Vostok 2018: Η πιο «άγρια» στρατιωτική άσκηση από την εποχή της ΕΣΣΔ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Χαρακτηρίστηκαν ως τα «μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από το 1981». Ο λόγος για τα ρωσικά γυμνάσια που διεξάγονται στις 11-15 Σεπτεμβρίου στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της αχανούς χώρας με συμμετοχή στρατιωτικών σχηματισμών της Κίνας και της Μογγολίας και την κωδική ονομασία «Ανατολή 2018».

Ο αριθμός των στρατιωτικών που παίρνουν μέρος πλησιάζει τις 300 χιλιάδες, πάνω από 1000 ιπτάμενα αντικείμενα, 36 χιλιάδες τανκς και διάφορες εκδόσεις ερπυστριοφόρων.

Και φυσικά η πλειοψηφία των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στις βάσεις του Ειρηνικού, της Βόρειας θάλασσας.

Μια από τις ιδιαιτερότητες των γυμνασίων αυτών, σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, Βίκτωρ Μπαρανιέτς, είναι η συμμετοχή της Κίνας. Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η προοπτική στρατιωτικής συνεργασίας της Μόσχας με το Πεκίνο φάνταζε ως «το χειρότερο όνειρο». Ρώσοι και Κινέζοι περνάνε από τις διακυρηγμένες ως τώρα θέσεις για συνεργασία, στην πρακτική υλοποίηση τους, τονίζει ο Μπαρανιέτς.

Η Μόσχα έδειξε σε όλο τον κόσμο μέρος των σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων της, στα μέτωπα της Συρίας, όπως γράφει το Onalert.gr.

— Την υπεράσπιση και διατήρηση της κρατικής οντότητας της χώρας αυτής.

— «Χειρουργικά», δηλαδή πλήγματα ακρίβειας όταν με περιορισμένη στρατιωτική χρήση επιφέρεται το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

— Έδειξε ακόμα ικανότητα διαπραγμάτευσης παίρνοντας υπ´όψιν τα διάφορα συμφέροντα και πέτυχε συμβιβασμούς μεταξύ αντικρουόμενων δυνάμεων βάζοντας τες στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ακόμα και η Ιαπωνία που σίγουρα δεν έχει κανένα συμφέρον από μια ρωσοκινέζικη στρατιωτική συμμαχία στην περιοχή μπορεί να την προσεγγίσει ως «το μικρότερο κακό». Για το Τόκιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και «ευχάριστη» εναλλακτική λύση απλά γιατί οι Ρώσοι τείνουν στη διατήρηση του στάτους-κβο και την αποφυγή πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, σε αντίθεση με την Αμερική που προωθεί ένα ανακάτεμα στην Ασία, του τύπου όλοι εναντίον όλων προς χάρι της υλοποίησης του δόγματος «να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη»!

Το σύνολο των μελετητών της σύνθετης και αντιφατικής περιοχής πιστοποιεί ότι σύντομα εκεί θα επιδιωχθεί να δημιουργηθεί μια σειρά τοπικών διενέξεων με μετεξέλιξη τους σε «θερμές» ένοπλες συρράξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα γυμνάσια «Βοστόκ ’18», γίνονται το ίδιο χρονικό διάστημα που λαβαίνει χώρο το μεγαλύτερο οικονομικό και επιχειρηματικό φόρουμ της περιοχής, στο Βλαντιβοστόκ. Και δεν είναι μόνο για επίδειξη του προέδρου Πούτιν στους γείτονες της Ρωσίας εκεί, των στρατιωτικών επιτευγμάτων.

Στην ευρύτερη περιοχή ήδη έχουν γίνει ή είναι στην πορεία κατασκευής τεράστια έργα υποδομών και ενέργειας. Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φ.α. στη Κίνα, με την επωνυμία «Δύναμη της Σιβηρίας», στο τέλος της χρονιάς θα εκτινάξει το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών στα 100 δις δολ. Οι εμπορικές ανταλλαγές Ρωσίας-Ινδίας αυξήθηκαν κατά 25% το 2017 και άλλο τόσο μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2018!

Από κοντά και η ανέγερση τεράστιων οδικών υποδομών, όπως είναι και το κινεζικό σχέδιο του νέου «δρόμου του μεταξιού» αλλά και του ρωσικού σχεδίου θαλάσσιας μεταφοράς μέσω του βόρεια παγωμένου ωκεανού. Η Ρωσία είναι ο συνδετικός κρίκος της Ασίας με την Ευρώπη.

Μέσα από τα έργα αυτά και πλειάδα άλλων αναπτύσσει και τη δίκη της ενδοχώρα στην Άπω Ανατολή και την Κεντρική και Ανατολική Σιβηρία.

Τα γυμνάσια έρχονται να δείξουν προς πάσα κατεύθυνση πως υπάρχουν δυνατότητες να υποστηριχθούν στρατιωτικά όλα τα εξελισσόμενα και άλλα υπό επεξεργασία έργα στην Ήπειρο που εκ των πραγμάτων μετατρέπεται στο επίκεντρο της υδρογείου τις ερχόμενες δεκαετίες.

Δείτε ακόμη:

Τουρκία: «Δεν ζητάμε άδεια από κανένα για τους S-400»

Το άρθρο Vostok 2018: Η πιο «άγρια» στρατιωτική άσκηση από την εποχή της ΕΣΣΔ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα