ΑΕΚ – Ολυμπιακός Τελικός Κυπέλλου: Έφτασε η μεγάλη ώρα

ΑΕΚ – Ολυμπιακός Τελικός Κυπέλλου: Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο ευτράπελα, με αναβολές και… ασυνεννοησίες, η ώρα για τον 78ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας έφτασε! Ο Ολυμπιακός κι η ΑΕΚ συναντιόνται ξανά για πρώτη φορά

μετά το 2016 με στόχο φυσικά στο τέλος της βραδιάς να σηκώσουν ψηλά το τρόπαιο! Οι ερυθρόλευκοι είναι η ομάδα που το έχει πράξει τις περισσότερες φορές στην ιστορία του θεσμού, αλλά αντίστοιχα η Ένωση είναι η πρώτη που το κέρδισε! Ήταν το 1932. Από εκείνο το 5-3 επί του Άρη στον τελικό, συνέβησαν πολλά! Κάθε ένα από αυτά ήταν σαν ένα κομμάτι παζλ στον πίνακα ενός αγώνα που κρίνει τον τίτλο, σε έναν θεσμό που αρέσκεται να αποκαλείται παγκοσμίως ως διοργάνωση των εκπλήξεων.

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους αναμέτρηση σε Τελικό Κυπέλλου, ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους, διεκδικώντας ξανά το τρόπαιο. Ο πρωταθλητής και πολυνίκης του θεσμού, Ολυμπιακός, επιχειρεί να επιστρέψει στον τίτλο έπειτα από πέντε χρόνια και να κατακτήσει το 28ο Κύπελλο στην ιστορία του.  Αξιοσημείωτο είναι πως η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα των τελευταίων πενήντα ετών που συμμετέχει στον πέμπτο σερί τελικό της, ανεξαρτήτως επιτυχίας ή αποτυχίας. Από την περίοδο 1970-1975 που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στον πέμπτο του έκτοτε καμία ομάδα δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε πέντε σερί αγώνες. Την τελευταία τετραετία έχει καταγράψει μία νίκη, όταν το 2016, απέναντι στον τωρινό της αντίπαλο, πανηγύρισε το 15ο Κύπελλο στην ιστορία της.

Απόψε, αν… δεν αλλάξει κάτι, θα γίνει “μάχη”! Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ; 

Στις 30 Ιουλίου του 2019, η ΕΠΟ κάνει γνωστό το πρόγραμμα του Κυπέλλου και σ’ αυτό γίνεται γνωστό πως ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 23/5/2020. Τον Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς, ο θεσμός προχωράει και φτάνουμε στην κλήρωση για τα ημιτελικά. Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και ΑΕΚ-Άρης τα ζευγάρια, μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ. 4 ή 5 Μαρτίου τα πρώτα ματς και 22 ή 23 Απριλίου οι ρεβάνς. Ο Τελικός, στις 23/5/2020, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

4/3 2020: Ακόμη τα γήπεδα δέχονται κόσμο. Η ΑΕΛ, στο ΟΑΚΑ, φιλοξενεί τον Άρη και επικρατεί 2-1. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός χάνει 3-2 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ματς για τα ημιτελικά.

24/6/2020: Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι ομάδες επιστρέφουν στα γήπεδα μετά την καραντίνα. Η ΑΕΚ πηγαίνει στο «Βικελίδης» και παίρνει την πρόκριση στην παράταση (2-2). Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, νικάει 2-0 τον ΠΑΟΚ και φτάνει στον τελικό, που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου!

8/7/2020: Οριστικά στην Ριζούπολη ο τελικός, έγραφαν τα site. Λίγο μετά την είδηση, οι «ερυθρόλευκοι» ενημέρωσαν πως θα κινηθούν νομικά εφόσον κάποιος παίκτης του τραυματιστεί στον αγωνιστικό χώρο της Ριζούπολης. Με επιστολή του στην UEFA,η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενημερώνει τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί ο τελικός στο γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης. Στις 16/7, θα γινόταν η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, αλλά η… αστυνομία την ανέβαλε.

17/8/2020: Η Περιφέρεια δίνει το «ΟΚ» ώστε να γίνει ο τελικός στο «Καμάρας».

18/7/2020: Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης για το γήπεδο της Ριζούπολης και ζήτησε συνάντηση για να βγει απόφαση την Δευτέρα! Στην ΕΠΟ αιφνιδιάστηκαν για την τοποθέτηση από την πλευρά του Περιφερειάρχη Αττικής, για την πιθανότητα αλλαγής γηπέδου του τελικού της 26ης Ιουλίου. Αμέσως, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την επιλογή του ΟΑΚΑ, που έβρισκε σύμφωνο τον Ολυμπιακό.

