«Ανοιχτή» η είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ

Η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο που θα εισπράξει το τέλος ακινήτου, χωρίς να αποκλείει τη συνέχιση του μέτρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το γεγονός, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πόλη των Βρυξελών όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τώρα ψάχνουμε το πώς θα πληρώσουν φέτος: το αν θα εισπραχθεί από ΔΕΗ ή από αλλού», τα λόγια του κ. Σαμαρά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, προανήγγειλε ελάφρυνση των κατόχων ακίνητης περιουσίας.

Επιβεβαίωσε επίσης, ότι η επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2014. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση ότι θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι της τελευταίας τριετίας και ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για την περιουσία. Αυτό θα ισχύσει από 1ης /1/ 2014».

Ένα μεγάλο κομμάτι της συνέντευξης Τύπου, αφορούσε το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς απαντώντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων στο δημόσιο και ότι μέσα στο 2014 «θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν γιατί στόχος μας είναι να επικρατήσει λειτουργικότητα και αξιοκρατία σε όλο τον δημόσιο τομέα».

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως: «είμαστε στο σωστό δρόμο» και πως «αδιέξοδο δεν υπάρχει, υπάρχει συζήτηση». Σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μας είπε πως «είμαστε σε όλα τα θέματα πολύ κοντά».

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απάντησε, μεταξύ άλλων, πως «ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις».

Στο θέμα της ανάπτυξης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αναγνωρίστηκε από όλους στη Σύνοδο Κορυφής ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, το μνημόνιο, πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Στο μέτωπο της ανεργίας, ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο και επεσήμανε ότι χρειάζονται μέτρα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Όπως είπε, ο προγραμματισμός για το επόμενο ΕΣΠΑ πρέπει να στοχεύει ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων.

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 45.000 νέους έως 29 ετών που θα εφαρμοστεί άμεσα καθώς και τον επανασχεδιασμό των κονδυλίων του τρέχοντας αλλά και του επόμενου ΕΣΠΑ σε δράσεις υπέρ των νέων.

Προανήγγειλε επίσης την εκπόνηση ενός προγράμματος για την ενίσχυση των οικογενειών που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος.

Τέλος, αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας, είπε πως «Δεν είναι αυτοσκοπός» και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και την ανταγωνιστικότητα και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Keywords