Eurovision 2023 Loreen: Νικήτρια του διαγωνισμού η Σουηδία

H Loreen επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και έτσι η Σουηδία αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2023 με το τραγούδι «Tattoo». Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Φινλανδία με το «Cha Cha Cha» του Käärijä, ενώ την τριάδα έκλεισε το Ισραήλ με το «Unicorn» και την εντυπωσιακή Noa Kirel. Η Κύπρος με τον Andrew Lambrou και το τραγούδι «Break a Broken Heart» τερμάτισε στη 12η

θέση. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής δόθηκε στο Βέλγιο και το τραγούδι «Because of You». Υπενθυμίζεται, ότι η Loreen χάρισε ξανά τη νίκη στη Σουηδία το 2012, με το «Euphoria».

Δείτε την εμφάνιση της Loreeen στον μεγάλο τελικό της Eurovision που χάρισε τη νίκη στη Σουηδία:

https://www.youtube.com/watch?v=BE2Fj0W4jP4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Η τελική κατάταξη των χωρών στη Eurovision 2023:

Σουηδία: Loreen – Tattoo
Φινλανδία: Käärijä – Cha Cha Cha
Ισραήλ: Noa Kirel – Unicorn
Ιταλία: Marco Mengoni – Due vite
Νορβηγία: Alessandra – Queen of Kings
Ουκρανία: Tvorchi – Heart of Steel
Βέλγιο: Gustaph – Because of You
Εσθονία: Alika – Bridges
Αυστραλία: Voyager – Promise
Τσεχία: Vesna – My Sister’s Crown
Λιθουανία: Monika Linkytė – Stay
Κύπρος: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
Κροατία: Let 3 – Mama ŠČ!
Αρμενία: Brunette – Future Lover
Αυστρία: Teya & Salena – Who the Hell is Edgar?
Γαλλία La Zarra – Évidemment
Ισπανία: Blanca Paloma – Eaea
Μολδαβία: Pasha Parfeni – Soarele şi Luna
Πολωνία: Blanka – Solo
Ελβετία: Remo Forrer – Watergun
Σλοβενία: Joker Out – Carpe Diem
Αλβανία: Albina & Familja Kelmendi – Duje
Πορτογαλία: Mimicat – Ai Coração
Σερβία: Luke Black – Samo Mi Se Spava
Ηνωμένο Βασίλειο: Mae Muller – I Wrote A Song
Γερμανία: Lord Of The LostBlood & Glitter

Η Loreen είναι πλέον η δεύτερη τραγουδίστρια μετά τον Τζόνι Λόγκαν που κερδίζει δύο Eurovision

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το γεγονός, πως όχι μόνο η τραγουδίστρια έφερε τη νίκη στη Σουηδία για δεύτερη φορά, αλλά είναι και η μοναδική καλλιτέχνιδα μετά τον Τζον Λόγκαν, που το καταφέρνει στην ιστορία του διαγωνισμού.

Αυτή είναι η έβδομη νίκη στη σειρά για τη Σουηδία μετά τις χρονιές 1974, 1984, 1991, 1991, 2012 και 2015. Η Σουηδία πλέον μοιράζεται τον τίτλο της «βασίλισσας της Eurovision» μαζί με την Ιρλανδία αφού έχουν αμφότερες από επτά νίκες – τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Επιπλέον, καταρρίπτεται και ο τίτλος του Λόγκαν ως μοναδικό καλλιτέχνη με δύο βραβεία (1980 και 1987), αφού πλέον και η Loreen έχει στη κατοχή της δύο βραβεία (2012 και 2023).

Το «Euphoria» του 2012

Η Loreen παρουσίασε μια συναρπαστική ερμηνεία του τραγουδιού το 2012, το οποίο κέρδισε τον διαγωνισμό εκείνης της χρονιάς. Το «Euphoria» είναι ένα ηλεκτρονικό dance-pop τραγούδι με δυνατούς στίχους. Το κομμάτι γράφτηκε από τους Thomas G:son και Peter Boström και έχει ένα δυνατό ρεφρέν που βρήκε ανταπόκριση στο κοινό. Τα συναισθηματικά και δυναμικά φωνητικά της Loreen, σε συνδυασμό με την πιασάρικη μελωδία και την ενεργητική παραγωγή του τραγουδιού, το έκαναν να ξεχωρίσει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Μετά τη νίκη του στη Eurovision, το τραγούδι σημείωσε εμπορική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Κατέκτησε την κορυφή των charts σε αρκετές χώρες και έλαβε ευρεία αναγνώριση τόσο από τους κριτικούς όσο και από τους μουσικόφιλους. Η δημοτικότητα του τραγουδιού βοήθησε τη Loreen να αποκτήσει διεθνή φήμη και έκτοτε συνέχισε τη μουσική της καριέρα με επόμενες κυκλοφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα