H Google τιμά τον εφευρέτη του φερμουάρ

Όσοι επισκεφθήκατε την ιστοσελίδα της Google σήμερα θα είδατε ένα μεγάλο διαδραστικό φερμουάρ, το οποίο σε προκαλεί να το ανοίξεις οδηγώντας τον χρήστη στην ιστορία και στον εφευρέτη του φερμουάρ Gideon Sunblack.

H ιστορία του Gideon Sunblack ξεκινάει κάπως έτσι. Γεννημένος στις 24 Απριλίου 1880, στη Σουηδία, μετακόμισε στη Γερμανία και μετά τις σπουδές του μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1905, όπου άρχισε να εργάζεται στο Πίτσμπουργκ σε μια εταιρεία,

που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συνδετήρες. Ο Sundback πέθανε από καρδιακή πάθηση το 1954.

Όταν εφευρέθηκε το φερμουάρ, βαφτίστηκε ως «διαχωριστικό κούμπωμα» και μάλλον ο εμπνευστής του δεν υποψιαζόταν την επανάσταση που θα δημιουργούσε στη βιομηχανία ενδυμάτων. Το φερμουάρ δεν ήταν τότε, όπως είπαμε, η λέξη που περιέγραφε την εφεύρεση, ενώ σαν λέξη έγινε δημοφιλής από την Εταιρεία BF Goodrich. Φυσικά η εφεύρεση αυτή έφερε επανάσταση στη βιομηχανία ενδυμάτων, που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε μόνο κουμπιά.

Ο Gideon Sundback πρότεινε αρχικά το νέο φερμουάρ ως αντικατάσταση του γάντζου για μπότες των γυναικών, και πολύ αργότερα, την δεκαετία του 1930, χρησιμοποιήθηκε σε παντελόνια και φορέματα. Η ιδέα του για ένα «συνδετήρα με δόντια» υπήρχε μεταξύ των μηχανικών για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά κανείς δεν το είχε υλοποιήσει.

Όμως σύντομα ήρθε και η επισημοποίηση στις 20 Μαρτίου του 1917, όταν ο Gideon Sundback κατέθεσε και επίσημα την πατέντα για το φερμουάρ με το όνομα «Separable Fastener».

Η βασική καινοτομία του ήταν ένα λακκάκι στο κάτω μέρος του κάθε δοντιού και μιας «μύτης» στην κορυφή, ώστε να κινείται ο «οδηγός» πάνω σε αυτά. Ως αποτέλεσμα, η σύνδεση μεταξύ των δύο σειρών ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα