Ανασκόπηση 2012 – Κοινωνία

Από τη Σέβη Σαλαγιάννη

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας εκτόξευσε την ανεργία, η οποία εξελίχθηκε σε «νούμερο 1» κοινωνικό πρόβλημα το 2012. Κάθε μήνα τα νούμερα των εγγεγραμμένων άνεργων αυξάνονται, προμηνύοντας ένα μέλλον αβεβαιότητας στη χώρα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, έχει πιάσει «κόκκινο». Ταυτόχρονα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και τα περιστατικά αυτοκτονίας στην Ελλάδα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αυτόχειρες αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Επίσης,

το 2012 η εγκληματικότητα γνώρισε πρωτόγνωρη έξαρση, με τις κλοπές και τις απάτες να αποτελούν καθημερινό -πλέον- φαινόμενο.

Η χρονιά που μας αφήνει «στιγματίστηκε» σε μεγάλο βαθμό από τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον των μεταναστών, τα οποία ήταν εκτεταμένα και συχνά. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η βάναυση κακοποίηση με αλυσίδες ενός μετανάστη στην Εύβοια από τον εργοδότη του, για την οποία έκανε ρεπορτάζ το Reuters και άλλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης, «πρεμιέρα» έκανε το 2012 ο «Ξένιος Ζευς» της ΕΛΑΣ, ο οποίος είχε ως στόχο να «συμμαζέψει» την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, υπήρξαν αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος για τα κέντρα κράτησης των αλλοδαπών. Επίσης, το καλοκαίρι του 2012 την κοινή γνώμη σόκαρε η σεξουαλική κακοποίηση και ο ξυλοδαρμός μιας 15χρονης κοπέλας στην Πάρο από νεαρό Πακιστανό.

Έντονες ήταν το 2012 και οι κοινωνικές δράσεις, προκειμένου να βοηθηθούν οι μη έχοντες πόρους. Κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, είναι λίγες μόνο από τις «αντι-δομές» φορέων και απλών πολιτών για τους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη στήριξης. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι στα συσσίτια το «προφίλ» των ατόμων που ζητούν βοήθεια έχει αλλάξει, καθώς στις παραδοσιακές ευπαθείς ομάδες (ναρκομανείς, άστεγοι κ.τ.λ.) προστέθηκαν -μεταξύ άλλων- συνταξιούχοι και άνεργοι, που δεν αντιμετώπιζαν ως τώρα πρόβλημα επιβίωσης. Πριν εκπνεύσει η χρονιά, ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι η κοινωνία έχει οδηγηθεί στη φτώχεια, είναι το γεγονός ότι σε πολλές πόλεις της βόρειας Ελλάδος -και όχι μόνο- οι κάτοικοι δεν έχουν χρήματα, προκειμένου να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ σχολεία μένουν κλειστά λόγω αδυναμίας θέρμανσης των σχολικών αιθουσών.

Keywords
Τυχαία Θέματα