20/7/2020: Η ΕΛ.ΑΣ με ανακοίνωσή της θέλει τελικό εκτός Αττικής

20/7/2020: Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναβολή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας για τον οποίο θα ληφθεί απόφαση για γήπεδο και ημέρα την προσεχή Δευτέρα! Στον Ολυμπιακό είναι έξαλλοι με την απόφαση για την αναβολή του τελικού. «Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το ποδόσφαιρο είναι αιχμάλωτο στα χέρια ανθρώπων που είναι υποταγμένοι στα αφεντικά τους και δεν τους απασχολεί το άθλημα ούτε οι ιστορικοί θεσμοί όπως το Κύπελλο, που ήδη έχουν φροντίσει να απαξιωθεί πλήρως», ανέφεραν στο gazzetta.

21/7/2020: Η Cosmote TV, που είναι και το κανάλι που θα μεταδώσει τον τελικό ζητάει ως μέρα διεξαγωγής του την 26η Ιουλίου. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι θα πάει και για διαφυγόντα κέρδη την Ομοσπονδία. Ακολουθεί δεύτερη επιστολή του Ολυμπιακού στην UEFA για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα για τον τελικό. Την ίδια μέρα, οι «ερυθρόλευκοι» ρωτούν την ΑΕΚ αν συμφωνεί να γίνει το ματς στις 26 Ιουλίου, με την Ένωση να απαντάει: «Φυσικά και θα παίξουμε όπου πει η ΕΠΟ»

217/2020: Από τον Απόλλωνα, πάντως, έκλεισαν τη Ριζούπολη λόγω διακοπών και αρνήθηκαν τον επανέλεγχο της Περιφέρειας. Ο Ολυμπιακός στέλνει επιστολή στην ΕΠΟ, την οποία βάζει να επιλέξει μεταξύ 28 και 29 Ιουλίου για τον τελικό.

23/7/2020: Ο Κωνσταντίνος Καραπαπάς, κατήγγειλε «πιέσεις που δέχεται ο Γραμμένος για τον τελικό». Ο Ολυμπιακός την ίδια μέρα, μέσω ανακοίνωσής του τόνισε ότι «θα ήταν τίμιο και αξιοπρεπές να παραιτηθεί ο Γραμμένος».27/7/2020: Με 12 ψήφους υπέρ ορίστηκε για 30 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ!

27/7/2020: «UEFA/FIFA και Κυβέρνηση να μην επιτρέψουν αυτό το όνειδος», αναφέρει ο Ολυμπιακός σε νέα ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, οι «ερυθρόλευκοι» στέλνουν εξώδικο στον Δημητρίου για διαφυγόντα κέρδη και έπεται και συνέχεια.

28/7/2020: Επιστολή του Ολυμπιακού σε FIFA και UEFA.

29/7/2020: Με εξώδικο, ο Ολυμπιακός ζήτησε από την ΕΠΟ να ορίσει τον τελικό μία μέρα μετά, στις 30/7!

19/8/2020: Ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ θα γίνει με τα περσινά ρόστερ. Ο Ολυμπιακός χαρακτηρίζει αυτή τη διοίκηση ως «την χειρότερη ΕΠΟ όλων των εποχών».

Aναβολή λόγω κορονοϊού

27/8/2020: Μετά το φιλικό του Παναθηναϊκό με τον ΟΦΗ, διαπιστώθηκε ότι ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Και γι’ αυτό έδωσε εξηγήσεις ο γενικός διευθυντής του Σταδίου, Κωνσταντίνος Χαλιορής.

27/8/2020: Ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχ ορίζεται διαιτητής του τελικού.

27/8/2020: Πραγματοποιείται αιφνιδιαστικός έλεγχος ντόπινγκ στα Σπάτα για την ΑΕΚ.

28/7/2020: Κλιμάκιο του ΕΣΚΑΝ έκανε, ύστερα από κλήρωση, αντιντόπινγκ κοντρόλ σε τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού.

28/8/2020: Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς, με βίντεο από την προπόνηση της ομάδας ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα του αγωνιστικού χώρου στο ΟΑΚΑ.

28/8/2020: Γίνεται γνωστό πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν θα πάει στο ΟΑΚΑ για τον τελικό.

Νέα αναβολή αφού στον Ολυμπιακό υπήρξε κρούσμα κορονοϊού με τον Μάξι ΛοβέραTελικός στις 12/9 στη Ριζούπολη31/8/2020: Στο Δ.Σ. της ΕΠΟ αποφασίστηκε ο τελικός της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό να πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου στη Ριζούπολη, όπως είχαν σκεφθεί εξαρχής μετά την τελευταία αναβολή του! Παρόλα αυτά άφησαν ανοιχτή την επιλογή του Πανθεσσαλικού!

2/9/2020: Η Αστυνομία λέει «όχι» για τελικό στη Ριζούπολη και τελικά αυτός πηγαίνει Βόλο. Λίγο μετά βγαίνει κι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

4/9/2020: Η FIFA δίνει ξεκάθαρη απάντηση πως ο τελικός θα γίνει με τα παλιά ρόστερ.

6/9/2020: Η Αστυνομία, με ανακοίνωσή της εκφράζει την “οργή” της για την επιλογή της ΕΠΟ να διοργανώσει τον τελικό στο «Πανθεσσαλικό», κάνοντας λόγο για ακαταλληλότητα του σταδίου.

9/9/2020: Ο Κάιπερς θα είναι ο διαιτητής αντί του Μπριχ

10/9/2020: Η αποστολή του Ολυμπιακού βγήκε με τις μεταγραφές κι η ΑΕΚ επέλεξε τους 22 της αποστολής. Όλα είναι έτοιμα!

Ο Ολυμπιακός κατηγορεί την ΕΠΟ

Ο Ολυμπιακός κατηγορεί την ΕΠΟ ότι παραβιάζει το πρωτόκολλο Υγείας και όσα συμφωνήθηκαν με την ΕΛ.ΑΣ., μοιράζοντας ανεξέλεγκτα προσκλήσεις για τον αυριανό τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με την ΑΕΚ.  Στην ανακοίνωσή τους οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν λόγο για «εξευτελισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου» και για «τελικό παρωδία».

«Παραβιάζοντας το Πρωτόκολλο Υγείας, τα συμφωνηθέντα με την ΕΛΑΣ σε όλες τις συσκέψεις Ασφαλείας και κάθε νομιμότητα η ΕΠΟ ανοίγει τις πόρτες του Πανθεσσαλικού δίνοντας ανεξέλεγκτα προσκλήσεις σε μέλη της ΕΠΣ Θεσσαλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καλούμε τα Υπουργεία Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη να πάρουν θέση και να τηρηθούν τα νόμιμα και συμφωνηθέντα», αναφέρει ο Ολυμπιακός.

«Προβλέπεται να είναι στο γήπεδο δέκα άνθρωποι από κάθε ομάδα και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, όλοι ήδη γνωστοί ονομαστικά, και κανείς άλλος», υπογραμμίζουν οι Πειραιώτες αναφέροντας ότι «κανένας Μπέος και κανένας πρόθυμος να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα και να προκαλέσει ένταση στον αγώνα δεν πρέπει να βρίσκεται στο γήπεδο καθώς απαγορεύεται». «Κανένας αγώνας δεν μπορεί να γίνει αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του Ολυμπιακού.Αρνητικά όλα τα τεστ

Όπως είναι αυτονόητο, όλα τα τεστ Covid-19 στα οποία υποβλήθηκαν το πρωί της Παρασκευής οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν αρνητικά. Νωρίτερα, αρνητικά είχαν βρεθεί και τα τεστ των παικτών της ΑΕΚ κι έτσι όλα δείχνουν ότι ο τελικός του Κυπέλλου στο Βόλο μεταξύ των δύο ομάδων, το βράδυ του Σαββάτου (12/9, 21:00, Cosmote Sport 1), θα διεξαχθεί κανονικά.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Τα πλάνα Καρέρα – Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Μάσιμο Καρέρα έχουν καταλήξει στους ποδοσφαιριστές που θα επιλέξουν για το αρχικό σχήμα.

Το 4-2-3-1 του Μαρτίνς

Η αποχώρηση των Τσιμίκα, Ελαμπντελαουί και Γκιλιέρμε, αλλά και ο τραυματισμός του Ζοζέ Σα, υποχρεώνει τον Μαρτίνς να προχωρήσει σε αλλαγές. Ειδικά από τη στιγμή που δεν επετράπη η χρησιμοποίηση των μεταγραφών, ο Ολυμπιακός υποχρεούται να παραταχθεί με ποδοσφαιριστές που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αγωνίζονταν με τίποτα στο αρχικό σχήμα.

Κάτω από τα γκολπόστ ο Πορτογάλος θα χρησιμοποιήσει τον 17χρονο Κωνσταντίνο Τζολάκη και όχι τον Μπομπί Αλέν που θα βρίσκεται στον πάγκο. Στο δεξιό άκρο της άμυνας θα δούμε τον Μπρούνο, ο οποίος είναι εξτρέμ, αλλά στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και ως μπακ. Εκεί τον δοκίμαζε το τελευταίο διάστημα ο 50χρονος προπονητής των “ερυθρόλευκων”.

Αριστερός μπακ θα παίξει ο Βασίλης Τοροσίδης, ενώ στο κέντρο της άμυνας θα βρεθούν οι δύο Σενεγαλέζοι, Σισέ και Μπα. Ο Σεμέδο άλλωστε, που βέβαια είναι διαθέσιμος, έχασε προπονήσεις λόγω κορονοϊού. Οι δύο αμυντικοί χαφ στο 4-2-3-1 του Ολυμπιακού θα είναι οι Καμαρά και Μπουχαλάκης.

Αναφορικά με τη μεσοεπιθετική τριάδα, στα δύο άκρα θα δούμε τους Μασούρα και Ραντζέλοβιτς και ο Βαλμπουενά πίσω από τον Ελ Αραμπί. Υπάρχει και ενδεχόμενο χρησιμοποίησης στο αρχικό σχήμα του Φορτούνη, ο οποίος τα… πηγαίνει καλά όποτε συναντά την ΑΕΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, στον πάγκο θα έμενε πιθανότατα ο “Ραντζέ”, ο οποίος είχε βάλει γκολάρα στον τελευταίο αγώνα της περσινής Super League, κόντρα στην ΑΕΚ. Αν ο Φορτούνης μείνει στον πάγκο, εκεί θα βρίσκονται και οι Καραργύρης, Αλέν, Σεμέδο, Παπαδόπουλος, Καφού, Σουρλής, Χασάν και Σουντανί.

Το 4-3-3 του Καρέρα

Ο Μάσιμο Καρέρα από την πλευρά του έχει καταλήξει στο 4-3-3 για την ΑΕΚ. Την “κιτρινόμαυρη” εστία θα υπερασπιστεί ο Τσιντώτας μετά την πώληση του Μπάρκα στη Σέλτικ. Ο Μπακάκης θα παίξει δεξιός μπακ και στο άλλο άκρο της άμυνας θα βρίσκεται ο Λόπες. Στο κέντρο των μετόπισθεν ο Ιταλός κόουτς θα χρησιμοποιήσει τους Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα.

Ο Σιμόες θα είναι κόφτης, έχοντας λίγο πιο μπροστά του στον άξονα τους Κρίστιτσιτς και Μάνταλο. Ο Ολιβέιρα θα είναι στην κορυφή της επίθεσης και στα δύο άκρα της επιθετικής γραμμής οι Λιβάγια (αριστερά) και Βέρντε. Στον πάγκο για την Ένωση θα βρίσκονται οι Αθανασιάδης, Θεοχάρης, Λάτσι, Παουλίνιο, Σταμούλης, Μιτάι, Αλμπάνης, Σαμπανάτζοβιτς, Μαχαίρας, Μπότος, Χριστόπουλος.

Για την ιστορία…

Πρώτη κυπελλούχος Ελλάδας αναδείχθηκε η ΑΕΚ, σύλλογος που ίδρυσαν Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στην Αθήνα. Από την ίδια πόλη και τον Πειραιά προέρχονταν και οι τέσσερις που κατέκτησαν τα 27 τρόπαια έως το 1969 (αντίστοιχα ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Εθνικός, Ολυμπιακός), ενώ ο Άρης Θεσσαλονίκης το 1970 αποτέλεσε την πρώτη ομάδα της βόρειας Ελλάδας που στέφθηκε κυπελλούχος, επικρατώντας του γείτονα ΠΑΟΚ σε έναν από τους δύο τελικούς της ιστορίας ανάμεσα σε εκπροσώπους της συμπρωτεύουσας και έναν από τους 5 που έλαβαν χώρα εκεί.

Keywords
ΑΕΚ, ολυμπιακος, ωρα, καλοκαιρι, ελλαδα, παζλ, ΠΑΟΚ, επο, αελ, οακα, ιουνίου, site, gazzetta, νέα, fifa, uefa, οφη, εσκαν, ελασ, μπεος, τεστ, cosmote, sport, χαφ, league, παναθηναικος, σισε, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, θεσσαλονικη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αθηνα, λακης γαβαλας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, ξανα, κληρωση, βιντεο, αελ, αστυνομια, γηπεδα, επο, κοντρα, οακα, οφη, προγραμμα, τεστ, φημες, sport, uefa, αγνοια, αγωνες, αθανασιαδης, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γαβαλας, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γραφεια, διαστημα, διοικηση, εγινε, υπαρχει, ελασ, ελλειψη, εβδομαδα, εξωδικο, επρεπε, εσκαν, εστια, ετων, ζευγαρια, ιδια, κυβερνηση, κυπελλο, κλιμα, λογο, μπρουνο, νικη, ξιφη, ομαδα, παε ολυμπιακος, παζλ, ποδοσφαιρο, πορτες, προβληματα, πρωι, σβαρνα, σερι, συνεχεια, σπατα, φυσικα, φτανει, φορα, χαφ, κωνσταντινος, αγωνας, ενωση, fifa, χωρα, ιουνίου, καμαρα, κομματι, league, μεινει, μπροστα, ομαδες, πωληση, site, τουμπα, θεοχαρης, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα