κομπάρσος του Λιάγκα...
- Ηράκλειο: Απίστευτο περιστατικό: Έβαλε gps παρακολούθησης στο Ι.Χ. της συζύγου του!
- Ραμόνα Βλαντή: Στο My Style Rocks πήγα για να κάνω τη δουλειά μου, όχι να…
- Χαλκίδα: Ψάρια βγήκαν έξω από τη θάλασσα και σπαρταρούσαν (βίντεο)
- Αλέξανδρος Κομπόγιωργας: Που και πότε θα γίνει η πολιτική κηδεία του – Θα ακολουθήσει αποτέφρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- 43χρονη Κως – Πακιστανός: Συνελήφθη ο δράστης της φρικτής δολοφονίας του 2014
- Ζώδια Νοεμβρίου προβλέψεις 2023: Ποιοι θα χωρίσουν τις πρώτες ημέρες του μήνα
- Δημάκης αποφυλάκιση: Οσονούπω θα είναι έξω, λέει η Σοφία Βόσσου
- Αλέξανδρος Κομπόγιωργας – Εραστής Δυτικών Προαστίων: Έφυγε από την ζωή ο γνωστός ηθοποιός
- Μητσοτάκης – Κασσελάκης συνάντηση: Τα 4 ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Μαίρη Χρονοπούλου διαθήκη: Αυτοί είναι οι κληρονόμοι
- Καμπανάκι από την Περιφέρεια για τα κουνούπια στην Αττική
- Πιτμπουλ Βούλα – γατάκια: 300 ευρώ πρόστιμο και “δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”
- Μια κορυφαία στιγμή αθλητικού ήθους αποτυπώνεται στη νέα τοιχογραφία του αθλητικού κέντρου «Ν. Πέρκιζας»
- Εύκολες μπάρες με βρώμη συνταγή: Το τέλειο σνακ για το πρωί
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- 43χρονη Κως – Πακιστανός: Συνελήφθη ο δράστης της φρικτής δολοφονίας του 2014
- Μια κορυφαία στιγμή αθλητικού ήθους αποτυπώνεται στη νέα τοιχογραφία του αθλητικού κέντρου «Ν. Πέρκιζας»
- Καμπανάκι από την Περιφέρεια για τα κουνούπια στην Αττική
- Ζώδια Νοεμβρίου προβλέψεις 2023: Ποιοι θα χωρίσουν τις πρώτες ημέρες του μήνα
- Αλέξανδρος Κομπόγιωργας – Εραστής Δυτικών Προαστίων: Έφυγε από την ζωή ο γνωστός ηθοποιός
- Σταυροπόδι – «Βασικό ένστικτο»: Κιάρα Φεράνι αλά… Σάρον Στόουν
- Λασκαράκη – Τσιμιτσέλης: «Μην μου κάνετε ανόητες ερωτήσεις, δεν μπορώ άλλο», είπε η παρουσιάστρια του Break
- Μαίρη Χρονοπούλου διαθήκη: Αυτοί είναι οι κληρονόμοι
- Εύκολες μπάρες με βρώμη συνταγή: Το τέλειο σνακ για το πρωί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παραλίγον ατύχημα για τον βασιλιά Κάρολο - Πήγε να σωριαστεί στο έδαφος όταν σκόνταψε σε ένα κομμάτι τεχνητού γκαζόν
- Τέλη κυκλοφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή τους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Ξεκίνησε κανονικά ο δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός, χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση
- Ορφέας Αυγουστίδης: “Ο ήρωας, φεύγει. Δεν ξέρω αν καταλήγει , στο πάτωμα, στον τάφο, ή στον ουρανό”
- Εύβοια: Ψάρια βγήκαν στη στεριά - Παράδοξο θέαμα στη Χαλκίδα
- Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το Ισραήλ
- Κόρα Καρβούνη: Οι πρώτες δηλώσεις για τον πολιτικό γάμο της - "Δεν ήθελα να μάθετε κάτι"
- "Μη με παρεξηγήσεις, είσαι Αριστερός;": Επική ατάκα πολίτη στον Στέφανο Κασσελάκη" (Βίντεο)
- Οικονόμου για τις αποψινές συγκεντρώσεις ακροδεξιών: “Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κατάσταση”