Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 19/12: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 19/12: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 901 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Υπενθυμίζεται πως σε αυστηρό lockdown μπήκε από σήμερα το πρωί (19/12) η περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης,

ενώ την Παρασκευή μπήκε στο ίδιο καθεστώς και η Δυτική Αττική.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 901 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 130485, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5196 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38050 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

534 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1654 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σαρηγιάννης: Να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Ιανουαρίου – Αυτές είναι οι 8 “κόκκινες” περιοχές

“Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή” ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΑΠΘ για την εξέλιξη του κορονοϊού στην χώρα μας.

Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021 ανέφερε μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης. Όπως επεσήμανε προβλέπεται μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Οι περιοχές: Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα, έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. “Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης. Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.

“Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε” υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Σενάρια για τα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Γενάρη είπε πως “τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή”. Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Αυστηρό lockdown στη Δυτική Αττική

Διαρκείς έλεγχοι πραγματοποιούνται στους τρεις δήμους της δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και την Μάνδρα -Ειδυλλία, στους οποίους από την Παρασκευή έχει τεθεί σε ισχύ αυστηρότερο lockdown λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, όπως και στον δήμο Κοζάνης όπου και εκεί έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα αυστηρότερα μέτρα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι με την αστυνομία, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες να σταματά οχήματα στην Ελευσίνα προκειμένου να ελέγξει αν οι επιβαίνοντες έχουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις μετακίνησης και εάν έχουν αποστείλει τα απαραίτητα sms.

Η κατάσταση στους τρεις αυτούς δήμους άλλωστε, όπως και στην Κοζάνη είναι «ιδιαίτερα κρίσιμη» όπως την χαρακτήρισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους κατοίκους να τηρήσουν πιστά τα μέτρα. Για αυτό τον λόγο η αστυνομική παρουσία στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη, είναι κλειστά τα καταστήματα και διενεργούνται και μαζικά rapid test στους πληθυσμούς.

Όπως φαίνεται πάντως στις φωτογραφίες του πρακτορείου Eurokinissi, η κυκλοφορία των κατοίκων στην Ελευσίνα είναι σημαντικά περιορισμένη.

Πέτσας: ‘Παράθυρο’ και για άλλα τοπικά lockdown αν χρειαστεί

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή αυστηρότερων, τοπικού χαρακτήρα lockdown «εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί». «Αυτό που έχει απόλυτη προτεραιότητα είναι όλοι μας να μην εφησυχάσουμε. Να τηρούμε τα μέτρα για αυτό το χρονικό διάστημα και σιγά σιγά θα παίρνουμε τη σειρά μας για τον εμβολιασμό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ και επανέλαβε ότι έχει σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα και η Κυβέρνηση να ξεδιπλώνει, σε συνεργασία με τους ειδικούς, τη στρατηγική της προκειμένου να γεφυρώσουμε ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών μέσα στο 2021, όπου θα συνυπάρχει ο εμβολιασμός με τα μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα για την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πέτσας συνέστησε να «μην αλλάξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα επισκεφτούν το σπίτι μας ή θα πάμε εμείς σ’ άλλου το σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Η συζήτηση για τα πρόσωπα, λοιπόν, συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι περιορίζουμε τις επαφές μας. Όσο πιο στενός ο κύκλος μας τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας όταν ξεπεράσουμε αυτό τον εφιάλτη».

Δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε πως δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κάνοντας ειδική μνεία σε περιοχές, που παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο: «θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ιδίως τώρα που είμαστε σε ένα καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να ελέγξουμε τέτοιες τοπικές εστίες μέχρι τότε».

Ερωτηθείς σχετικώς και στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας, συμπλήρωσε: «το πορτοκαλί όταν ανάβει, είναι για να πατήσουμε το φρένο να σταματήσουμε, όχι να επιταχύνουμε να περάσουμε το φανάρι. Επομένως, όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. Άνθρωποι είμαστε. Είναι από τη φύση μας η διάθεσή μας να έχουμε κοινωνικές συναναστροφές. Είναι από τη φύση μας να θέλουμε να βγούμε έξω. Όμως, είμαστε σε ένα καθεστώς, το οποίο είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην παρασυρθούμε από τη δεκάμηνη κόπωση. Ας μην εφησυχάσουμε. Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε στο τέλος της διαδρομής να μην τα καταστρέψουμε όλα».

Keywords
ελλαδα, ΕΟΔΥ, κρουσματα σημερα, ενημερωση, νέα, lockdown, κοζανη, ΑΠΘ, ιανουάριος, λαρισα, Χριστούγεννα, καιρος, σημαίνει, σχολεια, ισχύ, sms, rapid, test, Πρωτοχρονιά, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ωραριο καταστηματων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ανοιγμα σχολειων, rapid, αστυνομια, θασος, περιοδος, πλαισιο, ρυθμος, υφεση, φωτογραφιες, χιος, test, αττικη, ατομο, γεγονος, γινει, διαστημα, δυστυχως, δυτικη αττικη, δυτικη, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εμβολιο, εννοια, εξελιξη, ετη, ετων, ιδια, ιδιο, ηλικια, υφυπουργος, ιανουάριος, καρδιτσα, κυβερνηση, κυκλος, κοπωση, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μνεια, οικογενεια, ουσιαστικα, οχηματα, παμε, πρωι, πυλες, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σπιτι, ισχύ, φαναρι, φυση, χειροτερα, χωρα, ιδιαιτερα, σημαίνει, sms, ταξιδι
Τυχαία Θέματα
901,