«Byt2ebed 3alia-Με συλλαμβάνουν αυτή τη στιγμή»

H τεχνολογία στην υπηρεσία της επανάστασης… με τη δωρεάν εφαρμογή για κινητό που ειδοποιεί τις οικογένειες των ακτιβιστών ότι τους έχουνε συλλάβει, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται σύνδεση με internet…

Η ονομασία του πολύ δημοφιλούς application όπως γράφει ο Γιάννης Νένες στην AthensVoice είναι «Byt2ebed 3alia» που σημαίνει «Με συλλαμβάνουν αυτή τη στιγμή». Αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνει στην οικογένεια ή στον δικηγόρο του χρήστη, τη στιγμή της σύλληψής του, μέσω GPS.

Στο SMS φαίνεται και το ακριβές σημείο που βρίσκεται το θύμα.

Η εφαρμογή είναι πολύ απλή στη χρήση της. Χρειάζεται απλώς να πατήσει κάποιος την επιλογή ‘Byt2abad 3alia», η οποία οδηγεί στην επόμενη οθόνη: «Mota2aked?» («Είστε σίγουροι;»). Εάν επιλέξει «Ah» («Ναι»), τότε ένα προκαθορισμένο SMS αποστέλλεται σε προεπιλεγμένες επαφές.

Η εφαρμογή διατίθεται για συσκευές Android και Blackberry.

«Αυτό ακριβώς είναι και το σημαντικό, η ευκολία της χρήσης του application», λέει ο σχεδιαστής του, Badr Moharam. «Με την προϋπόθεση να μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει το κινητό του, εκείνη τη στιγμή.»

«Σκέφτηκα να σχεδιάσω αυτή την εφαρμογή» συνεχίζει, «αφού έβλεπα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται. Εδώ, όταν σε συλλαμβάνουν, δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις ούτε ένα τηλεφώνημα. Εάν οι δικοί σου άνθρωποι ξέρουν το τελευταίο σημείο που βρέθηκες όταν σε συνέλαβε η αστυνομία, τότε μπορούν να μάθουν το πιθανότερο τμήμα που έχεις οδηγηθεί, και μπορούν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει χιλιάδες downloads της εφαρμογής, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν κρατάω κανένα αρχείο.»

Μία ανάλογη εφαρμογή για Android, με παρόμοια ονομασία, το «I’m Getting Arrested», είχε κάνει την εμφάνισή της στην Αμερική τις μέρες του κινήματος Occupy Wall Street αλλά δεν έδινε στίγμα τοποθεσίας. Κάτι που, ειδικά για τις συνθήκες στην Αίγυπτο, είναι απαραίτητο.

Τα τελευταία χρόνια, η «φορητή» επικοινωνία, με τα Sms και το Τwitter έχει γίνει ένα βασικό εργαλείο στα χέρια των ακτιβιστών οι οποίοι την προτιμούν από τη χρήση υπολογιστών που δεν είναι τόσο εύχρηστοι. Πολλοί επαναστάτες μάλιστα, εκπαιδεύονται στο πώς να προστατεύουν τις προσωπικές τους πληροφορίες στους υπολογιστές και στα κινητά τους τηλέφωνα.

Όπως και να έχει, το «Byt2abad 3alia» είναι χρήσιμο αλλά καλύτερα να μένει αχρείαστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα